Gălăţeanul care a uimit lumea, în concert la Black Diamond/ Zilele Culturii Române, la Copenhaga

Gălăţeanul care a uimit lumea, în concert la Black Diamond/ Zilele Culturii Române, la Copenhaga
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miercuri seară, Biblioteca Regală Black Diamond din Copenhaga va găzdui un eveniment de excepţie: un concert extraordinar susţinut de Remus Azoiţei (vioară) şi Eduard Stan (pian), organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Danemarcei. Repertoriul va include Sonata pentru pian şi vioară nr. 3, în La minor, în caracter popular românesc, op. 25, de George Enescu şi Sonata pentru vioară şi pian no. 1 în La Major, op.13, de Gabriel Fauré. Cei doi muzicieni concertează în premieră în această formulă la Copenhaga. Evenimentul face parte din programul Zilele Culturii Române la Copenhaga, aflat la prima ediţie în acest an.

Cine este Remus Azoiţei

Despre Remus Azoiţei aţi mai putut citi în ziarul „Viata liberă”, la rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea”. Singurul român angajat vreodată de Academia Regală de Muzică din Londra, violonistul Remus Azoiţei s-a născut la Galaţi, a început studiul viorii la 5 ani, iar la numai 8 ani a debutat pe scenă, alături de orchestra simfonică din oraşul natal. A urmat liceul de muzică în Galaţi, iar în 1995 a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa lui Daniel Podlovski. Imediat după aceea, a beneficiat de o bursă la celebra Juilliard School din New York, la finalul căreia a primit titlul de Master of Music. În 2001, la doar 30 de ani, a devenit profesor la celebra academie londoneză, fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de aproape 300 de ani a instituţiei. Remus Azoiţei cântă pe o vioară a academiei din Londra, construită de Niccolo Gagliano în 1753.

Cine este Eduard Stan

Eduard Stan a studiat la Academia de Muzica din Hanovra sub îndrumarea lui Arie Vardi. Cariera concertistică l-a purtat pe cele mai importante scene din Europa (Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Wiener Konzerthaus, Salle Cortot Paris, Teatro La Fenice Veneţia) şi Statele Unite (Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington DC). A cântat ca solist cu orchestre din Germania, Austria, Italia şi România, implicându-se însă cu predilecţie în proiectele camerale. În ultimul deceniu s-a cristalizat un parteneriat de succes între pianistul Eduard Stan şi violonistul Remus Azoiţei, cei doi înregistrând în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu (Hänssler Classic, 2007/08).

Citeşte şi: Gălăţeni care au uimit lumea - Remus Azoiţei

Citit 2150 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iunie 2014 11:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.