O gălăţeancă le-a făcut pe britanice să îndrăgească ia

O gălăţeancă le-a făcut pe britanice să îndrăgească ia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de astăzi, 20 iunie, şi până pe 24 iunie, Ziua Universala a Iei, paginile de Facebook vor fi cucerite de Sânziene înveşmântate în minunate ii, stilizate sau tradiţionale. Totul se întâmplă datorită primei comunităţi on-line dedicată iei şi costumului tradiţional românesc, „La Blouse Roumaine”, graţie căreia Ziua Universală a Iei a devenit un eveniment global, ajuns la a doua ediţie. Dacă la evenimentul de pe 24 iunie 2013, iniţiat şi coordonat de “La Blouse Roumaine,” zeci de românce din peste 40 de ţări din Africa, Asia, America de Sud şi de Nord, Europa şi Australia au îmbrăcat planeta în ie, anul acesta participarea va fi mult mai numeroasă.

În acest context, în care femei din toată lumea vor purta ie, formând, împreună o horă nemărginită a Drăgaicei, trebuie să aflaţi că o gălăţeancă a făcut mai mult decât să se îmbrace în ie şi să-şi facă o poză pe care să o posteze pe Facebook. Daniela Lawson le-a făcut pe britanicele din oraşul în care trăieşte, Gosport, de pe coasta sudică a Angliei, să cunoască, să îndrăgească şi să îşi dorească să poarte ie.

De la musafir la organizator

Totul a început în 2011, când, în localitatea tipic englezească în care destinul i-a purtat paşii, a descoperit o instituţie deschisă întregii comunităţi, nu numai prin menirea ei de bibliotecă, ci şi prin varietatea activităţilor găzduite - Discovery Centre. Acolo a văzut anunţată lansarea zilei de 8 Martie ca Zi Internaţională a Femeii, aşa că s-a prezentat la ora anunţată dornică să afle mai multe. „M-am recomandat a fi din România şi am fost imediat primită cu entuziasm şi sincer interes de organizatoarele evenimentului, cerându-mi să le vorbesc despre semnificaţia zilei de 8 Martie în ţara de origine, despre care aveau pentru prima oară ocazia să afle direct. Merită menţionat aici că Marea Britanie este mândră să fie o societate multiculturală, cu deschidere faţă de specificul şi unicitatea altor culturi”, ne-a povestit dna Lawson.

Britanicele au fost cucerite de povestea lui 8 Martie românesc, aşa că, anul următor, Daniela Lawson s-a aflat printre organizatoarele aceleiaşi zile, cu un subiect special: femei de renume naţional şi internaţional, afirmate în şi din România, care au avut un impact asupra vieţii sociale, culturale sau ştiinţifice. A încântat comunitatea cu prezentarea Reginei Maria, a Smarandei Brăescu, a Anei Aslan, a Mariei Tănase, femei care au purtat cu mândrie ia românească. Anul următor a completat seria personalităţilor feminine româneşti, iar anul acesta, Daniela Lawson, a oferit şi mai mult: “Atelier de creaţie - Ziua Mărţişorului în România”, prezentări Power Point cu informaţii detaliate despre România, drept context al unei alte serii de personalităţi româneşti, “Femei românce care au inspirat”, dar şi o prezentare a iei.

"The Romanian Blouse - Iia, Worldwide"

Pe fondul sonor al “Baladei” lui Ciprian Porumbescu şi al “Ciocârliei” lui George Enescu, în interpretarea maestrului Gheorghe Zamfir, Daniela Lawson le-a prezentat englezoaicelor costumul popular românesc, aducând în prim-plan ia: "The Romanian Blouse - Ia, Worldwide" - "Ia românească în lume".

Participanţii la eveniment, printre care s-au aflat primarul localităţii şi soţia acestuia, care au manifestat un sincer interes, au avut ocazia să afle cum s-a transformat „Romanian Peasant Blouse” a lui Henri Matisse într-un outfit în „Vogue Magazine”. Şi că actriţe celebre precum Camilla Belle din „Jurassic Park”, Halle Berry, Kate Moss, Katie Holmes şi Anne Hathaway au fost surprinse şi fotografiate când purtau, pe stradă, ii sau creaţii de inspiraţie folclorică românească.

Descrierile Danielei Lawson au făcut-o pe o britanică dintre organizatoare, în timpul pregătirii evenimentului, să-şi comande o ie, cu care a şi venit, mândră, îmbrăcată pe 8 Martie! Şi asta n-a fost tot, la eveniment, o altă britanică, şi ea organizatoare a manifestării, a purtat o bluză asemănătoare iei din Maramureş!

Nu doar adulţii, ci şi copiii au fost încântaţi şi au plecat sub impresia unei noi culturi, cultura românească, despre care li se dezvăluiseră aspecte inedite şi atragatoare. „Eu păstrez în suflet căldura primirii într-o comunitate care m-a făcut parte din viaţa ei şi îmi respectă dreptul de a fi şi rămâne româncă prin naştere, creştere, educaţie şi simţire, manifestând deschidere, înţelegere şi căldura solidarităţii umane”, ne-a mărturisit Daniela Lawson.

"Toată lumea îmi admiră ia"

"Eu am o ie luată tocmai de la Voroneţ, pe care o port cu mare drag de câte ori îmi dă voie vremea aici, şi toată lumea o admiră, mai ales când aud că e lucrată manual! Sunt mândră de fiecare dată când o îmbrac", ne-a mărturisit gălăţeanca Corina Mirabela Ropotan, din Irlanda.

„Îmi doresc o ie moldovenească”

Mariana Stroiu din Franţa, o gălăţeancă despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora, îşi doreşte mult o ie tipic moldovenească, mai ales că a avut nevoie să poarte aşa ceva când a ţinut ore despre România la două clase diferite de elevi, de 1 Decembrie, şi la „Primăvara poeţilor” unde a recitat Eminescu în limba română, în faţa francezilor. Regretul ei este că nu există magazine de profil în Galaţi de unde să-şi procure o ie, pentru că, nu-i aşa, o asemenea podoabă trebuie probată, nu se comandă direct de pe internet. „Când o să reuşesc să îmi cumpăr, o să o îmbrac cu drag!”, ne-a spus Mariana.

Din Moldova în SUA, Ziua Universală a Iei

Regula acestui eveniment creat de „La Blouse Roumaine” e simplă: îmbraci o ie sau o cămaşă tradiţională, oriunde te-ai afla, te fotografiezi şi îţi schimbi poza de profil pe contul de Facebook, Twitter sau Instagram, iar apoi distribui pe pagina de facebook https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10. Trebuie să ştiţi, însă, că în localităţile din Basarabia sărbătoarea a început pe 8 iunie, cu Festivalul Iei, şi continuă cu Ia mania şi cu alte evenimente. La Roma are loc vernisajul „Magia culorii în arta tradiţională românească” la Museo Nazionale delle Arti e Tradizioni Popolari, cu participarea corului Incanto. Tot pentru a marca acest eveniment la Washington DC, duminică, 22 iunie, românii se vor întâlni în faţa memorialului Lincoln, îmbrăcaţi în ii sau cămăşi tradiţionale româneşti pentru a-şi face poze.

Citeşte şi: O familie gălăţeană a promovat România frumoasă în 15 ţări europene (GALERIE FOTO)

Citit 2910 ori Ultima modificare Joi, 19 Iunie 2014 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.