FOTO/ Explorând lumea pe biciclete: O gălăţeancă şi partenerul ei, dragoste fulgerătoare pentru Vietnam
Foto: Foto: facebook.com/www.intotheworld.eu

FOTO/ Explorând lumea pe biciclete: O gălăţeancă şi partenerul ei, dragoste fulgerătoare pentru Vietnam
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Filme de acţiune sau de război de la comercialul „Rambo” şi până la premiatul „Vânătorul de Cerbi”, sărăcie, localnici cultivând orez la adăpostul nostimelor pălării conice, poveşti de dragoste interzise… cam aşa arată Vietnamul pe care l-am văzut la televizor. Ei bine, o gălăţeancă şi partenerul ei au avut şansa de a vedea cu ochii lor Vietnamul, şi nu din goana unui periplu turistic organizat, ci pe îndelete, pedalând în ritmul lor, savurând fiecare experienţă unică. Iar acum pot spune cu o mână pe inimă şi una pe ghidon că Vietnamul pe care l-au descoperit a fost „coup de foudre” adică dragoste la prima vedere, venită ca o lovitură de fulger! Protagoniştii acestei experienţe cicliste sunt gălăţeanca Ana Hogaş şi partenerul ei, Ionuţ (John) Florea, un cuplu de arhitecţi, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”.

Sunt primii români care au făcut turul Africii pe motocicletă, apoi au „călărit” motoarele pe Drumul Mătăsii, şi în final au schimbat caii putere cu bicicletele SH chinezeşti, pentru a descoperi Asia de Est. Toate acestea în cadrul proiectul lor „Into The World”, devenit un mod de viaţă. Vă invităm să descoperiţi alături de ei fascinanta lume cu ochi oblici.

Gălăgios, aglomerat şi aromat

„China e fabuloasă, am văzut prea puţin pentru a o pricepe, dar destul pentru a ne convinge că ne vom întoarce cu prima ocazie pentru a sta mai mult. Practic ne-am concentrat pe Beijing, provinciile Sichuan şi Yunnan care conţin aşa-numitul Tibet de Est, locul nostru favorit din China. Cel mai mult ne-a mers la suflet un anume colţişor de Chină, în vest, sunt nişte sate în care am fi rămas o veşnicie, şi un anume orăşel din Tibetul de Est, pe care când închidem uneori ochii îl avem, fără să facem pe grozavii, pe limbă şi în nări. Când am fost noi acolo căzuse prima zăpadă şi tibetanele frecau îmbujorate şi cu mâinile în mănuşi groase de cauciuc covoarele din lână de iac, iar zoaiele abia de se scurgeau că deja începeau să prindă o pojghiţă îngheţată. Era atâta linişte acolo, ca la început de istorie...

Vietnam a venit pentru noi la fix după lunile petrecute în China. A fost coup de foudre: ne-am mulat imediat pe gălăgiosul, aromatul şi aglomeratul Vietnam, dar cel mai mult ne-au plăcut provincia din nord-est (aproape în China), şi bucătăria locală, diferită de delicioasa mâncare thailandeză şi complexă chinezească, dar clar înfrăţită cu ambele”, ne-au mărturisit cei doi temerari. Bicicliştii recunosc că nu se aşteptau să le placă atât de mult Vietnamul, dar cred că au avut şi puţin noroc să întâlnească oamenii potriviţi la momentul potrivit. „Apoi am avut şansa să primim o introducere foarte savuroasă în spiritul Hanoiului şi să avem aproape numai pentru noi insula Cat Ba, care în mod normal e cotropită de turiştii veniţi să vadă faimosul golf Ha Long”, se bucură călătorii.

Ei bine, deşi a fost distrus de bombardamente, Vietnamul nu are războiul ca reper contemporan vizibil. „Oamenii şi-au găsit direcţia şi nu întâlneşti nici nostalgie, nici încrâncenare. Se trăieşte în prezent, se munceşte pentru viitor. O aluzie la trecut ar fi faptul că pe lângă clasica pălărie conică de pai, întâlneşti o pălărie care aduce cu o tichie de soldat, îmbrăcată în pânză verde închis. Mai nostime decât pălăriile lor sunt chiar supăresele vietnameze, care au fost foarte înduioşate de bicicliştii osteniţi şi şi-au făcut o misiune din a ne umple burţile cu cele mai gustoase creaţii”, ne-au povestit Ana şi Ionuţ.

Universul gastronomic cu beţişoare

Cine află că au petrecut luni bune – din noiembrie până în februarie – pe pământ asiatic s-ar întreba dacă nu li s-au făcut ochii oblici de-atâta orez. Nici vorbă! „Ooo, China este un univers gastronomic. Nu am mâncat nimic care să semene cu tot ce ştiam despre mâncarea chinezească. Am fost de două ori în Hong Kong şi iubim bucătăria cantoneză, dar acum ne-am înamorat de cea din Sichuan. Am mâncat multe legume locale gen rădăcina de lotus, fructe bizare, toate bune, am regăsit în Tibet produsele de iac după care ne-a lăsat gura apă în Asia Centrală. Ne-au plăcut mult nişte sărmăluţe în frunză de betel din Vietnam, scoicile pe care le găseam seara pe plajă în Cambogia, dar cel mai tare cred ca suntem cuceriţi de jackfruit. L-am descoperit în 2012, în Zanzibar şi pentru noi este cel mai minunat dintre toate fructele! Să nu uităm de cafeaua vietnameză: noi nu suntem băutori de cafea, dar cafeaua din Vietnam este cu adevărat specială”, spun Ana şi Ionuţ.

Bicicletă sau motor?

Ana şi Ionuţ sunt bucuroşi că au reuşit să ajungă în România cu bicicletele cumpărate second hand din China, după ce au suferit mult pentru că nu au putut păstra motocicleta Yamaha cu care au făcut turul Africii. „Nu am zice că am avut experienţe extreme în tura ciclistică de-a curmezişul Asiei de est. Sigur că a fost foarte dificil să pedalăm mai ales în Tibetul de Est, din cauza altitudinii (multe păşuni alpine la 4.000 de metri şi peste), configuraţiei drumului cu multe urcări abrupte şi foarte lungi, mai ales că deja nu mai era cald. Ritmul biclei e natural, lasă corpul să se adapteze la efort. În fiecare seară ne culcam frânţi de oboseală, dar ne trezeam cu energia la 500 la sută, gata să o luăm de la capăt. E grozav!”, spun Ana şi Ionuţ.

Instrucţiuni pentru viitori exploratori

Dacă vă tentează să le urmaţi exemplu şi să porniţi la drum cu forţe proprii şi bani puţini, iată de unde puteţi începe: „Asia de Sud-Est are o savoare aparte, dar e departe de ceea ce am numi extrem ca şi experienţă. Hrana şi apa sunt foarte uşor de găsit, sunt oameni peste tot, turişti şi călători de tot felul, deci e greu să ieşi din zona de confort şi să ajungi într-o situaţie cu adevărat dificilă, care să-ţi forţeze limitele. Ştim că anumite ţări încă inspiră reticenţe – poate Vietnam, poate Cambodgia – dar vă promitem că o călătorie acolo nu va fi periculoasă, ci «aromată». Asia de Sud-Est e o bună introducere întru călătorit de capul tău, are multe de oferit”, garantează cei doi exploratori. Şi, dacă nu vă încumetaţi să porniţi la drum, îi puteti urmări pe blogul lor de călătorie www.intotheworld.eu, şi, în timp real, pe facebook.com/www.intotheworld.eu.

  

Citeşte şi:

FOTO/ O gălăţeancă face înconjurul lumii pe motocicletă. A făcut turul Africii, iar acum a ajuns în Asia

 O gălăţeancă pe Drumul Mătăsii (FOTO)

Citit 2919 ori Ultima modificare Joi, 12 Iunie 2014 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.