Familia unui FOTBALIST din Galaţi, VEDETĂ la televiziunea spaniolă (FOTO)

Familia unui FOTBALIST din Galaţi, VEDETĂ la televiziunea spaniolă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre atâtea reportaje negative despre românii din diaspora, povestea familiei Craiu, difuzată recent la televiziunea spaniolă RTVE.es, constituie un motiv de mândrie. „La familia Craiu lleva mas de 14 anos en Espana perfectamente integrada” - „familia Craiu trăieşte de 14 ani în Spania şi este perfect integrată”, titrează jurnaliştii spanioli care au poposit în casa şi în viaţa familiei unuia dintre cei mai tineri, mai valoroşi şi mai promiţători fotbalişti născuţi în Galaţi, Alexandru Nicuşor Craiu, cadet la Real Madrid. Iată, însă, cum arată familia Craiu, privită prin obiectivul jurnaliştilor spanioli.

Pariul

Reportajul începe cu Ştefan Craiu, stabilit cu familia la 20 de km de Madrid, pregătindu-se pentru o nouă zi de muncă, explicându-le telespectatorilor că provine din România, de lângă Dunăre, că este liber profesionist. „La cei 48 de ani, Ştefan este unul din sutele de mii de români care au ales ţara noastră pentru a emigra. În prezent îi merge foarte bine, dar în anul 2000, când a ajuns aici, îi mergea atât de rău, încât aproape că renunţase şi se gândea să se întoarcă pe meleagurile natale”, explică reporterul spaniol. „Am făcut un pariu cu mine însumi, zicându-mi: de ce am mai bătut atâţia kilometri doar ca să mă dau bătut, când eu mă cunosc drept un învingător şi nu mă pot întoarce acasă cu coada între picioare. Trebuie să rezişti şi să ai încredere că va veni o zi bună... chiar dacă locuiam de aproape o lună pe străzi”, mărturiseşte capul familiei Craiu. Reporterii dezvăluie că Ştefan Craiu a muncit din greu până a reuşit să-şi aducă familia lângă el, prima data pe soţia sa, Ionica, apoi pe cei trei copii.

Biserica uneşte

Ştefan Craiu a mărturisit că primii ani au fost dificili, deoarece nu cunoştea limba sau obiceiurile, dar niciodată nu a simţit vreo respingere. „Singura problema pe care o puteam avea sau am avut-o cu spaniolii a fost aceea referitoare la plăţi sau la modalităţile prin care se făceau plăţile în afaceri, dar niciodată nu am simţit vreo discriminare la adresa naţionalităţii mele. Dacă s-a întâmplat vreodată să fiu numit «ţigan român», m-am făcut că nu aud”, spune Ştefan Craiu. Televiziunea spaniolă a poposit, apoi, alături de român, în biserica ortodoxă românească, unde este membru fondator. Biserica este atât un lăcaş de cult, cât şi un punct de reuniune pentru comunitatea românească din această zonă a Madridului. "Această biserică am construit-o integral cu toţii, mână de la mână, cu materiale aduse din România”, subliniază Ştefan Craiu.

În jurul mesei

De la biserică, reporterii spanioli au ajuns în casa familiei Craiu, pe care ora prânzului o reuneşte în jurul mesei. Fetele familiei s-au întors de la facultate, iar mezinul familiei, de la liceu. „Sunt foarte mândru că sunt român”, este prima declaraţie a lui Nicuşor Craiu. „Din moment ce nu se cunoaşte că suntem români, suntem trataţi la fel ca restul şi nu ne simţim discriminaţi, însă atunci când pomenim despre naţionalitatea noastră, oamenii devin un pic reticenţi”, spune sora lui, Valentina Roxana, studentă la Relaţii Internaţionale. Andreea-Cristina, studentă la Drept, spune lucrurilor pe nume: „Bulgaria şi România sunt considerate ţări mărginaşe, cu dificultăţi de a se ridica la nivelul Uniunii Europene şi nu se observă integrarea lor în UE”. Soţia lui Ştefan Craiu şi mama celor trei copii valoroşi, Ionica, este menajeră şi povesteşte că ştia puţin limba spaniolă de la telenovele şi din faptul că este o ţară cunoscută pentru coridele cu tauri, petreceri şi unde se mănâncă foarte bine.

Speranţa echipei Real Madrid

„Spaniolii ne cunosc după Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi şi Dracula”, afirmă pe drept Ştefan Craiu, iar obiectivul camerei îl surprinde pe Nicuşor Alexandru îmbrăcându-şi tricoul de cadet la Real Madrid şi pregătindu-se pentru antrenamentul său zilnic. Jurnaliştii precizează că mezinul familiei Craiu joacă de cinci ani la cea mai bună echipă din lume - Real Madrid, dar a jucat şi în selecţionata naţionalei României şi recunosc deschis că este un campion în devenire. Puştiul le arată fotografia cu echipa şi punctează că, în mod normal, poziţia lui pe teren e centrală, precum Xavi Alonso, însă preferatul lui este Luka Modrić.

Şi în vreme ce tatăl şi fiul se îndreaptă spre Real Madrid, Ştefan Craiu îşi mărturiseşte speranţa ca fiul său să-şi îndeplinească visul de a fi un fotbalist profesionist, în ţara pe care o simte ca şi cum ar fi cea natală.

Citeşte şi: De la Miss Diaspora, pe catwalk în Madrid / Frumuseţe tecuceană sub steagul Spaniei

Citit 4689 ori Ultima modificare Joi, 26 Iunie 2014 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.