Primul weekend românesc în capitala Marii Britanii/ Gălăţeanul Paul Buţa şi-a jucat măştile la Londra (FOTO)
Foto: Foto: ICR Londra

Primul weekend românesc în capitala Marii Britanii/ Gălăţeanul Paul Buţa şi-a jucat măştile la Londra (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce au fost de patru ori la Carnavalul de la Veneţia, măştile maestrului Paul Buţa au ajuns, cu tot cu făuritorul lor, la Londra, în weekendul trecut. E drept, nu la Buckingham Palace – deşi ar fi meritat – ci la Bandstand Terrace, în grădinile celebrului Muzeu Horniman de antropologie culturală din capitala regatului. Paul Buţa a fost invitat în cadrul celui mai amplu program de celebrare a artei şi culturii populare româneşti organizat până în prezent în capitala Marii Britanii, cu ocazia deschiderii expoziţiei „Revisiting Romania: Dress and Identity“ - „Revizitând România. Îmbrăcăminte şi identitate“ la Muzeul Horniman, situat pe unul dintre dealurile care mărginesc Tamisa. În cadrul primului week-end românesc la Londra, organizat la iniţiativa Institutului Cultural Român, gălăţeanul nostru şi-a jucat măştile pe muzica lui Ovidiu Lipan Ţăndărică şi a Fanfarei 10 Prăjini. Pentru că adevărata valoare şi frumuseţe a măştii, spune artistul popular, e atunci când e jucată, nu când şade! Nu-i vorbă, că măştile lui i-au cucerit pe vizitatori – români, străini şi britanici – şi pe loc, şi în mişcare. Dovadă că din 19 măşti cu câte a pornit la drum din Galaţi, – că atâtea au încăput în bagaje - s-a întors doar cu două, dar şi acelea promise unor doritori! „Dacă aş fi avut s-ar fi vândut şi mai multe, nu asta e important, ci că am reuşit să le dovedesc că tradiţiile noastre trebuie promovate. M-am convins că nu neapărat masca se vinde, cât povestea din spatele ei! Toţi se mirau când vedeau dinţii de ştiucă, fasole, pene şi câte altele”, ne-a istorisit Paul Buţa

„Londonezele n-au cusut izmene la viaţa lor”

Paul Buţa a fost invitat, alături de meşterii populari Daniel Leş şi Mihaela Bădescu, să arate arta făuritorilor de altădată: cum se ivesc măştile populare, oalele şi icoanele din iscusinţa mâinii şi bogăţia sufletului, folosind cele mai umile materiale. Cu această ocazie, Paul Buţa a făcut o descoperire: „Dintr-o sută de britanici nu ştiu dacă e vreunul care să ştie cum se ţine acul în mână. Una dintre femeile în vârstă a încercat să coasă şi nu ştia cum. Îi tot spuneam: «Înfige în cârpă!». Eu cu engleza nu le am, mă dor mâinile vorbind. Văzând că tot nu dovedeşte, am zis şi eu: «Asta nu i-o cusât izmenele lu’ bărba-su!» Toţi râdeau, ea, speriată, nu înţelegea de ce râd”, ne-a povestit artistul gălăţean.

Coadă la mici şi sarmale

Alături de artiştii populari a stat bogăţia bucătăriei româneşti – o expoziţie culinară. „Am văzut coadă ca în timpul răposatului la sarmale şi la mici. Au venit şi românii noştri, dar erau şi străini. Londonezii stăteau direct pe iarbă şi se bucurau de petrecere. Cei care au cumpărat măşti de la mine au stat şi la concert. Nu ştia vreunul să joace hora sau sârba, dar nu era unul care să nu ţopăie cu măştile!”, spune Paul Buţa. „Angajaţii ICR şi voluntarii lor, nişte nebuni frumoşi, mi-au cerut voie să se plimbe cu măştile prin muzeu şi sigur că le-am dat. A fost frumos. Acolo orice grup profesionist al unei instituţii din România face o figură foarte bună cu condiţia să meargă cu folclor autentic şi adevărat, poate chiar începând cu «Sanie cu Zurgălăi» – care poate fi imnul nostru în occident, că toată lumea îl ştie. Aşa intri la sufletul străinilor cu folclor şi valori autentice”, spune artistul popular.

Muzeul Horniman, interesat de tradiţiile noastre

O pereche dintre măştile lui Paul Buţa a rămas la Muzeul de antropologie din Londra, ba mai mult, conducerea este interesată de un alai românesc, de urs sau de capră. „Acum am măşti nu numai la muzeul din Paris, ci şi din Londra, şi asta e pentru mine onorant. Când a aflat de alaiurile de capră şi de urs au întrebat cum pot face rost şi le-am spus că de la mine! Eu le trimit materiale informative despre obiceiurile noastre, şi, dacă nu la finele anului, la anul cu siguranţă vor face comandă de alaiuri de măşti pentru că li se par atractive. Au spus că dacă ar fi ştiut de măştile din România, făceau o expoziţie. Deci mă aşteaptă lucruri frumoase”, se bucură gălăţeanul. Dublă expoziţie Weekendul românesc e amintire, dar publicul britanic va putea admira, până în septembrie 2015, peste 500 de costume populare, covoare, ştergare, ţesături şi obiecte casnice din diferite zone etnografice ale României. Exponatele au fost adunate de muzeografii britanici în ultimii o sută de ani sau donate de diferite persoane private de-a lungul timpului. O parte dintre obiecte, printre care şi un costum care a aparţinut Reginei Maria a României, provin din alte muzee londoneze care au colecţii similare. Cu aceeaşi ocazie, a fost deschisă şi expoziţia „Români din Londra“, o galerie de 35 de portrete ale românilor care trăiesc în capitala britanică, semnate de fotograful londonez de origine română Ion Paciu. Fotografiile vor putea fi admirate până pe 8 martie 2015, tot la Muzeul Horniman.

Citeşte şi: O gălăţeancă, EXPERTĂ NAŢIONALĂ în Luxemburg

Citit 2587 ori Ultima modificare Joi, 09 Octombrie 2014 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.