Un gălăţean hoinar prin lume/ 99 de ţări vizitate, la doar 27 de ani (FOTO)

Un gălăţean hoinar prin lume/ 99 de ţări vizitate, la doar 27 de ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La doar 27 de ani, pe gălăţeanul Codrin Ştefan Arsene l-a purtat viaţa prin 99 de ţări de pe toate continentele, inclusiv în Antarctica. „Asediul” internaţional l-a început pe vremea când era doar licean, în clasa a X-a, şi ne declara că va cuceri lumea. Codrin a studiat la Universitatea din Chicago, unde a obţinut o diplomă în Ştiinţe Politice şi Studii Internaţionale, ambele cu onoruri (gradaţia de merit americană). A urmat apoi şi cursurile unui program de antropologie în studiul Comunicaţiilor Interculturale, la aceeaşi universitate. În prezent, lucrează în domeniul privat american şi conduce direcţia strategică a unei divizii de afaceri în domeniul online. Merită să-i aflaţi povestea.

Amintiri din toată lumea

Pentru că nu avem spaţiul necesar pentru a povesti despre fiecare dintre cele 99 de ţări, l-am rugat pe Codrin să ne povestească doar despre cele care l-au impresionat cel mai mult. „Am locuit în Argentina timp de cinci luni în 2007 şi m-am simţit ca acasă. Argentina este o ţară impresionantă, cu foarte multe puncte de interes turistic, cu un popor cald, primitor şi foarte deschis la nou. Viaţa de noapte este foarte activă - barurile cele mai populare, însă, nu se deschid până la 11 noaptea - iar politica naţionala este cel puţin la fel de captivantă precum cea din România...”, ne-a mărturisit Codrin.

Citeşte şi: Cum se văd SERBĂRILE GALAŢIULUI din India şi Germania

Cea mai notabilă şedere de lungă durată a fost în Cape Town, Africa de Sud. „Deşi percepţia românilor când se gândesc la Africa este adesea legată de boli, războaie şi tribalism, Africa de Sud este o ţară foarte primitoare, cu mult peste România când vine vorba de străzi, infrastructură, destinaţii turistice, centre universitare şi cu un spirit european pronunţat, în mare parte datorită originilor europene ale unor locuitori din Cape Town. Ceea ce m-a uimit, însă, cel mai mult este calitatea dezbaterilor sociale şi politice în mediul public dar şi mediatic. Îmi amintesc când am participat la ceea ce se numeşte o „open table”. Mai precis, am avut ocazia să particip la o dezbatere publică între preşedinţii celor trei partide principale din Africa de Sud. Oamenii din public au avut ocazia să adreseze întrebări - întrebări foarte mature, directe şi deosebit de dificile pentru oameni politici. Atât posturile de televiziune cât şi cele radio difuzau foarte multe astfel de evenimente. Deci, per total, deşi o ţară cu un trecut tulburat şi o mare discrepanţă socio-culturală şi economică între diferite segmente ale populaţiei, mie mi-a plăcut Africa de Sud, pentru singurul motiv ca oamenii chiar încearcă să se schimbe şi să lase trecutul în trecut”, afirmă Codrin.

Manager de produs

Slujba pe care Codrin o are este aceea de „manager de produs”, care nu are un echivalent în româna. Concret, Codrin conduce direcţia strategică a unei divizii de afaceri în domeniul on-line. „Îmi fac munca prin intermediul a diferite metodologii - de la studii de piaţă până la interviuri personalizate cu acei consumatori care utilizează gama de produse ale companiei pentru care lucrez. Prin intermediul interviurilor, identific lucrurile care trebuie îmbunătăţite la platforma on-line precum şi la partea operaţională a afacerii. De asemenea, manageriez o echipă de 30 de ingineri - web-designers, web developers, analişti - care trebuie să implementeze noua viziune pe care o creez pe baza interviurilor pe care le realizez, precum şi a altor activităţi pe care le întreprind. Când am început în acest rol, platforma la care lucram la acel timp (2012) făcea vânzări de 300 de milioane de dolari. În 2014, deja s-au încasat 2,8 miliarde de dolari în urma implementărilor pe care eu le-am condus”, spune Codrin.

Peste 20 de ani

Cum se vede Codrin peste 20 de ani? „Dacă ar fi după mine, în 20 de ani m-aş vedea la fel cum mă văd acum: hoinar prin lume. Paradoxul trecerii timpului este foarte simplu: când eşti tânăr, ai timp, dar nu ai bani. Când eşti mai în vârstă, ai bani, dar nu ai timp. Momentan, datorită muncii, le am pe amândouă. Pot calatori cât vreau şi unde vreau, îmi pot împlini aproape orice dorinţă personală şi îmi pot trăi viaţa din plin. Aşa că oriunde m-aş afla în 20 de ani, tot ce-mi doresc este să nu pierd această libertate de care mă bucur în prezent. Pentru că după cum mă ştiu, orice ar fi, dacă îmi fac munca aşa cum trebuie, banii şi oportunităţile vor veni de la sine”, ne-a mărturisit Codrin.

Doruri de emigrant

Plecat de ani buni în lume, am fost curioşi ce-l mai leagă pe Codrin Arsene de Galaţi şi de România. "Aceleaşi lucruri care, bănuiesc, îi leagă pe toţi emigranţii: familia, prietenii şi amintirile din copilărie, care, încet, încet, se pierd în negura timpului", a fost răspunsul tânărului gălăţean.

 

Cine este Codrin Arsene

Cititorii de cursă lungă ai ziarului “Viaţa liberă” îşi amintesc, cu siguranţă, de colaboratorul nostru, Codrin Ştefan Arsene, căruia i-au citit articolele în perioada martie 2003 - iulie 2008. Nici acum gălăţeanul nu a renunţat la plăcerea de a scrie. În acest moment are un contract de colaborare cu ziarul internaţional The Epoch Times, varianta americană, şi semnează editoriale politice pe diferite teme de interes (predominant Africa) pentru diferite publicaţii în limba engleză. Poate fi citit şi pe blogul său personal www.african-politics.com.

Codrin s-a născut pe 16 iulie 1987, la Târgu Bujor, dar a mers să facă liceul la Galaţi. După ce a participat la o mulţime de congrese internaţionale şi simulări ONU, Codrin şi-a câştigat un loc în topul celor mai activi şi mai inteligenţi tineri din România. Codrin a fost, în 2005, cel mai tânăr reprezentant oficial în teritoriu al Programului "Clean Up the World" (Curăţă lumea), iniţiat de ONU prin Departamentul de Mediu (UNEP). În 2010 scriam despre el că „este cel mai bun student al generaţiei sale de la Universitatea din Chicago".

Citit 3386 ori Ultima modificare Joi, 04 Decembrie 2014 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.