SECRETELE unei femei puternice/ Cine stă în spatele gălăţencei care a inspirat Europa

SECRETELE unei femei puternice/ Cine stă în spatele gălăţencei care a inspirat Europa
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Să ai propria afacere, care, de mai bine de un deceniu, să se impună în lumea afacerilor de succes, în Luxemburg, ba mai mult, să creezi propriul club privat de afaceri şi să lucrezi, în acelaşi timp, ca expertă naţională pentru Marele Ducat de Luxemburg, în cadrul unor studii efectuate pentru Comisia Europeană pe diferite tematici… şi toate acestea la doar 37 de ani? Şi în paralel cu activităţile operaţionale din propria firmă, să fii director independent şi membru non-executiv în diferite consilii de administraţie. Toate acestea înseamnă un singur lucru: să fii o femeie puternică.

Aşa este Clara Moraru sau Daniela Lăcrămioara Moraru, aşa cum o ştiu tecucenii şi foştii colegi şi profesori, dar şi elevii bursieri de la Colegiul „Spiru Haret” din Tecuci. Nu e de mirare de ce Clara Moraru este prima româncă aleasă în 2013 “Woman Inspiring Europe” ("Femeie care inspiră Europa") de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene. Este vorba de un trofeu creat de Comisia Europeană, prin Institutul European pentru Egalitatea de Gen, prin care sunt onorate 12 femei din Europa care contribuie la promovarea egalităţii între bărbaţi şi femei. Şi pentru că se apropie 8 Martie, am încercat să aflăm secretele unei femei puternice.

Mentorul

Discuţia cu Clara Moraru a pornit de la ideea că, în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică. "Se spune, într-adevăr, că în general succesul unui bărbat se datorează în mare măsura unei femei puternice care îl susţine necondiţionat în ceea ce face. Desigur, acest lucru este valabil şi pentru o femeie de succes, şi am întâlnit multe femei cărora le-am atribuit premiul "Femeia anului" care au reuşit să avanseze în carieră tocmai datorită unor parteneri de viaţa care le-au susţinut enorm în treburile casnice. În cazul meu, însă, trebuie să vă dezamăgesc, spunându-vă că nu există în Luxemburg niciun bărbat care să mă susţină, nici măcar din umbră", ne-a mărturisit Clara Moraru.

Şi totuşi, există un bărbat care i-a devenit model de reuşită profesională, pe care gălăţeanca şi l-ar dori mândru de succesele ei. "Am avut un mentor excepţional în România, care este bărbat. Este vorba de prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, care a fost profesorul meu şi modelul meu de reuşită profesională. Mi-am dorit mereu să devin ca dânsul şi am fost impresionată de modul în care reuşea să conducă universitatea, să fie la înălţime în cadrul Consiliilor de administraţie din care făcea parte, să se implice în cadrul activităţilor studenţeşti şi în acelaşi timp să fie disponibil pentru toată lumea, cu zâmbetul pe buze. M-a remarcat la un concurs naţional de traducere, m-a încurajat şi ghidat în timpul studiilor universitare, în special în cadrul masterului în Managementul calităţi şi a tezei pe care am făcut-o sub îndrumarea dânsului, şi datorită încrederii pe care a avut-o în mine am avut ocazia să învăţ foarte mult şi în acelaşi timp să reprezint Sibiul şi universitatea la diferite activităţi naţionale şi internaţionale. Nu voi uita niciodată susţinerea pe care mi-a acordat-o, fără a-mi cere niciodată nimic în schimb. Sper că acum este mandru de mine, pentru tot ceea ce am reuşit să realizez”, ne-a spus Clara Moraru.

"Sugar daddy"

Pentru că ironia este apanajul oamenilor puternici, gălăţeanca ne-a împărtăşit o anecdotă: "Existau prin 2007-2008 zvonuri că aş fi susţinută de ceea ce se numeşte în engleză "sugar daddy", un bărbat bătrân şi putred de bogat. Nu a fost şi nu este cazul, sunt o femeie care nu are gusturi de lux şi deocamdată am avut marea şansă să reuşesc singura ceea ce mi-am propus profesional şi în acelaşi timp să am satisfacţii financiare care să îmi permită să îmi plătesc mereu ceea ce mi-am dorit. Ultima mea mare satisfacţie este că am reuşit să strâng bani şi să-i cumpăr mamei mele anul trecut o casă la Sibiu".

Dependenţa

Şi, totuşi, ce anume sta în spatele unei femei de succes? "Satisfacţia de a face ceea ce mă pasionează, de a lua deciziile care mi se par cele mai potrivite, de a-i putea ajuta pe cei din jurul meu şi în acelaşi timp de a reuşi să am o flexibilitate la serviciu şi un nivel de viaţă satisfăcător. Îmi place să spun că sunt libera şi independentă, dar adevărul este că un om de afaceri (femeie sau bărbat) nu este niciodată independent pentru că va depinde întotdeauna de clienţi, de piaţă, de bănci, de economia naţională şi mondiala etc.

A fi aleasă "Femeie care inspiră Europa" este evident o mare satisfacţie şi recunoaştere publică a perseverenţei cu care realizez proiecte care contribuie la promovarea femeilor ce reprezintă un model de reuşită în domeniul lor de activitate. Aceasta distincţie mă motivează şi mai mult să continui să îi inspir pe cei din jurul meu. Dacă reuşesc sau nu, asta trebuie aflat de la cei din jurul meu", spune cu modestie Clara Moraru.


CITEŞTE ŞI: Gânduri şi amintiri cu şnur alb-roşu/ O inimă nouă de 1 Martie

Citit 7334 ori Ultima modificare Joi, 05 Martie 2015 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.