Gânduri şi amintiri cu şnur alb-roşu/ O inimă nouă de 1 Martie
Foto: Foto: Mariana Stroiu

Gânduri şi amintiri cu şnur alb-roşu/ O inimă nouă de 1 Martie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cum ar fi dacă în loc de trifoi cu patru foi, coşar, potcoavă ori piatră semipreţioasă aţi primi ca mărţişor o inimă adevărată... * Nu e un mărţişor aducător de noroc, pe care să-l prinzi într-un pom înflorit, ci unul aducător de viaţă, pe care să-l porţi în piept toată viaţa!


Mărţişor tradiţional, mărţişor handmade, piatră semipreţioasă ori chiar o bijuterie veritabilă, şnururi şi şnuruleţe alb-roşii, avem deci de unde alege! Nu acelaşi lucru se întâmplă în diaspora, unde mărţişorul poate deveni o provocare, pentru că nu se găseşte ca în ţară, pe toate drumurile. Tocmai de aceea, le-am lansat româncelor, şi în special gălăţencelor de peste hotare o provocare: să ne spună dacă mai poartă mărţişor şi cum fac rost de el. Răspunsurile primite sunt pe cât de interesante, pe atât de emoţionante.

Gabriela Miu (Italia): „Eu fac mărţişoare handmade şi am făcut şnururi din fire de lâniţă pentru că nu am găsit şnururi originale. Anul trecut, de exemplu, am făcut felicitări cu zambile şi ghiocei, cu tehnica quilling pentru toate fetele de la şcoala mea de zumba. Şi, chiar dacă nu aveau aceasta tradiţie, le-am explicat despre obiceiul nostru şi au fost foarte încântate”.

Maria Dincov (Canada): „Ador mărţişorul, ca simbol al primăverii, care aici, în Canada, vine cu întârziere aproape în fiecare an. Din 28 februarie am grijă ca la fiecare jachetă, să am un mărţişor. Un şnur gros ataşez şi la poşeta şi sunt atât de mândră când sunt întrebată uneori, pe stradă sau în mall, ce reprezintă… Dacă anii trecuţi, cu câte o lună înainte de 1 Martie, mă apucam de făcut mărţişoare pentru cei dragi, anul acesta am comandat nişte mărţişoare mai deosebite de la «Casa cu Rost», din Bucureşti. Cu ani în urmă, mi-a tresărit inima de bucurie când am întâlnit o tânără ce avea un frumos mărţişor în piept. Ne-am admirat reciproc mărţişoarele şi am aflat că era bulgăroaică. Vă doresc o Primăvară frumoasă tuturor, cu mărţişoare dragi!".

Mariana Stroiu (Franţa): „Eu am mărţişoare cumpărate şi fire roşii/albe şi le folosesc la fiecare 1 Martie. Le surprind şi pe românce, nu numai pe franţuzoaice, oferindu-le. Când am găsit un mărţişor în Parcul Guell din Barcelona, într-o primăvara, vederea lui mi-a dat o senzaţie de «acasă».

Danniela Turcanu (Kenia): „Noi punem la mână împletitură de aţă roşie cu albă. Şi pe la sfârşitul lui martie agăţăm atele într-un copac înflorit".

Felicia Katz (Israel): „Pentru mine ziua de 1 martie este cea mai importantă zi din an. Pe 1 Martie 1965 în cadrul Clinicii de boli cardiovasculare de la Fundeni, am primit o inimă nouă. De aceea eu întotdeauna spun că pe hartie am 60, dar în realitate am 50 de ani. Primii zece ani din viaţă au fost cei mai grei. Am primit ca mărţişor o inimă nouă. O inimă sănătoasă. Dumnezeu să-i aibă în paza Sa pe toţi cei care s-au luptat pentru inima mea, pentru inima unui copil bolnav, iar celor care s-au dus în lumea umbrelor, un gând pios. Nu în ultimul rând, o lacrimă şi un gând de recunoştinţă celui care a fost «tatăl copiilor bolnavi» din Galaţi, doctorul şi omul Cighir Romulus, care a reuşit să o convingă pe mama mea să-şi dea acordul pentru operaţia singurului copil. Viitor fără operaţie nu aş fi avut. Un mărţişor virtual tuturor celor care m-au ajutat, tuturor celor care m-au ocrotit, învăţătoarelor mele, colegilor mei de clasă, bunicilor mei sfinţi şi dragi care au făcut un ţel din a mă ţine în viaţă până la operaţie. Chiar şi acolo unde psalmistul spune că nu e întristare şi durere, sunt sigură că mărţişorul meu ajunge. Toţi aceşti «sfinţi» netrecuţi în niciun calendar au salvat printr-o viaţă un univers. Ei primesc de la mine, nu numai de 1 Martie ci în fiecare zi, mulţumirile şi dragostea mea".

Unde se organizează târguri de mărţişoare în Europa?

La Paris, în acest weekend are loc a treia ediţia a Târgului de Mărţişor, organizată de Institutul Cultural Roman. Târgul se desfăşoară timp de două zile, vineri, între orele 17,00 – 22,00 şi sâmbătă 28 februarie, orele 10,00 – 17,00 şi oferă mărţişoare tradiţionale, creaţii noi, toate handmade!

La Viena, tot Institutul Cultural Român a pus la cale două ateliere de creaţie unde copiii vor învăţa să realizeze mărţişoare pe etamină, cu model de inspiraţie românească, şi mărţişoare textile. Sâmbătă, 28 februarie, sediul ICR Viena găzduieşte un târg de mărţişoare în cadrul căruia vor putea fi admirate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria. Pe lângă expunerea unei game variate de mărţişoare, publicul va putea urmări în timp real etapele de creare a obiectelor expuse, un element inedit fiind prezentarea mărţisoarelor realizate prin tehnica scrisului pe boabe de orez.

Ateliere de confecţionat mărţişoare au loc şi la Biblioteca Voievodală din Cracovia, sâmbătă 28 februarie, în cadrul unui weekend românesc organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia.

Citeşte şi: Ce înseamnă să fii ROMÂN în AMERICA

 

Citit 2887 ori Ultima modificare Joi, 26 Februarie 2015 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.