De ce vrea o gălăţeancă din Anglia să renunţe la cetăţenia română

De ce vrea o gălăţeancă din Anglia să renunţe la cetăţenia română
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În celebrul Hyde Park din capitala Marii Britanii, monumentul ”7 Iulie”, care comemorează victimele atentatelor din 2005 de la Londra, a devenit masă şi toaletă de ocazie pentru mai mulţi romi fără adăpost. Ştirea, difuzată şi ilustrată de publicaţia London Evening Standard, şi preluată de presa românească, a revoltat-o profund pe gălăţeanca Manuela T. Recent, aceasta a trimis o scrisoare deschisă către parlamentarii de la Bucureşti prin care le cere să adopte proiectul iniţiat de Bogdan Diaconu, prin care romii să revină la titulatura de ţigani, şi ameninţă că, în caz contrar, va renunţa la cetăţenia română. Manuela a acceptat să ne povestească ce a determinat-o să acţioneze astfel.

"Romanian gypsy woman"

Manuela ne-a povestit că a ajuns în Marea Britanie acum şapte ani, datorită unei poveşti de dragoste. Pe partenerul ei, un englez nonconformist, l-a cunoscut când acesta a venit într-o minivacanţă în România, şi a rămas impresionat de oameni şi de locuri. De atunci, de câte două ori pe an, revin acasă: "Astăzi, el iubeşte România chiar mai mult decât mulţi dintre români", spune Manuela.

Primul ei an în Anglia a fost unul de acomodare. Iniţial, a luat ca pe o glumă faptul că familia partenerului ei a primit-o spunându-i ironic "romanian gypsy woman". "Apoi am realizat că mass-media din Anglia nu prezenta nimic pozitiv despre România. Ţara a fost redusă doar la o imagine ca după război, cu ţigani cerşind, furând şi trăind din gunoaie. Asta este românul pentru ei. Până şi partenerul meu de viaţă a fost şocat de toată propaganda antiromânească, cerându-şi scuze în numele ţării lui. A fost unul dintre cele mai emoţionate momente pentru mine! Totodată, el mi-a spus că nu e doar vina presei englezeşti, ci şi a autorităţilor române, care nu fac absolut nimic să contracareze aceste stereotipuri. Cred ca acesta a fost începutul, când am decis că trebuie să fac ceva pentru numele de român şi pentru ţară", ne-a povestit Manuela.

În unire stă puterea

Primul pas pe a fost sa ia legătura cu românii din împrejurimi. A constatat cu dezamăgire că nu există niciun fel de comunitate legal înregistrată. A găsit, totuşi, pe internet, un grup de români în Preston şi a participat la câteva întruniri culturale organizate de aceştia. „Am realizat un clip de la primul lor eveniment, iar faptul că a circulat pe Facebook i-a ajutat să-şi întărească mica lor comunitate. Am încercat şi eu, la rândul meu, să-i unesc pe români într-o comunitate. Aşa am ajuns să fac, în luna martie 2015, împreună cu câţiva români, o mică petrecere în care am promovat mărţişorul şi câteva dintre mâncărurile noastre tradiţionale. Micul nostru eveniment a fost foarte apreciat de cei câţiva englezi prezenţi, dar mi-am dat seama că va fi aproape imposibil să fac mai mult de una singură”, ne-a povestit Manuela.

Gălăţeanca spune că, după ce scrisoarea ei către parlamentari a devenit cunoscută, români de pretutindeni au "venit" alături de ea în speranţa că are puterea de a schimba lucrurile. „Le-am explicat că sunt un om simplu, ca şi ei, dar asta m-a determinat să merg mai departe. Ne-am unit şi am ajuns până acolo încât să facem un protest care este legal înregistrat la Bucureşti pentru data de 18 iulie 2015”, ne-a declarat gălăţeanca.

Renunţă la România?

„România pentru mine înseamnă totul, dar pentru că viitorul meu soţ este englez asta înseamnă că va trebui să îmi împart viaţa între două ţări, evident, călătorind. Sunt mai tot timpul expusă, oricine îmi vede paşaportul de România se uită reticent la mine, iar în Anglia, fără excepţie, de câte ori am fost întrebată de unde sunt, toată lumea mi-a făcut legătura mai direct, mai pe ocolişuri, cu ţiganii. Am ales, totuşi, să lupt pentru drepturile mele şi pentru a demonstra lumii că românul este harnic, inteligent şi cu o educaţie mult mai bună decât cea din afară. Voi aştepta decizia parlamentarilor pentru proiectul de revenire la denumirea istorică a ţiganilor, iar dacă schimbarea nu va veni nici după protestul nostru, consider ca am epuizat mai toate căile, şi nu-mi va rămâne decât să renunţ la cetăţenie; dar nu dintr-un act de ură sau dispreţ faţă de ţara mea de origine, ci ca un act de sacrificiu, un semnal de alarmă mai degrabă, pentru statul român, care ar trebui să se gândească serios că îşi pierde românii adevăraţi”, ne-a mărturisit Manuela.

Confuzia rom - român - cel mai jenant moment

„Cea mai neplăcuta situaţie pentru mine în Anglia a fost după un telefon pe care l-am primit acum trei ani, de la un birou local. Funcţionara de acolo, ştiind că sunt din România, m-a solicitat să-i dau o mână de ajutor cu un grup de romi (aşa cum a spus ea), pentru că nu reuşea să se înţeleagă cu ei. Era evident pentru mine, am fost sunată pentru că numele de rom face legătura cu România. La faţa locului, am constatat că niciunul dintre acei romi nu era cetăţean român. Am fost mai mult decât bulversată şi i-am explicat şi ei problema. Şi-a cerut scuze în final, spunându-mi că ea a ştiut că toţi romii vin din România, adică mai pe scurt român înseamnă rom”, ne-a povestit Manuela T.

Lege prin care romii să devină ţigani

Bogdan Diaconu, deputat ales în 2012 pe listele social-democrate şi devenit, între timp, şeful unei grupări cu vederi ceva mai naţionaliste, nu este primul parlamentar care încearcă, printr-un proiect de lege, să-i readucă pe romi la numele de ţigani. De-a lungul vremii, o serie de politicieni au încercat să impună acte normative în acest sens. În 2011, de exemplu, demersul lui Silviu Prigoană de schimbare a denumirii de rom în cea de ţigan a fost respins de Camera Deputaţilor. Revenirea denumirii de rom în cea de ţigan ar putea să aducă situaţia la cea existentă înainte de februarie 2000, când s-a legiferat respectiva schimbare, printr-un memorandum semnat de Petre Roman, având ca motivaţie conotaţia peiorativă indusă de cuvântul ţigan.

Citit 5584 ori Ultima modificare Joi, 09 Iulie 2015 14:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.