”Stereotype”, cu Florentina Ţuchel. O gălăţeancă îşi lansează primul album muzical în Dubai (FOTO și VIDEO)

”Stereotype”, cu Florentina Ţuchel. O gălăţeancă îşi lansează primul album muzical în Dubai (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"Visul meu este să susţin un recital nu cu negative, ci cu o trupă, un recital în care să nu mi se impună nimic, să fac doar ce simt… Aş încerca să fac o casetă cu piese proprii. Asta presupune muncă - ceea ce pot face, şi presupune fonduri materiale - ceea ce nu am. Ştiu că nimic nu este întâmplător. Iar dacă am pornit pe un drum şi muncesc, ştiu că răsplata va veni”, mărturisea, în articolul care deschidea, pe 19 septembrie 1997, ziarul "Viaţa liberă": "Florentina Ţuchel nu se îmbată cu apă rece". Avea 21 de ani, era învăţătoare la Şcoala Nr. 15 din Galaţi, dar şi artistă, simţindu-se în largul ei doar când cânta jazz-rock.

În momentul de faţă, Florentina Ţuchel cântă în "Sass Cafe" (franciză a renumitului restaurant din Monaco) - destinaţie preferată a celebrităţilor hollywoodiene sau din Europa - într-o formulă de jazz: vocea ei, caldă, magică, pian şi saxofon. Pe 9 mai, în Dubai, la "The Fridge", un loc înfierbântat de concerte şi plin de aromă muzicală, Florentina Ţuchel îşi lansează primul album muzical "Stereotype". Merită să-i aflaţi povestea!

N-a vrut să fie "artist neînţeles"

Premiul I la Festivalul la Mamaia 2004, secţiunea interpretare, Trofeul Amara, marele premiu la „Constelaţii Dunărene” sunt doar câteva dintre trofeele pe care Florentina Ţuchel, absolventă a clasei de canto a soţilor Sofia şi Ion Şerban, le-a câştigat, încercând să se impună în muzica românească. "Eram aceeaşi "echipă" de concurenţi, cu Trăistariu, Minodora, Bogdan El Negro, Călin Goia (Voltaj), Florin Moldovan etc. Mă bombăneau: "iar a venit asta să ne ia trofeul". N-aş zice că am fost o fire competitivă, eu vroiam să cânt şi să-mi bucur părinţii la vremea aceea", îşi aminteşte Florentina. Numai că muzica pe care adora să o cânte, jazz, nu intra în topurile şi nici măcar în cerinţele comerciale ale vremii. Şi pentru că gusturile nu se discută, a refuzat să fie "artistul neînţeles", a ales să plece într-o ţara unde putea face ce-i plăcea, fiind şi plătită mai bine.

Cum a ajuns în Dubai

"Abia aşteptam să-mi iau zborul! Vroiam să explorez şi să-mi depăşesc limitele. Mă-ntreb oare câţi dintre cei care părăsesc România pe termen lung fac asta în mod conştient. Mare parte din noi plecăm "de probă", să încercam marea cu degetul. În 1999, Nicu Patoi mi-a propus o colaborare pentru un contract de trei luni şi jumătate, în Dubai. Aşa mi s-a deschis apetitul. Am descoperit că pot cânta ce-mi place şi că oamenii sunt receptivi la stilul de muzică pe care-l abordez. Am revenit acasă la final de contract şi am explorat orice oportunitate de a mă întoarce în Dubai.

S-a întâmplat, într-un final, în 2001. Eram încă novice în ale jazzului. Ascultam Ella Fitzgerald, Nina Simone, Dinah Washington, Sarah Vaughan, Janis Joplin, Aura Urziceanu (pe care am avut şi privilegiul s-o cunosc). Eram hotărâtă să mă formez tehnic sub influenţa acestor mari artişti. Azi, la atâţia ani distanţă, pot spune cu seninătate că mi s-a copt mintea şi că am atins maturitatea muzicală", ne-a mărturisit Florentina.

"Dubai, Dubai, viaţă ca-n rai"

În România ultimilor ani, Dubaiul este cunoscut mai degrabă ca o destinaţie de lux pentru vacanţele vedetelor, fie ca o ţară cu o economie în continuă expansiune, unde se construieşte în ritm ameţitor, fie ca un El Dorado pentru tinerele care se visează soţii de şeici. Care este adevărul, ştie Florentina Ţuchel: "În ceea ce priveşte visele cu soţii de şeici... daca tinerele din România îşi doresc cu atâta ardoare să fie una din cele patru soţii pe care un şeic le poate avea, atunci da, au nimerit locul potrivit! Într-adevăr, Dubaiul e o poveste frumoasă, o metropolă în continuă si rapidă ascensiune, unde lucrurile se întâmplă peste noapte si unde viaţa poate deveni periculos de confortabilă. Însă, fără cap pe umeri e foarte uşor să uiţi scopul pentru care ai venit, te îmbeţi cu apă rece, îţi faci câteva zeci de prieteni de suprafaţă si petreci până oboseşti. Întoarcerea în lumea reală, când 50 de ani îţi şad semeţi pe umeri, e grea! Sunt fericită să am aici prieteni români, care au venit cu datorii şi cu spaima de a ieşi din Europa şi şi-au construit o carieră de succes”.

Puterea de a te reinventa

Când a plecat din România, Florentina Ţuchel, absolventă a Şcolii Normale, îşi luase definitivatul în învăţământ cu zece pe linie. În Dubai şi-a continuat studiile. Astăzi, Florentina Ţuchel, devenită Florentina Matei, este training manager într-o companie care distribuie produse şi echipamente profesionale în industria de Health & Beauty. Şi tot aici şi-a cunoscut soţul, pe Silviu, căruia îi mulţumeşte pentru că i-a dat echilibru în viaţă şi pentru că-i este alături de fiecare dată când face un pas înainte.

Pentru Florentina, schimbarea de la artist în hoteluri de cinci stele la jazz-icon s-a produs gradual, pe nesimţite. Iar acum îşi alege locurile unde cântă şi artiştii cu care colaborează.

Emoţie vie

"Here it is, Stereotype!" - „Iată, Stereotype e aici! F&B (Flory şi Bobby) vă aduc prima lor creaţie muzicală: Stereotype. O bossa-nova dulce, de şcoală veche, dar cu o delicată amprentă modernă", aşa şi-a anunţat Florentina primul album. De ce Stereotype? Pentru că a fost prima piesă de pe album şi, dacă o ascultaţi, veţi înţelege de ce.

Sună proaspăt, viu şi trăit şi veţi simţi emoţia sinceră, adevărata, ce trece de cuvinte, de note şi de armonii. Şi asta pentru că albumul este inspirat de persoane reale şi vieţile lor. Iar fiecare cântec are o poveste a sa, în care vocea delicată a Florentinei vă învăluie şi vi se lipeşte de suflet.

"Urmând direcţia "rupând stereotipurile", fiecare piesă de pe album se înscrie într-un gen muzical diferit, însă toate au ca factor comun pasiunea mea pentru jazz şi, cred eu, reflectă complexitate muzicală", spune Florentina.

"Ne-am simţit extraordinar de bine să construim pe idei şi să facem lucrurile să se întâmple şi, în afară de a mulţumi planetei Pământ (fiindcă aşa acoperim pe toată lumea şi există riscul să uităm pe cineva) şi lui Dumnezeu din Ceruri pentru că şi-a aliniat energiile cu noi, vă mulţumim VOUĂ, pentru că vă înfruptaţi din fructul imaginaţiei noastre! Sper să o ascultaţi cu plăcere, să-i daţi like pe pagina mea de youtube şi să ne ajutaţi să facem cunoscut albumul, distribuindu-l pe canalele voastre de social media", este mesajul Florentinei. Iată şi un videoclip:

Cum s-a născut acest album şi de ce este important să vă urmaţi visele veţi afla dintr-o viitoare pagină de Diaspora!

Citit 6061 ori Ultima modificare Vineri, 08 Aprilie 2016 14:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.