Actriţă cu origini gălăţene dă "Bacalaureatul" la Viena

Actriţă cu origini gălăţene dă "Bacalaureatul" la Viena
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Maria Drăguş, actriţă internaţională cu origini gălăţene, care a fost prezentă la proiecţia de gală de la Galaţi a filmului „Bacalaureat” va participa şi la cele două proiecţii ale filmului de la Viena

Românii aflaţi în Viena, dar şi în Bosnia şi Herţegovina, au ocazia să vadă, pe marele ecran, patru producţii cinematografice româneşti de succes, vizionate cu interes de conaţionalii rămaşi în ţară. Nu mai puţin important este că respectivele filme româneşti participă la două festivaluri europene de excepţie.

Festivalul Internaţional de Film VIENNALE

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Institutul Cultural Român de la Viena, trei producţii româneşti - „Inimi cicatrizate", „Sieranevada” şi „Bacalaureat” – vor rula în cadrul celei de-a 54-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film VIENNALE, care se desfăşoară la Viena până pe 2 noiembrie. Festivalul cuprinde 300 de producţii cinematografice, programe speciale, interviuri, discuţii cu publicul şi o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria.

„Inimi cicatrizate”

Potrivit programului anunţat, filmul „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, va rula sâmbătă, 29 octombrie, în Metro Kino. Acţiunea filmului „Inimi cicatrizate”, inspirată din nuvela cu acelaşi titlu a autorului român Max Blecher, spune povestea lui Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, care, în anul 1937, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării, se îndrăgosteşte de o pacientă a sanatoriului, şi descrie în detaliu încercările lui şi ale altor pacienţi de a-şi trăi în continuare viaţa în ciuda stării precare de sănătate.

„Sierranevada”

Tot sâmbătă, în Gartenbaukino, dar şi luni, 31 octombrie la Metro Kino, sunt programate proiecţiile filmului „Sierranevada”, în prezenţa regizorului Cristi Puiu şi a producătorului Anca Puiu.

Acţiunea filmului „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian „Charlie Hebdo” şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

„Bacalaureat”

Luni, în Stadtkino im Künstlerhaus, şi marţi, 1 noiembrie, în Gartenbaukino, vor avea loc proiecţiile filmului „Bacalaureat”, regizat de Cristian Mungiu, evenimente cinematografice la care va fi prezentă actriţa Maria Drăguş, despre care aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", tatăl său, violoncelistul Viorel Drăguş, fiind născut în comuna Pechea, judeţul Galaţi.

Personajul principal al filmului „Bacalaureat” Romeo Aldea, un doctor într-un mic oraş de provincie, şi-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odată ce va termina liceul, va pleca să studieze şi poate să se şi stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-şi ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă aşa de bună cum este ea. În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo.

Filmul a avut premiera simultan la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi în 20 de cinematografe din România.

„Două Lozuri”

Filmul „Două lozuri” de Paul Negoescu va fi prezentat pe 14 noiembrie în cadrul Săptămânilor Filmului European din Bosnia şi Herţegovina, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. Din program fac parte producţii cinematografice din Austria, Cehia, Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Ungaria.

Filmul „Două lozuri” a avut premiera internaţională în cadrul Festivalului de Film de la Zürich (22 septembrie – 2 octombrie), unde a câştigat menţiunea specială a juriului. Filmul a participat în competiţia Festivalului Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, Belgia (1-3 octombrie), iar din 7 octombrie este prezentat în cinematografele din România.

Scenariul, inspirat din nuvela „Două loturi” de Ion Luca Caragiale şi scris de Paul Negoescu, spune povestea a trei bărbaţi din provincie (Dinel, Sile şi Pompiliu) care, după ce află că au câştigat marele premiu la loto, descoperă că biletul nu mai e de găsit, aşa că sunt nevoiţi să pornească într-o călătorie ca să-l recupereze.

 

Citit 2943 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2016 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.