Cum să-ţi deschizi o afacere de succes în Austria

Cum să-ţi deschizi o afacere de succes în Austria
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Doar trei ore, atât le-a luat soţilor Daniela şi Constantin Gumann pentru ca firma pe care au înfiinţat-o să fie legal şi oficial activă în Austria. Un interval de timp de neimaginat pentru România! Dar important nu este să-ţi deschizi afacerea, ci cum să o transformi într-una performantă.

Daniela Gumann, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, este autoarea a patru cărţi de interes pentru cei care ar dori să lucreze în străinătate: „Îngrijirea la domiciliu în Austria - Drepturi şi Obligaţii”, îndrumarul „Germana, clar şi la obiect”, suportul de curs „Îngrijire persoane la domiciliu” şi volumul „Die Pflegerin - Îngrijitoarea”, ale cărei pagini scot la lumină destine şi poveşti emoţionante. Împreună cu soţul ei, Constantin Gumann, care are cetăţenie austriacă şi este stabilit în Austria de 35 de ani, Daniela Gumann conduce o firmă care are ca activitate principală asistenţa socială - îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă şi bolnave, oferind cursuri de îngrijire cu diplomă recunoscută de autorităţile austriece şi intermediere de locuri de muncă. Românca are experienţa unei afaceri şi în ţara natală: a avut propria firmă de croitorie în Iaşi, unde se simţea, după cum mărturiseşte, „omul orchestră” - ea era şefa, ea era şi executanta, tot ea şi distribuitorul. În Austria, însă, în firma lor, sarcinile sunt bine şi clar împărţite: soţul se ocupă de partea austriacă - autorităţi, încheieri de contracte cu clienţii austrieci, iar Daniela de partea română şi organizare. Tocmai de aceea am rugat-o să compare mediul de afaceri din Austria cu cel din ţară.

"A fost foarte uşor"

Acesta a fost răspunsul scurt al Danielei Gumann, când am întrebat-o cât de dificil a fost să deschidă o firmă în Austria. „În maximum trei ore, putem considera firma legal şi oficial activă. În Austria, autorităţile tratează cetăţenii şi firmele ca pe clienţi şi se străduiesc să facă sistemul cât mai prietenos, ca să fie cât mai uşor şi comod pentru firme. Autorităţile din Austria îşi dau tot concursul să rezolve problema, să îl ajute pe om. În România, îşi dau tot concursul să îl prindă că a făcut ceva greşit. Să-l prindă cu mâţa-n sac! Dar nu cred că asta este cel mai important, cât de repede am înfiinţat-o. Important este ce facem ca firma să aibă activitate şi profit. Noi am investit un amplu efort financiar şi uman, întins pe parcursul unei perioade de cinci ani, graţie căruia această firmă şi-a consolidat o imagine publică, notorie în piaţa de profil”, spune românca.

Fără profit din primul an

Daniela Gumann a recunoscut deschis că, în primul an de la deschiderea firmei, nu au avut niciun profit, ci numai cheltuieli: 15.000 de euro cheltuiţi pe anunţuri la ziar, creare pagină de internet oficială pentru firmă, prezentări la diferite societăţi, materiale publicitare… „Mergeam personal şi împărţeam pliante în cutiile poştale şi din urmă le găseam aruncate la coşul de gunoi. A fost muncă, muncă şi niciun venit. Al doilea an, am primit primul client şi, datorită seriozităţii şi profesionalismului cu care am colaborat, acesta ne-a recomandat mai departe unei prietene, şi tot aşa, fiecare client ne-a recomandat mai departe altuia. Astfel am ajuns să depăşim firme conduse de austrieci, deoarece noi nu punem în calcul mereu câştigul, ci prestigiul”, spune românca.

Dacă la început a fost mai greu, nici acum nu se pot lăuda că ar fi mai simplu sau mai uşor. Însă important este că au ajuns la un anumit nivel, în care îşi pot permite să şi refuze clienţi, să aleagă, să nu accepte chiar orice. „Seriozitatea şi profesionalismul ne-au fost remarcate de Camera de Comerţ din Salzburg şi, dintr-un număr de 30 de firme cu acelaşi domeniu de activitate - unele din ele cu vechime de 15 ani pe piaţă, am fost aleşi să reprezentăm landul Salzburg la întâlnirile la nivel naţional. Deci, nu e greu să-ţi deschizi firma, greu este să o faci de succes”, a conchis Daniela Gumann.

Cine este Daniela Gumann

Şi Daniela Gumann a mâncat pâinea îngrijitoarei în străinătate: şapte ani în Israel şi un an în Germania. A absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice în Galaţi, la Universitatea "Danubius", apoi la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti a absolvit „Tehnici şi Practici în Asistenţa Socială”, studii pe care şi le-a echivalat la Viena. În România, unde a lucrat ca energoterapeut, a absolvit diferite cursuri de specialitate. În Austria, la Salzburg a urmat cursul „Deutsch für Pflege - Germana pentru îngrijire”, după care a fost admisă la Universitatea din Salzburg - Facultatea de Psihoterapie. Şi tot în Salzburg a dobândit calitatea de trainer cu autorizaţie de practică.

Ca într-o misiune militară

În cei şapte ani în care a locuit şi a lucrat în Israel, Daniela Gumann a  trăit momente foarte tensionate, din cauza numeroaselor atentate teroriste şi conflictelor politice: "Ori de câte ori avea loc vreun atac terorist în Haifa - oraşul unde lucram, o sunam pe mama să o liniştesc, că «am scăpat şi de data asta» Odată, în ziua mea liberă, trebuia să merg la o familie unde călcam rufe. Mă îndreptam spre staţia de autobuz şi am văzut că era deja în staţie numărul potrivit direcţiei mele, am fugit să-l prind, dar... l-am scăpat. A plecat chiar din faţa mea, deşi şoferul mă văzuse. Ce să fac? L-am aşteptat pe următorul. Ce credeţi? În autobuzul pe care l-am scăpat, a fost un terorist sinucigaş, care a aruncat în aer maşina. Am fost mult timp şocată de ce putea să mi se întâmple. Am fost în Israel ca într-o misiune militară cu un obiectiv precis, pe care l-am îndeplinit cu succes", spune acum Daniela Gumann.

Citit 24794 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2017 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.