Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
4 comentarii

Badanta, die Pflegerin, limpiadora, cuidado de nińos y ancianos, care assistant ori support worker sunt tot atâtea nume străine pentru una şi aceeaşi muncă, aceea de îngrijitoare a unei persoane.

Poate fi un copil, un bătrân, o persoană cu dizabilităţi, dar, în realitate, în cele mai multe cazuri, îngrijitoarea ajunge să ţină pe umeri o casă întreagă, fiind tratată ca un fel de slugă, la cheremul întregii familii care o plăteşte. Acesta este destinul pe care şi-l asumă, cu inima grea şi speranţele ţăndări, nenumărate românce care iau drumul străinătăţii. Tocmai pentru că, adesea, menajerele sau îngrijitoarele devin victime ale unei sclavii moderne, ale muncii forţate dincolo de limite, situaţia lor a ajuns în atenţia Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe portalul Parlamentului, senatorul Viorel Badea, membru al delegaţiei române la APCE, a prezentat, în cadrul Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă a APCE, proiectul de rezoluţie aferent raportului privind “Dreptul la muncă al lucrătorilor casnici, în special al femeilor, în Europa”.

Conştientizare

Potrivit raportorului român, iniţiativa are ca scop conştientizarea, în special în rândul decidenţilor politici, a importanţei crescânde a muncii domestice în statele gazdă, atât din perspectiva pieţei muncii, cât şi a valorii adăugate la nivel social. Această contribuţie, în opinia senatorului român, nu este apreciată la adevărata ei valoare în statele gazdă: “Intenţia mea este de a promova ieşirea din cercul vicios al precarităţii muncii domestice, prin convenirea unei definiţii legale la nivel european a lucrătorului casnic, recunoaşterea muncii domestice ca muncă reală, cu toate drepturile şi obligaţiile legale pe care le presupune acest statut, în conformitate cu principiile fundamentale ale legislaţiei muncii: plată egală pentru muncă egală, dreptul la odihnă zilnică şi săptămânală, drepturile care decurg din maternitate”, a arătat raportorul român.

Senatorul Viorel Badea a pledat totodată pentru tratarea nediscriminatorie a lucrătorilor casnici, indiferent de statutul lor, şi pentru prevenirea şi combaterea exploatării acestora, îndeosebi a femeilor, care, din păcate, în unele state membre ale Consiliului Europei devin victime ale sclaviei moderne sau muncii forţate. În context, Badea a mai adăugat că reţinerea de către unii angajatori a actelor de identitate şi de călătorie ale lucrătorilor casnici constituie o practică inacceptabilă!

Soluţii

Senatorul a propus: informarea cu privire la drepturile de care dispun lucrătorii casnici şi modalităţile concrete în care îşi pot valorifica efectiv aceste drepturi, constituirea unor echipe multilingvistice ale inspecţiei muncii care să fie familiarizate cu specificul muncii domestice, înlesnirea accesului lucrătorilor casnici la mecanisme cât mai simple de raportare a abuzurilor angajatorilor, furnizarea de asistenţă juridică gratuită, inclusiv prin intermediul misiunilor diplomatice, măsuri de stimulare a formalizării activităţii prestate de lucrătorii casnici, inclusiv prin facilităţi de natură fiscală pentru angajator.

“Dificultăţile cu care se confruntă lucrătoarele casnice trebuie să ajungă la urechile celor care pot schimba ceva prin decizia lor politică. Pentru ca vocea lor să se facă auzită şi pentru ca situaţia lor să nu mai pară fără ieşire, este nevoie de o implicare susţinută din partea noastră”, a menţionat raportorul român, la finalul prezentării sale.

Proiectul de rezoluţie a fost adoptat în unanimitate de membrii comisiei şi va fi transmis spre vot final Comisiei permanente a APCE, ale cărei lucrări se vor desfăşura pe 30 mai, la Praga.

Citit 5250 ori Ultima modificare Vineri, 05 Mai 2017 11:06

4 comentarii

 • postat de Non vogliamo puttana Miercuri, 31 Mai 2017 21:49 Link la comentariu
  2
  2

  Nu ne pasa de aceste rebuturi usoare
  Unele merg in strainatate sa se combine cu barbati
  din familiile celor pe care-i ingrijesc. Marea majoritate
  uita de familiile din tara, se duc sa stearga la fund
  italieni, nemti, francezi, in timp ce in tara proprii parinti
  zac la pat pentru ca le este scarba sa-si stearga
  proprii parinti la fund, au simtul olfactiv foarte afectat
  cand vine vorba sa stearga un strain la fund!
  Aproape toate fenteaza statul prin neplata impozitelor
  si cand Dumnezeu le da cate-un 5-6 grade pe Richter
  hai fuguta dupa Doliu National. Noi care suntem aici in tara
  si muncim cinstit, platind impozite si taxe,
  nu ne ramane decat sa platim tribut.....STITI VOI CUI!

  Raportează
 • postat de dan Duminică, 28 Mai 2017 22:15 Link la comentariu
  0
  6

  Uniunea Europeana ne-a primit doar ca sa ne fure materiile prime, resursele, padurile. Dupa ce nu mai au ce fura de la noi vor pleca si noi vom fi saraci lipiti. Suntem colonie si piata de desfacere pentru produsele lor proaste si cu E-uri!

  Raportează
 • postat de mihai Duminică, 07 Mai 2017 16:07 Link la comentariu
  2
  13

  sa nu aveti mari preocupari pentru romanii din strainatate, nu toti au plecat la munca, nu pe toti i-au scos harnicia din romania, clar ca sunt si situatii care se pot interpreta ca sunt abuzuri , desigur ca sunt si exceptii, daca legislatia actuala europeana se poate inbunatati foarte bine. Dar marea majoritate a romanilor aflati in statele europene prospera, au un standard de viata mai mult decat satisfacator, viitorul il privesc cu mai multa incredere si liniste sufleteasca decat isi pot imagina unii, sumand avantaje si dezavantaje a meritat aventura. Dupa modul cum cheltuiesc se vede ca au atins o treapta de normalitate avansata, se poate spune ca integrarea europeana a romanilor incepe cu ei cu cei plecati din romania. Daca romanii din strainatate au o problema este mediocritatea clasei politice din Romania pentru ca nu au uitat de unde au plecat

  Raportează
 • postat de Geo Vineri, 05 Mai 2017 16:34 Link la comentariu
  8
  13

  Nu ne pasă de slugile astea. Au plecat dar, mai ales, stau acolo de bunăvoie. Asta suntem noi pentru Uniunea Europeană, un popor de slugi fără niciun drept. Pentru motivul ăsta ne-au acceptat și ne țin. Din clipa în care românii vor refuza să mai fie slugi iar România nu va mai avea ce să ofere drept materie primă pentru cărat în occident, vom fi expulzați din Uniunea Europeană. Restul sunt numai minciuni.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.