1 Decembrie în Diaspora | Un gălăţean care a uimit lumea a cântat de Ziua României la Minsk

1 Decembrie în Diaspora | Un gălăţean care a uimit lumea a cântat de Ziua României la Minsk
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O singură zi pe an, 1 Decembrie, nu e de-ajuns pentru a-ţi celebra patria mai ales când de ea te despart mii de kilometri şi nespus de mult dor. Iată de ce, în Diaspora, manifestările dedicate sărbătorii României au debutat încă de acum două săptămâni şi vor depăşi data oficială a Zilei Naţionale, 1 Decembrie.

Vă invităm astăzi într-un scurt periplu al manifestărilor culturale dedicate Zilei României, care au avut deja loc sau urmează să fie organizate.

Recital de excepţie

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Cultural Român (ICR), Ziua Naţională a României a fost marcată, pe 21 noiembrie, în Sala Mare a Filarmonicii de Stat din Minsk, Belarus, printr-un recital de excepţie al celebrului duo Remus Azoiţei (vioară) şi Eduard Stan (pian). Evenimentul, care a omagiat şi 25 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale diplomatice între România şi Republica Belarus a fost urmat, pe 22 noiembrie, de un curs public de ore de măiestrie, susţinut de cei doi muzicieni în cadrul Academiei de Muzică, cu o abordare tematică a vieţii şi operei lui George Enescu.

Remus Azoiţei este una dintre personalităţile despre care aţi putut citi la rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea”. După ce, la vârsta de doar opt ani, a debutat cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi, în 2001, Remus Azoiţei a devenit cel mai tânăr profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra. În prezent, este directorul artistic al Societăţii Enescu din Londra, căreia i-a pus bazele în 2007. Trebuie spus că recitalul susţinut în capitala belarusă i-a fost dedicat lui George Enescu, în partea a doua a programului fiind interpretată Sonata nr. 3 pentru vioară şi pian în La minor, op. 25 „în caracter popular românesc”.

Maria Tănase la Luxemburg

În Marele Ducat al Luxemburgului, Ziua Naţională a României a fost marcată pe 28 noiembrie prin „Divine: Omagiu Mariei Tănase” - un concert susţinut de Oana Cătălina Chiţu (voce), acompaniată de Dejan Jovanovic (acordeon), Veaceslav Anton (vioară) şi Marcel Comendant (ţambal). Publicul a fost încântat cu piese din repertoriul îndrăgitei Maria Tănase, supranumită „Edith Piaf a României".

Muzică şi joc românesc la Beijing

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat evenimentul „Muzică şi joc românesc la Beijing“, în perioada 24-28 noiembrie, care a cuprins expoziţia de obiecte tradiţionale româneşti, concertul formaţiei Aud Band, dansuri populare româneşti şi un recital de poezie.

„Cununiţa” şi „Nightlosers”

Pe data de 29 noiembrie, ICR Budapesta, împreună cu Consulatul General al României la Seghedin au celebrat Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de Ansamblul folcloric „Cununiţa“ al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ Sântana – Arad. Pe 4 decembrie, va avea loc un concert organizat în colaborare cu Ambasada României, susţinut de Trupa Nightlosers la Hotelul Marriott din Budapesta.

Colinde bizantine la Istanbul

ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul împreună cu Consulatul General al României la Istanbul propun organizarea unui concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, în data de 5 decembrie, în Sala de concerte Cemal Reşit Rey. În perioada 29 noiembrie – 4 decembrie, la Catedrala Franciscană „Sf. Anton“ şi la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniţă Parascheva, vor avea loc două concerte susţinute de Grupul „Vlahos“ în cadrul proiectului „Colinde bizantine la Istanbul“, organizat în colaborare cu Comunitatea Ortodoxă şi cu Catedrala Franciscană „Sf. Anton“ din Istanbul.

"Fiii Putnei", în concert

Institutul Cultural Român de la Praga va marca Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de grupul folcloric vocal-instrumental „Fiii Putnei“, în data de 4 decembrie, pe scena amplasată în aer liber în centrul capitalei ceheşti cu ocazia Târgului de Crăciun. De asemenea, în ziua de 3 decembrie „Fiii Putnei“ vor susţine un concert de colinde de Crăciun din zona Bucovinei la Biserica Românească de la Praga, după slujba de duminică.

Expoziţie de măşti tradiţionale

În perioada 1-11 decembrie, Institutul Cultural Român de la Madrid va organiza o expoziţie de măşti tradiţionale româneşti în sala Mănăstirii Franciscane de Călugări „San José“ din Brihuega, în cadrul expoziţiei „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale“ ale fotografului Florin Andreescu. Cu aceeaşi ocazie va avea loc şi un spectacol lectură în limba spaniolă, în interpretarea actorului spaniol Ramiro Melgar, după o poveste românească.

Citit 3753 ori Ultima modificare Joi, 30 Noiembrie 2017 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.