Alinarea, Alinierea şi Alienarea Omului de către Om (IV)

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Da... alde tigoare îşi iau tălpăşiţa, poliţiştii ne dau garanţii, ne promit că suntem şi vom fi pe mâini bune, apărătoare în virtutea dreptului sacru la linişte, ordine publică şi bună simţire! Şi-i credem! Cum să nu crezi nişte uniforme delicate şi înarmate până-n... convingerea că autoritatea gălăţeană funcţionează fără cusur? Cum să nu simţi că-ţi cresc aripi la gândul că cineva, acolo, mai sus ori mai jos, te iubeşte de rupe pământul, te păzeşte de toţi sarcopţii societăţii şi nu te lasă la greu, cum aici şi acum, în "Cireşica" tradiţională, emblematică pentru cetăţenii cestui oraş cu negustori din ce în ce mai cumpliţi, cu indivizi care sfidează orice normă de etică şi etichetă morală, cu oameni blazaţi, din ce în ce mai bătrâni şi mai lămuriţi că educaţia-i o cauză pierdută în Galaţi şi în România? Şi care îşi caută alinare/resemnare în patru versuri celebre ale lui Mihai Eminescu: "Eu nu cred nici în Iehova,/ nici în Buddha-Sakia-Muni,/ nici în viaţă, nici în moarte,/ nici în stingere, ca unii"(?)... Sigur că da! Prietenii mei, moş Ion Mutelcă şi moş Vasile Cherpedin, poartă în buzunare câte un volum de poezii, nu numai de-ale întâiului Mire moldav, ci şi de-ale lui Mihai Ursachi, Ştefan Augustin-Doinaş, Zorica Laţcu, Radu Gyr, Ion Potolea, Edgar Allan Poe, Ana Blandiana...!... Şi, când sunt oripilaţi de scuipători şi mâncători de seminţe, îşi netezesc sufletele şi creierii cu metafore, cu inefabil, cu scrierile şi descrierile bărbaţilor şi femeilor de CUVÂNT!... Da, sigur că da! Nu?... Însă, în acest moment, la rigoare, cum se zice, e cazul să citim celor din jur, încă agăţaţi de speranţa în mai bine, câteva sentinţe din Carlo M. Cipolla, mai ales că aşa am stabilit în ziarul de ieri! Însă, înainte de ceastă necesară lectură pentru toţi gălăţenii şi nu numai, îi rog frumos pe convivi să-mi permită câteva întrebări determinate de neruşinarea crasă şi de indiferenţa străzii la bădărănie! Toţi aprobă pozitiv, cum ar zice nenea Iancu din Haimanale! Şi întreb: "De ce scuipă pe stradă cel care scuipă pe stradă? De ce urlă în autobuz cel care urlă în autobuz? De ce tulbură liniştea publică cel care tulbură liniştea publică? De ce vorbeşte porcos cel care vorbeşte porcos? Şi de ce călătoreşte fără bilet cel care călătoreşte fără bilet? De ce totu-i la discreţia manelelor, fierăstraielor, ciocanelor, perforatoarelor, chefliilor şi, bineînţeles, a celor care folosesc aceste instrumente de tortură, considerând că-i mai utilă şi mai faină hărmălaia, gresia, faianţa... pe când, în tărtăcuţa dumnealor, sănătatea celor din jur nu face nici două parale?"... Scurt şi cuprinzător, toţi sunt de acord că toate acestea se întâmplă pentru că li se permite şi pentru că orașului Galaţi îi lipseşte o Autoritate serioasă!... (Stai să vezi!)

Citit 471 ori Ultima modificare Luni, 22 Noiembrie 2021 23:53

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro