Strict Autentic (IV)

Strict Autentic (IV)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Zgomotul tramvaielor? Zgomotul ambulanţelor? Zgomotul aeroplanelor? Zgomotul tunetelor? Zgomotul strict necesar într-o fabrică de Linişte? Şi alte şi alte zgomote rezultate din (generatoare de) Util General? Nu, sigur că nu (mă) deranjează! Sunt agasante/devastatoare (şi foarte periculos de stresante) numai zgomotele asociate cu inutilul şi nesimţirea, cu abuzul şi teribilismul, cu incultura şi răutatea, cu iresponsabilitatea şi cu şmecheria! Dacă nu cu acestea toate, cu ce se asociază balamucul pe care, de pildă, îl prepară în apartamente şi-l răspândesc tălâmbii prin cartier? Sau nebunia (urâtă) difuzată (zi şi noapte) din boxele josnicilor cu limuzine? Oare cine este vinovat de vacarmul cu manele şi alte "opere muzicale" din crâşme şi restaurante infame, dacă nu acest mişel cu şlapi şi cabluri în urechi, dacă nu acest scuipător de muci şi salivă şi coji de seminţe la drumul mare?

E vinovat sistemul? E vinovată orânduirea? E vinovată şcoala? E vinovată familia?... Sociologii şi psihologii se pronunţă răspicat: sunt vinovaţi toţi cei care tolerează, cei care nu aplică legi şi metode, cei care "închid ochii" fiindcă au trebuinţă de-o "masă de manevră" constantă, de-o adunătură şi de-o şleahtă cât mai aproape de imbecilitate! Până şi Biserica tolerează un astfel de comportament! N-am văzut nici un popă şi nici vreo "dreaptă" a popii întinsă înspre arătarea celui care scuipă lângă clopotniţă, apoi intră şi se dă cu fruntea de pardoseala naosului, e-n stare să-şi tocească buzele pe coperte de evanghelii, pe sticle de icoane şi pe spoieli de catapetesme!

Cei care îngăduie răspândirea cestor obiceiuri proaste, cei care consideră că "întoarcerea celuilalt obraz" reprezintă o soluţie, oare nu se înşeală şi nu-i înşeală şi pe "credincioşi"?... Se poate invoca "principiul/apoftegma imperfecţiunii umane", se poate invoca "mila şi smerenia", se poate da cu iertare-n stânga şi-n dreapta, în sus şi-n jos? Se poate! Însă, în nici un caz, nu se poate încuviinţa (nici tacit şi nici prin indiferenţă) re/producerea şi împrăştierea cestor germeni în/din laboratoarele răutăţii şi ipocriziei! Asta se numeşte cârdăşie, nu?...

Sigur că da!... Iarăşi citez din Carlo M. Cipolla, în "Legile fundamentale ale imbecilităţii umane", Ed. "Humanitas", 2014, pagina 20: "Valoarea numerică exactă a procentului de imbecili în raport cu întreaga populaţie, indiferent de estimare, este întotdeauna mai mică decât în realitate!"... Sau din Ambroise Pare: "Prefer să am dreptate singur decât să mă înşel cu mii de imbecili!"... NEC PLUS ULTRA!

Divina Tragedia, Colecție

NEC PLUS ULTRA, Colecție

Citit 652 ori Ultima modificare Joi, 23 Mai 2024 17:33

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro