Transferul contribuţiilor, copilul pe care nu l-a vrut nimeni

Transferul contribuţiilor, copilul pe care nu l-a vrut nimeni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O mare parte a discuţiilor de ieri din cadrul Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Galaţi s-au purtat pe marginea transferului contribuţiilor sociale de la angajator la salariat - "un copil pe care nu l-a vrut nimeni, dar pe care trebuie să-l creştem în continuare", după cum s-a exprimat liderul filialei Galaţi a confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă.

Transferul contribuţiilor sociale din contul angajatorului în cel al angajatului, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, este unul dintre acele puţine subiecte pe care patronatele şi sindicatele sunt de acord: nu-l vor! Acest lucru a reieşit încă o dată la şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi, unde sindicalistul Romică Gîrneaţă a criticat "umflarea brutului", făcută doar ca să câştige statul. "Nu ştiu de ce se insistă pe acest lucru, care va bulversa economia", a spus liderul Cartel Alfa Galaţi, care a acuzat şi obligaţia impusă tuturor firmelor, indiferent de numărul de salariaţi, de a negocia contracte colective de muncă: "Există societăţi care nici nu ştiu ce înseamnă contract colectiv de muncă. Iar să le ceri să facă un astfel de contract în 30 de zile este imposibil. Şi nu este adevărat nici că unul din rezultatele acestor modificări ale Codului fiscal va fi mărirea pensiilor. Ca să am un punct de pensie, care valorează 1.000 de lei, ar trebui să am un salariu brut de peste 4.100 de lei. Câţi dintre angajaţii din privat au astfel de salarii, de aproape 1.000 de euro?".

Marian Filimon: "Nu vrem prozelistism sindical!"

La rândul său, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, a constatat că, în ultimul an, au fost făcute 261 de modificări ale Codului fiscal. "Este imposibil să mai vorbeşti, în aceste condiţii, de predictibilitate economică, de planuri sau de strategii de afaceri", a spus Filimon. Şi reprezentantul patronatelor a criticat obligativitatea instituită de guvern de a fi iniţiate negocieri colective, însă pe alte considerente: "Nu credem că e treaba sindicatelor să-şi bage nasul în ograda noastră. La firmele unde există sindicat, e ok. Dar acolo unde nu există, nu vrem să vină tot felul de reprezentanţi. Nu vrem prozelitism sindical!".

Situaţia în Galaţi, prezentată de Inspectoratul Teritorial de Muncă

În condiţiile în care astăzi, 20 decembrie, expiră termenul de o lună dat de guvern pentru iniţierea negocierilor colective, l-am întrebat pe inspectorul-şef al ITM Galaţi, Viorel Dumitru, care este situaţia la zi în ceea ce priveşte societăţile comerciale din Galaţi. "Pentru cei care nu au iniţiat negocierile, este prevăzută o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei pentru neiniţierea negocierilor sau pentru refuzul de a negocia. Sunt sancţiuni prevăzute de legea dialogului social, aşa că nu avem ce comenta. Cert este că, în urma acţiunilor informative desfăşurate de noi, angajatorii au înţeles să iniţieze această negociere, urmând ca până la sfârşitul anului să le finalizeze, având în vedere că de la 1 ianuarie intră în vigoare prevederile noului Cod fiscal şi contribuţiile vor trebui deja să fie reţinute din sarcina salariatului. Până la 20 noiembrie, aveam înregistrate 50 de acte adiţionale şi 28 de contracte colective noi. La ITM există 594 de contracte colective în vigoare la această dată (174 la stat şi 420 la privat) şi 78 de noi înregistrări pe modificare de Cod fiscal, deci undeva la 15% din societăţile comerciale din Galaţi. Restul firmelor sunt în curs de negociere, urmează să aducă actele adiţionale la inspectorat sau să iniţieze negocierea şi să nu finalizeze cu act adiţional la CCM. Mă aştept ca din zilele următoare din ce în ce mai mulţi angajatori să vină doar să depună la inspectorat aceste acte adiţionale la CCM-urile în vigoare. De la 1 ianuarie, contribuţiile se vor reţine de la salariat din ceea ce are stabilit în contractul individual, asta dacă nu se face o modificare în urma acestor negocieri". Şeful ITM Galaţi a menţionat şi că "nu este obligatorie încheierea unui contract colectiv nou la angajatorii cu mai puţin de 21 de salariaţi, această negociere privind transferul contribuţiilor putându-se rezuma doar la un proces verbal de negociere, ca efect ulterior fiind act adiţional la contractele colective de muncă ale salariaţilor şi apoi o transmitere în Revisal. Deci nu este obligatorie finalizarea negocierii prin CCM, depinde doar de voinţa părţilor".

Citit 2907 ori Ultima modificare Marți, 19 Decembrie 2017 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.