IMPOZITE REDUSE pentru firmele care investesc în clădiri şi locuinţe. Schema de minimis, aprobată în Consiliul Local

IMPOZITE REDUSE pentru firmele care investesc în clădiri şi locuinţe. Schema de minimis, aprobată în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Consiliul Local al municipiului Galaţi a aprobat hotărârea privind "Aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru acordarea reducerilor şi scutirilor de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri pentru întreprinderile care activează pe raza administrativ-teritorială a municipiului Galaţi".

Întreprinzătorii gălăţeni care fac investiţii de cel puţin 200.000 de euro în achiziţionarea sau construirea de clădiri, precum şi cei ce realizează investiţii de natura locuinţelor, peste acelaşi prag, vor beneficia de facilităţi fiscale, prin intermediul schemei de minimis aprobate de Consiliul Local. Ajutorul se acordă sub formă de scutire sau de reducere de la plata impozitului pe clădiri nou achiziţionate sau nou construite, indiferent de destinaţia economică a acestora, şi pe terenurile aferente.

Criteriile de acordare a facilităţilor fiscale şi cotele de reducere a impozitului pe clădiri aferente investiţiilor de peste 200.000 de euro sunt: valoarea investiţiei, numărul mediu de personal angajat, profilul de activitate şi amplasamentul investiţiei. Cota de reducere din impozitul pe clădiri începe de la 20 la sută, pentru investiţii cuprinse între 200.000 şi 500.000 de euro, şi poate ajunge la 55 la sută, pentru investiţii ce depăşesc un milion de euro. În ceea ce priveşte numărul personalului angajat, reducerile pornesc de la 5 la sută, pentru 20-50 persoane, şi pot ajunge la 20 la sută, pentru mai mult de 200 de persoane nou angajate. În funcţie de profilul de activitate, reducerile sunt de 5 la sută pentru comerţ, 8 la sută pentru servicii şi 15 la sută pentru producţie. Dacă investiţia este amplasată în zona fiscală D, reducerea este de 10 la sută, iar dacă e în zona fiscală C, este de 5 la sută.

Exemplu de calcul

Conform proiectului aprobat în Consiliul Local, la o investiţie de patru milioane de euro, cu un număr de 50 de persoane nou angajate, o întreprindere care activează în zona serviciilor ar beneficia, cumulat, de următoarele reduceri la impozitul pe clădiri: 55 la sută (pentru o investiţie de peste un milion de euro) plus 5 la sută (între 20 şi 50 de salariaţi) plus 8 la sută (pentru întreprinderile din zona serviciilor). Deci, investitorul respectiv va beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri într-un procent total de 68 la sută. La patru milioane de euro - valoarea clădirii (investiţiei), impozitul pe clădiri este de 1,3 la sută, adică 52.000 de euro. Reducerea acordată, adică procentul de 68 la sută, este de 35.360 de euro anual. Pe perioada celor trei ani de derulare a schemei de minimis, reducerea totală de impozit va fi de 106.080 de euro, cu condiţia revizuirii anuale.

Valoarea maximă totală a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul prezentei scheme, pe  întreaga durată de aplicare a ei (de la data intrării în vigoare până la 31 decembrie 2020), este de 700.000 de euro, respectiv 3.185.000 de lei. Se vor acorda ajutoare unui număr maxim de 150 de beneficiari.

Citit 1867 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 21:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.