Fermierii gălăţeni şi programele pe agricultură

Fermierii gălăţeni şi programele pe agricultură
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Programul "Tomate româneşti" şi "Alege oaia!" au fost de departe cele mai mediatizate iniţiative de stimulare a agriculturii în 2017, iar fermierii gălăţeni au intrat şi ei în "hora" subvenţiilor acordate prin schemele de minimis. La roşii, judeţul Galaţi şi-a reconfirmat valoarea de bazin legumicol. La capitolul oi, mai este de dus muncă de convingere, dar lucrurile par a fi, totuşi, pe calea cea bună.

În programul "Tomata", menit să consolideze poziţia pe piaţă a producătorilor autohtoni, prea adesea sufocaţi de mărfurile de export, s-au depus, în 2017, 1.324 de cereri din partea fermierilor gălăţeni, din care 1.211 au şi beneficiat de ajutorul de minimis, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.

Regulile au fost încurajatoare pentru legumicultorii gălăţeni, precum cei din Matca, Corod, Umbrăreşti, Drăgăneşti, Barcea, Munteni, Valea Mărului etc. Pentru a obţine subvenţia de 3.000 de euro, fermierii au deţinut o seră sau un solar cultivat cu toate de cel puţin 1.000 mp, au obţinut o producţie de minim 2 kg tomate/mp şi au valorificat pe piaţă, cu documente justificative, cel puţin 2 tone de roşii. În plus, au fost luate în calcul două cicluri de producţie.

"La Programul "Tomata" am ieşit pe locul trei pe ţară în ceea ce priveşte numărul de producători care au beneficiat de subvenţii. În primul ciclu, toţi cei 588 de producători care s-au înscris au fost eligibili şi au luat banii. În ciclul al doilea au fost, în schimb, mai mulţi producători care în final s-au dovedit a fi neeligibil, crezând, probabil, că nu se va face şi un control serios privind îndeplinirea condiţiilor… Una peste alta, în al doilea ciclu am avut 623 de beneficiari", ne-a declarat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, Doinea Ragea.

Anul 2018 se anunţă unul şi mai bun pentru producătorii de roşii, după primele estimări, la nivelul judeţului Galaţi, cam 1.400 de legumicultori urmând să intre în program.

Oaia, febleţe ministerială

Dincolo de toate, după cum s-a văzut şi în declaraţiile publice ale ministrului Agriculturii, Petre Daea, febleţea domniei sale este oaia - "această combină vie, care recoltează de la faţa locului masa vegetativă şi o transformă în lapte". De la aceste vorbe pline de duh până la programul "Alege oaia!" n-a mai fost decât un pas, iar una dintre componente s-a referit la subvenţia de 1 leu pe kilogramul de lână, pentru crescătorii de oi care duc lâna la un centru de colectare autorizat. Şi în acest caz este vorba de o schemă de minimis, valoarea totală a ajutorului pentru un beneficiar urmând să nu depăşească 15.000 de euro pentru trei ani.

Subvenţia pentru crescătorii de ovine ar trebui să îndrepte un lucru, într-adevăr, anormal: peste 70 la sută din lâna din România se arde pe câmp sau pur şi simplu se aruncă, din cauza preţurilor prea mici, fie pur şi simplu din lipsa unor agenţi economici interesaţi să colecteze acest produs.

"În acest program, avem înscrişi în prezent, în judeţul Galaţi, 464 de beneficiari, un număr, totuşi, sub potenţial, dacă ţinem cont că, din datele APIA, în judeţ avem înregistraţi 955 de crescători de ovine. Noi am insistat, am discutat şi cu asociaţiile de crescători, am mers şi prin comune, dar există o oarecare reticenţă, aşa cum a fost la început şi la tomate. Dar sperăm că această reţinere va fi depăşită, pe măsură ce se vor acorda subvenţiile, iar forţa exemplului va fi mobilizatoare şi pentru alţi crescători", a arătat directorul executiv Doina Ragea. Reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură a precizat că, pe acest program, judeţul Galaţi are, totuşi, o poziţie destul de bună, în sensul că există un centru de colectare a lânii în comuna Scânteieşti, în fapt un punct de lucru al unei societăţi din Sibiu. Este vorba de o afacere de familie, prin care se preia lâna de la crescători (2,8 lei/kg plus subvenţia de 1 leu/kg), iar cu ajutorul unei prese se fac baloţi, care, în final, merg la export.

De la crescătorii gălăţeni, cantitatea de lână estimată a se comercializa în acest an de derulare a programului este de 458 de tone. Din aceasta, 8,5 tone ar fi lână de ţurcană, 106 tone de ţigaie, iar restul din alte rase. Capacitatea depozitului de la Scânteieşti este suficientă, dar reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură au precizat că, în cazul în care este nevoie, mai există o societate care şi-a manifesta disponibilitatea de a deschide centre de colectare la Galaţi şi Tg.Bujor.

Cursuri de specializare pentru agricultori

Direcţia pentru Agricultură Galaţi a organizat, în 2017, zece cursuri de formare profesională. Cele mai numeroase cursuri, patru la număr, au fost cele de lucrător în cultura plantelor, urmate de două cursuri de tractorişti şi două pe teme de agromediu şi climă. Nu în ultimul rând, au mai fost organizate un curs de apicultor şi un curs de agricultură ecologică. În total, 191 de persoane au absolvit în 2017 cursurile de formare organizate de Direcţia Agricolă Galaţi.

Citit 3326 ori Ultima modificare Joi, 04 Ianuarie 2018 01:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.