Bancnotele și monedele cu noua stemă a țării, lansate, astăzi, pe piață de BNR

Bancnotele și monedele cu noua stemă a țării, lansate, astăzi, pe piață de BNR
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Bancnotele și monedele care includ noua stemă a țării, cu Acvila de aur încoronată cu Coroana de Oțel, au fost lansate, astăzi, în piață de către Banca Națională a României (BNR), acestea având înscrisă pe avers data de 1 ianuarie 2018 și vor circula în paralel cu bancnotele și monedele deja existente, informează Hotnews.ro. Bancnotele și monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulație în mod eșalonat, în funcție de nevoile reale ale circulației monetare.

Acestea sunt emise pentru a include noua stemă a țării, adoptată prin Legea nr. 146/2016, care modifică Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil și se compune din două scuturi suprapuse, scutul mare și scutul mic. În noua formă, scutul mare, de culoare albastră, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.

În noua formă a stemei, a fost readusă Coroana de Oțel pe capul Acvilei, care a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență (1877-1878) și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența.

Coroana de Oțel reprezintă coroana regală a României, Regele Carol I optând pentru oțel pentru a simboliza vitejia ostașilor români. Aceasta a fost oferită regelui la Palatul Regal la data de 10 mai 1881, cu prilejul încoronării sale ca Rege și proclamării Regatului României.

 

Coroana a fost purtată și de Regele Ferdinand I la încoronarea sa de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Totodată, Regele Mihai I a purtat Coroana de Oțel când a fost uns Rege în Catedrala patriarhală din București, la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 1940.

 

Autoritățile publice trebuie să înlocuiască, până la 31 decembrie 2018, anul Centenarului Marii Uniri, toate stemele și sigiliile existente cu noile modele ale acestora. Până la finalul anului, pot fi utilizate în paralel cele două modele de stemă și sigiliu ale României.

Citit 4308 ori Ultima modificare Luni, 01 Ianuarie 2018 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.