Falimentul personal începe la Protecţia Consumatorului. O lege discretă, intrată în vigoare la 1 ianuarie

Falimentul personal începe la Protecţia Consumatorului. O lege discretă, intrată în vigoare la 1 ianuarie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Doar doi gălăţeni au cerut informaţii până acum, la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi, despre modul în care se poate declara falimentul personal, ne-a declarat şefa instituţiei gălăţene, Carmen Tudor. Explicaţia acestui număr mic de oameni interesaţi poate fi dată şi de "discreţia" cu care legea respectivă a intrat în vigoare.

Eram cu toţii mai tineri când diverşi politicieni, aflaţi în campanie electorală, ne promiteau că vor "face totul" pentru apariţia legii care, în premieră în România, să introducă procedura de insolvență pentru persoanele fizice. Ei bine, până la urmă, lucrurile s-au urnit, dar tot au mai existat destule hopuri. Termenul iniţial de intrare în vigoare a legii falimentului personal a fost 26 decembrie 2015, dar a fost amânat de trei ori până acum. Ultima amânare s-a produs în august anul trecut, dar Guvernul a decis să "mute" din nou momentul, până la 1 ianuarie 2018. Între timp nu a mai intervenit vreo altă amânare, astfel că Legea falimentului personal este  în vigoare din prima zi a acestui an.

Legea 151/2015 instituie proceduri juridice având ca scop redresarea situaţiei financiare a debitorului persoană fizica de bună-credinţă, acoperirea într-o cât mai mare măsură a pasivului acestuia şi "descărcarea" de datoriile avute de persoana fizică. Important: legea falimentului personal vizează doar persoanele fizice obişnuite, nu persoanele fizice autorizate şi nici cele care realizează venituri din activităţi independente. Legea nu defineşte clar ce înseamnă un debitor de bună-credinţă, însă face o enumerare a datornicilor care nu pot beneficia de această procedură. Astfel, nu pot intra în insolvenţă persoanele fizice care au avut condamnări pentru diferite infracţiuni, care au întocmit acte frauduloase sau excesiv de generoase prin care şi-au diminuat averea, care au fost concediaţi în ultimii doi ani din motive ce le sunt imputabile sau care nu au făcut eforturi pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Când se declară falimentul personal

Falimentul personal se poate declara dacă ai restanţe de peste 90 de zile şi dacă datoriile depăşesc valoarea a 15 salarii minime pe economie, adică 28.500 de lei, salariul minim pe economie fiind în prezent 1.900 de lei. Falimentul personal prezintă două avantaje pentru datornici: anularea procedurilor de executare silită, care presupun poprirea veniturilor şi chiar vânzarea locuinţelor sau altor bunuri personale, cum ar fi autoturismele, precum şi ştergerea unei părţi a datoriilor (eliberarea de datorii reziduale), după ce s-a acoperit o pondere de cel puţin 40 la sută din valoarea acestora.

Legea 151 prevede trei proceduri pentru insolvenţa personală. Prima este reprezentată de un plan de rambursare a datoriilor pe o perioadă de maximum 5 ani, care poate fi prelungită încă un an, procedura fiind derulată prin intermediul Comisiilor de insolvenţă. O a doua procedura constă în lichidarea activelor, care se poate face direct prin intermediul instanţelor de judecată, fără a se mai apela la comisia de insolvenţă. În fine, a treia procedură este insolvenţa simplificată, valabilă în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare sau care şi-au pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.

Formularele gratuite, la sediul Protecţiei Consumatorului

Pentru a intra într-una din procedurile de insolvenţă, debitorul trebuie să depună o cerere la sediul comisiei de insolvență la nivel teritorial din județul unde şi-a avut domiciliul sau reşedinţa, cu cel puţin şase luni înaintea depunerii cererii. Sediul acestei comisii este cel al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC). În Galaţi, sediul CJPC este situat pe str. Egalităţii nr. 2, între Proiect SA şi Mănăstirea "Metoc".

Citit 3447 ori Ultima modificare Joi, 22 Februarie 2018 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.