De Închiriat. SRL, cea mai ”de succes” afacere la Galaţi
Foto: Remus Basalic

De Închiriat. SRL, cea mai ”de succes” afacere la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Recesiunea economică izbucnită în anii 2008-2009 pare mai prezentă decât oricând în oraşul Galaţi. Nu doar că ratele şomajului ne situează pe unul din ultimele locuri în ţară, la bătaie cu judeţe precum Vaslui, Buzău sau Teleorman. Semnele crizei sunt însă prezente cât vezi cu ochii, nu doar în statistici şi rapoarte.

Comerţul gălăţean a fost una dintre primele victime ale crizei economice din urmă cu aproape un deceniu. Şomajul, şi aşa la cote ridicate, a crescut brusc, puterea de cumpărare a scăzut cel puţin la fel de brusc, astfel încât mulţi comercianţi s-au văzut puşi în situaţia ca niciun client să nu le mai treacă pragul magazinelor cu zilele. Ca într-un lanţ al slăbiciunilor, au urmat falimente după falimente, iar mărfurile expuse în vitrinele luminate ale magazinelor au fost înlocuite peste noapte de afişe seci cu mesajul ”De închiriat”.

Criza a durat câţiva ani, după care lumea a reintrat, încet-încet, pe făgaşul normal. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Galaţi, unde singurele afaceri care par să fi înflorit în ultimii ani sunt videochat-urile şi fast-food-urile. Aşa se face că multe spaţii comerciale de pe bulevardele şi străzile principale ale oraşului au rămas, cum altfel, de închiriat.

La Potcoava, spre exemplu, cândva un vad comercial bun, numeroase astfel de mesaje, însoţite de câte un număr de telefon, tronează încă în vitrinele prăfuite de la parterele blocurilor şi ale clădirilor.

”Eu consider că avem de-a face cu un jaf naţional. Parcă intenţionat suntem ţinuţi în situaţia asta mizerabilă. Se deschid mall-uri şi supermarket-uri peste supermarket-uri, însă nu am văzut un singur investitor important care să vină la Galaţi în ultimii ani. Din contră, cei care încă mai există par să îşi restrângă din ce în ce mai mult activitatea. Nu spune nimeni că magazinele nu sunt bune. Din contră. Dar trebuie să porneşti cu începutul, cu crearea unor locuri de muncă, pentru ca lumea să aibă ce să cheltuie”, este de părere Gheorghe Mărăşanu, unul dintre cititorii veniţi la întâlnirea de joia trecută.

Citit 7501 ori Ultima modificare Duminică, 11 Martie 2018 23:50

5 comentarii

 • postat de Maxim
  Luni, 12 Martie 2018 19:01
  5.13.199.***
  statia de le Telefoane a fost acaparata de spatii comerciale care acum stau goale, statia s-a mutat fara sa se tina cont de binele cetatenilor, nimeni nu repune statia acolo unde trebuie, nimeni nu raspunde (inca). JAF!
  4
  7
  Raportează
 • postat de Remus
  Luni, 12 Martie 2018 12:10
  178.138.35.***
  Sa explic de ce nu merge comertul in Galati. Viata libera ar putea face un articol despre aceasta situatie.Vorbesc despre spatiile comerciale asezate pe stada Brailei in principal. Sunt spatii comerciale luate cumparate cu Nimik si din aceasta cauza exista un blocaj. Sunt spatii care nu sunt inchiriate din 2009 deci calculati 2009 2018 .de 9 ani stau degeaba... am vrut sa inchiriez un astfel de spatiu in 2010 cereau pe 100 mp 1400euro .am vrut sa negociez la 1100euro/luna NU au vrut in 2013 am vrut din nou nu au vrut sa inchirieze Deci daca timp de 9ani un spatiu Nu s a inchiriat cu 1100euro s/luna cat ofeream eu
  respectivul proprietar a pierdut 1100euro×12luni×9ani =100 000euro in 9 ani de zile.Nu au fost interesati.deci dc respectivii Proprietari aveau spatiul comercial cumparat cu credit de labanxa cu rate de platit inchiriau cu siguranta. Dar daca au platit ff putin Normal ca nu i intereseaza . ARE DE PIERDUT GALATIUL deoarece spatiul dc inchiriam plateam impozit pe profit si 3salariati dar cine sa gandeasca Consiliul local?
  2
  23
  Raportează
 • postat de Vaida
  Luni, 12 Martie 2018 11:04
  91.208.234.***
  Asa zisele afaceri mici si mijlocii din Galati s-au cernut si au ramas doar acelea care intr-adevar sunt facute cu cap.
  Casa din imagine pare o casa de locuit pe care unii incearca sa o inchirieze ca spatiu comercial. Ce afacere sa faci in acea casa? E o casa din alte timpuri, timpuri care s-au schimbat.
  Afaceri, investitori... vise.
  Orice individ care are o bruma de bani si se gandeste sa deschida o afacere va vrea din prima sa faca profit. Adica marfa proasta, preturi mari in speranta ca fraierii vor pune botul si vor arunca cu bani in el.
  In epoca internetului cand poti sa-ti iei un produs la 60-70% din pretul dintr-un magazin si toata lumea are acces la internet cine mai cumpara cu bani multi ce poate lua cu bani putini?
  De ce rezista supermarketurile?
  Pentru ca la supermarket de exemplu poti sa-ti alegi marfa, nu esti trimis la plimbare cand vreo sa pui mana pe un cartof sau pe o portocala sa le pui singur pe cantar, de precupetii din piata.
  S-au dus timpurile micilor afaceri - cand bisnitarii luau marfa din depozit si o vindeau la buticul din colt cu adaos.
  4
  35
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Luni, 12 Martie 2018 10:56
  194.105.20.***
  Si va fi si mai ....rau !!!
  5
  23
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 12 Martie 2018 10:16
  5.13.249.***
  La noi, nici nu ai deschis bine si fine numita AnaF. te ia la control mai ceva ca la medicina muncii! Daca nu esti atent, o sa fii cand scrii afisul din articol! DA, este voit totul, ne vor resursele si tara cu totul, orb sa fii nu sa VEZI! Odata ce taranul vinde cartoful cu 0,7Ron iar in supermarket e 1,301,5 Ron si cumpara sute de tone clar.... statul nu vrea sa mai exista nimic in tara asta dar intinde mana ca un cersetor nesimtit! Multe maini sunt goale... si se inmultesc vertiginos!
  Aici trebuiau sa salasluiasca nemtii, japonezii, sau tarile nordice, nu cei actuali de acum 1-200 de ani!
  Imi iubesc tara, dar nu poporul... marea majoritate I vezi dar ...nu sunt!
  12
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.