De Închiriat. SRL, cea mai ”de succes” afacere la Galaţi
Foto: Remus Basalic

De Închiriat. SRL, cea mai ”de succes” afacere la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Recesiunea economică izbucnită în anii 2008-2009 pare mai prezentă decât oricând în oraşul Galaţi. Nu doar că ratele şomajului ne situează pe unul din ultimele locuri în ţară, la bătaie cu judeţe precum Vaslui, Buzău sau Teleorman. Semnele crizei sunt însă prezente cât vezi cu ochii, nu doar în statistici şi rapoarte.

Comerţul gălăţean a fost una dintre primele victime ale crizei economice din urmă cu aproape un deceniu. Şomajul, şi aşa la cote ridicate, a crescut brusc, puterea de cumpărare a scăzut cel puţin la fel de brusc, astfel încât mulţi comercianţi s-au văzut puşi în situaţia ca niciun client să nu le mai treacă pragul magazinelor cu zilele. Ca într-un lanţ al slăbiciunilor, au urmat falimente după falimente, iar mărfurile expuse în vitrinele luminate ale magazinelor au fost înlocuite peste noapte de afişe seci cu mesajul ”De închiriat”.

Criza a durat câţiva ani, după care lumea a reintrat, încet-încet, pe făgaşul normal. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Galaţi, unde singurele afaceri care par să fi înflorit în ultimii ani sunt videochat-urile şi fast-food-urile. Aşa se face că multe spaţii comerciale de pe bulevardele şi străzile principale ale oraşului au rămas, cum altfel, de închiriat.

La Potcoava, spre exemplu, cândva un vad comercial bun, numeroase astfel de mesaje, însoţite de câte un număr de telefon, tronează încă în vitrinele prăfuite de la parterele blocurilor şi ale clădirilor.

”Eu consider că avem de-a face cu un jaf naţional. Parcă intenţionat suntem ţinuţi în situaţia asta mizerabilă. Se deschid mall-uri şi supermarket-uri peste supermarket-uri, însă nu am văzut un singur investitor important care să vină la Galaţi în ultimii ani. Din contră, cei care încă mai există par să îşi restrângă din ce în ce mai mult activitatea. Nu spune nimeni că magazinele nu sunt bune. Din contră. Dar trebuie să porneşti cu începutul, cu crearea unor locuri de muncă, pentru ca lumea să aibă ce să cheltuie”, este de părere Gheorghe Mărăşanu, unul dintre cititorii veniţi la întâlnirea de joia trecută.

Citit 7662 ori Ultima modificare Duminică, 11 Martie 2018 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.