Cum poţi să câştigi 3.000 de euro în plus din cultivarea roşiilor

Cum poţi să câştigi 3.000 de euro în plus din cultivarea roşiilor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Judeţul Galaţi este printre primele din ţară în ceea ce priveşte numărul de legumicultori care s-au înscris în Programul „Tomata”, ce le asigură fermierilor, în anumite condiţii, câte un bonus de 3.000 de euro pentru recoltele de roşii. „Cap de afiş” rămân cultivatorii din Matca, dar mai sunt şi alte comune, mai ales din jurul Tecuciului, care vor face bani frumoşi din cultivarea roşiilor.

Pentru a fi eligibili la acordarea subvenţiei (ajutor de minimis) de 3.000 euro, conform standardelor stabilite de Ministerul Agriculturii, beneficiarii Programului „Tomata” trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu roşii în spaţii protejate de minim 1.000 mp, să obţină o producţie de minim 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minim 2.000 kg, dovedită cu documente justificative. Programul se aplică pentru două cicluri de producţie, cu valorificare în perioada ianuarie-mai, respectiv noiembrie-decembrie.

Anul acesta, în primul ciclu de producţie s-au înscris deja 1.502 de legumicultori gălăţeni, de aproape trei ori mai mulţi ca anul trecut, când Programul Tomata s-a derulat pentru prima dată. Prin urmare, gălăţenii au şanse să-şi adjudece o bună parte din suma de 40 milioane de euro pusă la bătaie, pe 2018, la nivel naţional, în Programul „Tomata”. Cele mai multe cereri – undeva la 80 la sută – sunt din Matca, dar nici comunele Corod, Umbrăreşti, Drăgăneşti, Barcea, Munteni, Valea Mărului sau municipiul Tecuci nu sunt de neglijat.

„E un lucru care ne bucură. Acum avem mai mulţi gălăţeni înscrişi graţie şi puterii exemplului. Anul trecut, la început, oamenii au fost mai sceptici, au vrut să vadă cum merge programul, dar, când au văzut că lucrurile merg bine, că banii de subvenţie au venit la timp şi nu sunt probleme, au prins încredere. Iar acest lucru s-a văzut încă din ciclul doi de producţie, de anul trecut, când a crescut numărul beneficiarilor. Iar oamenii cu care am discutat mi-au spus că au fost foarte mulţumiţi. Mi-au zis că a fost ca o „gură de aer” pentru ei, pentru că, mai ales cei din ciclul doi, au cumpărat lemne pentru foc, pentru a încălzi solarul şi a pregăti răsadurile de anul acesta”, ne-a explicat Doina Ragea, directoarea executivă a Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Galaţi.

Pe de altă parte, fermierii trebuie să fie atenţi la respectarea condiţiilor de eligibilitate. Asta pentru că, de exemplu, anul trecut, deşi în program, în ambele cicluri, s-au înscris 1.340 de gălăţeni, în final doar 1.212 fermieri (588 în ciclul întâi, 624 în ciclul doi – n.r.) au primit subvenţia de 3.000 de euro, asta pentru că restul de 128 de producători fie nu au prezentat documentele justificative privind vânzarea cantităţii de cel puţin două tone de roşii prevăzută în program, fie nu s-au încadrat în perioadele de comercializare – ianuarie-mai, respectiv noiembrie-decembrie. Prin urmare, trebuie mare atenţie şi la acest aspecte.

În legătură cu perioada de valorificare, în acest an vor fi, se pare, unele probleme, din cauza capriciilor vremii. Unii fermieri au solicitat prelungirea perioadei de valorificare în program până cel puţin la mijlocul lunii iunie, dar Ministerul Agriculturii a păstrat intervalul (ianuarie-mai) nemodificat.

„Într-adevăr, plantările au început cam târziu, din cauza episoadelor de temperaturi scăzute. N-au avut de suferit răsadurile atât de mult, ele erau pregătite, dar problema a fost că nu puteau fi plantate. De obicei, în zona Galaţiului, plantatul se începea în ultima săptămână din februarie, cel târziu 1 martie. Acum s-a început pe 10 martie. Deci e o întârziere de vreo 15 zile. Dar roşiile puse acum vor putea fi valorificate undeva în luna mai”, a precizat directoarea executivă DAJ Galaţi.

Potrivit datelor Direcţiei Agricole, primii care au raportat plantarea răsadurilor au fost Viorel Lupu, Constantin Pintilie, din Matca, şi Alin Potârniche, din Ghidigeni, dar lista de legumicultori care au început treaba se lungeşte pe zi ce trece. Anul trecut, pe ambele cicluri de producţie, fermierii gălăţeni şi-au adjudecat pentru culturile de roşii subvenţii de 3,63 milioane de euro. Dacă lucrurile merg bine pentru toată lumea, numai din primul ciclu de producţie legumicultorii din judeţul nostru ar putea obţine bonusuri de 4,5 milioane de euro, sumă care, până la sfârşitul anului, cu ciclul doi de producţie, s-ar putea dubla.

Citit 6822 ori Ultima modificare Vineri, 16 Martie 2018 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.