Negocieri şi necunoscute la ArcelorMittal

Negocieri şi necunoscute la ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu trei săptămâni înainte de începerea negocierilor Contractului Colectiv de Muncă de la ArcelorMittal pe anul 2010, sindicatele nu şi-au fixat încă un punct de vedere comun în ceea ce priveşte solicitările de creştere a salariilor siderurgiştilor. Există însă principii în baza cărora sindicaliştii doresc să acţioneze.

Dacă reprezentanţii FSS Metarom au anunţat până acum că ar fi necesară o creştere echivalentă cel puţin cu rata inflaţiei, cei de la Solidaritatea au optat pentru a cere creşteri fixe.

„Deocamdată analizăm textul contractului aflat în vigoare şi încercăm îmbunătăţirea acestuia în funcţie de noile prevederi legislative. Deocamdată nu am luat nici o decizie referitoare la salarizare, acest aspect urmând a fi analizat în perioada următoare”, ne-a spus Adrian Adăscăliţei, liderul FSS Metarom Galaţi.

O opinie oarecum similară a avut şi liderul Solidarităţii, Gheorghe Tiber. Acesta a precizat însă că există o solicitare minimă de creştere a salariilor.

„Nu putem emite o solicitare câtă vreme nu ştim care sunt intenţiile lor, ce business-plan propun pentru 2010. Viziunea mea este următoarea, ca această creştere să fie constituită de o sumă fixă situată undeva la 25 la sută din salariu minim de la Combinat, care acum este de 850 de lei”.

„Este dificil însă să ceri o creştere pe tot anul, pentru că aceasta este situaţia economică. În aceste condiţii, cel mai probabil vom cere întâlniri trimestriale sau semestriale pentru discutarea posibilităţii de majorare a salariilor, în funcţie de felul în care evoluează afacerile companiei”, a declarat, la rândul său, liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Sindicatele iau în calcul şi o întâlnire înaintea începerii discuţiilor cu oficialii Combinatului pentru negocierea CCM, întâlnire în cadrul căreia să adopte solicitări comune legate de creşterile salariale.

Rămâne de văzut dacă până pe 2 noiembrie (data neoficială avansată pentru începerea negocierilor) sindicatele vor reuşi să se pună de acord în acest sens.

Citit 1436 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.