“Prima Casă” a scăzut preţul locuinţelor noi cu până la 20%

“Prima Casă” a scăzut preţul locuinţelor noi cu până la 20%
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimele şase luni ale anului, şi mai ales pe fondul lansării programului “Prima Casă”, peste 65% dintre dezvoltatori şi agenţii au redus preţurile de achiziţie ale imobilelor cu procente cuprinse între 5-20%.

Este concluzia unui studiu, “Piaţa imobiliară - semnale de la jucători”, realizat de portalul imobiliar www.TopEstate.ro, în perioada 1-30 septembrie, pe un eşantion de 130 de agenţii imobiliare şi dezvoltatori din oraşele reprezentative ale ţării.

Tendinţa de scădere a preţurilor s-a resimţit în această perioadă şi pe segmentul imobilelor aflate în stadiul de proiect. Astfel, 61,4% dintre vânzători au scăzut preţurile cu procente cuprinse între 5 şi 20% sau chiar mai mult.

Pe de altă parte însă, un procent destul de important, 33,33%, nu au modificat preţurile de vânzare. În plus, peste 12% dintre vânzători şi-au permis să majoreze preţul locuinţelor cu până la 20%.

Lansarea programului “Prima Casă” a determinat o serie de schimbări la nivelul ofertei. Astfel, 33.07% dintre vânzători au gândit pachete promoţionale speciale, în timp ce 21.26% au redus preţurile astfel încât clienţii să poată beneficia de programul “Prima Casă”.

Există însă şi dezvoltatori - 37% - pentru care programul “Prima Casă” nu a adus nici o schimbare în ofertele iniţiale, fie din motive administrative, fie pentru că pur şi simplu publicul lor ţinta nu se regăseşte printre cei care accesează un credit prin “Prima Casă”.

Rezultatele studiului indică o stare de pesimism printre dezvoltatori şi vânzători, în condiţiile în care 63.41% dintre cei chestionaţi nu au încredere că aplicarea programului „Prima Casă” va duce la rezultate pozitive. Doar 36.59% dintre cei intervievaţi sunt încă optimişti cu privire la buna funcţionare a proiectului. 

Dacă „Prima Casă” a determinat schimbări semnificative în rândul ofertanţilor, nu acelaşi lucru se poate spune la nivelul cererii. În proporţie de 64,71% solicitanţii preferă în continuare locuinţele de două camere, ale căror preţuri nu depăşesc plafonul garantat de stat - 60.000 de euro.

Pe locul doi în preferinţele cumpărătorilor sunt garsonierele - 19.12%, urmate de apartamentele cu trei camere - 9.56%. Doar 0,74% dintre clienţi optează pentru un apartament cu patru camere. Este de remarcat că un procent de 5.88% dintre clienţii tranzacţiilor imobiliare din primele şase luni ale anului s-au orientat către achiziţia de vile.

Citit 1715 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.