Semnal de alarmă al investitorilor străini

Semnal de alarmă al investitorilor străini
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Investitorii străini critică din nou transferul contribuţiiilor de la angajat la angajator, afirmând că generează incertitudine. Mai mult, aceştia nu înţeleg de ce procesul de adoptare a ordonanţei de urgenţă care reglementează transferul contribuţiilor nu este finalizat nici până acum.

"În data de 31 octombrie 2017, FIC (Foreign Investors Council - Consiliul Investitorilor Străini) a transmis o scrisoare similară prim-ministrului în funcţie la acea vreme, domnul Mihai Tudose. Am afirmat încă de atunci faptul că nu înţelegem argumentele economice ale acestei decizii şi am rugat Guvernul să transmită public şi fără echivoc ce problemă doreşte să rezolve prin mutarea contribuţiilor şi de ce crede ca aceasta este o soluţie bună. Nu în ultimul rând, ne-am exprimat îngrijorarea că această măsură, în lipsa unui studiu de impact şi fără o atentă pregătire a implementării, va avea efecte neprevăzute", se arată în scrisoarea transmisă de Consiliul Investitorilor Străini premierului Viorica Dăncilă, ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi şefului Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Reprezentantii FIC spun că mesajele mediului de afaceri au fost ignorate şi că realitatea a demonstrat că problemele sesizate de angajatori au fost întemeiate şi chiar au apărut în plus altele noi.

"Acum suntem din nou într-o situaţie care nu oferă suficientă predictibilitate şi stabilitate. Ordonanţa de urgenţă 79/2017, care este în vigoare de la 1 ianuarie 2018, a fost discutată de Senat şi a rămas la nivelul Camerei Deputaţilor, fiind neclar când şi dacă aceasta o va adopta sau modifica. Ne putem imagina cu toţii noi amendamente, care ar putea da peste cap întregul sistem al relaţiilor de muncă şi ar putea genera probleme şi costuri pe care angajatorii nu şi le pot asuma (...) Chiar şi în zona publică, aplicarea acestei măsuri a avut nenumărate efecte neprevăzute", subliniază FIC, în scrisoare.

Potrivit ziare.com, investitorii străini atrag atenţia că angajatorii îşi doresc o legislaţie clară şi predictibilă, care să asigure stabilitate pe termen mediu, garanţie conferită de adoptarea finală sub forma unei legi aprobate de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial.

Datele oficiale confirmă scăderi de salarii

Guvernanţii anunţau că salariile românilor nu vor scădea din cauza trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat sau a Legii salarizării, însă datele oficiale prezentate, ieri, de INS arată contrariul: salariile unor angajaţi din sectorul bugetar au scăzut în luna februarie, relatează ziare.com. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune însă că nu ştie din ce cauză oamenii s-au trezit cu mai puţini bani în buzunar, precizând că trebuie văzut ce s-a întâmplat.

Citit 1398 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2018 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.