Blocurile ANL din Târgu Bujor, poate a treia oară vor fi cu noroc!
Foto: Marius Negri

Blocurile ANL din Târgu Bujor, poate a treia oară vor fi cu noroc!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Când oamenii din Târgu-Bujor au auzit, prin 2011, că la ei în localitate urmează să se construiască trei blocuri ANL, în total 36 de apartamente, au avut toate motivele să se bucure. Locuinţe pentru tineri erau necesare, unde mai pui că mai venea şi câte un profesor sau medic prin târg şi nu avea niciun acoperiş deasupra capului - locuinţă de serviciu. Din păcate, povestea blocurilor ANL a fost lungă, cu suspine şi contracte făcute şi desfăcute, de au trecut anii, iar blocurile, ioc! Dar uite că, după şapte ani de agonie, proiectul are şansa unui deznodământ fericit. Un nou constructor a fost desemnat, iar lucrările au fost reluate!

Dacă este să ne luăm după datele din proiect, în cazul celor trei blocuri de la Tg.Bujor, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) este investitorul, iar Primăria oraşului este beneficiarul. În fine, şi administraţia locală are partea ei, în sensul că, deşi nu e implicată financiar în mod direct în proiectul ANL, s-a angajat să facă sistematizarea pe orizontală. Aici ar intra căile de acces, racordurile la apă şi energie etc.

Pentru construirea celor trei blocuri a fost alocat un teren pe str. Eremia Grigorescu, artera principală din Tg.Bujor, chiar la intrarea în oraş. Primul constructor desemnat de ANL a fost firma Vila Tecuci. Dar nici bine nu s-a apucat de lucru, că au apărut complicaţiile. Una a fost socoteala din contract şi alta ieşea la faţa locului. Constructorul nu a mai fost mulţumit cu banii alocaţi la proiect, a mai invocat şi nişte modificări de TVA, aşa că se mai urneau lucrurile puţin doar când mai veneau nişte bani de la ANL, după care… pauză.

"Nu mergea treaba"

"Primul constructor s-a apucat de lucru prin 2012, înainte de alegerile locale. Chiar dacă nu aveam o legătură contractuală cu ei, treceam pe acolo să văd şi eu cum merge treaba. Şi… nu prea mergea. Mai mult stăteau. Azi aşa, mâine aşa, a trecut timpul, iar la blocuri abia dacă s-au pus câteva cărămizi. I-am întrebat şi eu pe cei de la Bucureşti, de la ANL, ce se întâmplă? A venit directorul şi a constat şi el că nu merge treaba şi au început să rezilieze contractele", ne-a povestit primarul din Târgu Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei.

Dar cine spune că un contract, chiar şi când nu e respectat, poate fi reziliat uşor, se înşeală. La câte chichiţe juridice sunt, episodul cu rezilierea contractelor şi relansarea licitaţie s-a întins mult şi bine, vreo doi, trei ani. Iar după toate astea, ce să vezi: noul constructor nici el nu prea avea chef de treabă…

"Cu chiu, cu vai, anul trecut s-au terminat procedurile şi a venit alt constructor. Al doilea constructor care a câştigat procedura şi a venit la Tg.Bujor era din Însurăţei, dacă nu mă înşel. A venit şi pe la Primărie, să discute cu noi, dar mai mult ca să vadă ce ar putea obţine pentru el, nu să se apuce de treabă. Şi, până la urma, invocând diverse motive, a abandonat lucrarea…", arată primarul Laurenţiu Viorel Gîdei.

"Şi uite-aşa, ANL a ajuns să desemneze un al treilea constructor, care, de vreo lună de zile, s-a şi apucat de treabă! Din cum merg lucrurile până acum, se pare că are gânduri serioase pentru a finaliza aceste construcţii. A treia oară sperăm să fie cu noroc!", completează primarul din Târgu Bujor.

Alt contract, alt constructor

Într-adevăr, primul bloc ANL a început să prindă contur - a început să se lucreze la al doilea nivel, iar echipele de muncitori erau în activitate. După datele autorizaţiei de construcţie, noul constructor este SC Contiem SRL. El a început lucrările pe 12 martie şi are termen 24 de luni pentru a finaliza lucrările la care s-a angajat.

După cum a precizat primarul Laurenţiu Viorel Gîdei, unul dintre blocuri, cel puţin, adică 12 apartamente, va fi folosit pentru repartizarea unor locuinţe de serviciu.

"Avem nevoie de aşa. Ne plângem de lipsă de personal specializat, iar asta nu numai la Tg.Bujor. Ca să facem oraşul nostru mai atractiv pentru specialişti, cred că posibilitatea de a le oferi locuinţe de serviciu va cântări mult în atragerea de personal. E vorba de cadre medicale, poliţişti, cadre didactice, specialişti horticoli etc. Iar celelalte două blocuri vor fi distribuite, în conformitate cu normele legale, tinerilor care doresc să-şi facă un viitor aici, în oraş", a arătat primarul din Tg.Bujor.

Nu ne rămâne decât să sperăm că, într-adevăr, după cum spunea şi edilul, a treia oară va fi cu noroc pentru blocurile ANL din oraş. Nu de alta, dar nici specialişti nu prea se mai găsesc pe toate drumurile, nici tinerii de azi nu mai rămân… tineri, dacă finalizarea proiectelor publice durează cu anii.

Citit 2367 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2018 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.