Scad restanţele în lei, cresc restanţele în valută

Scad restanţele în lei, cresc restanţele în valută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii au acumulat datorii neachitate de aproape 145 milioane lei, de 5 ori mai mult decât în urmă cu un an *

Creditele contractate de gălăţeni au ajuns, în luna septembrie, la suma totală de 4.098 milioane lei, cu 23 milioane lei mai mult decât în luna precedentă, rezultă din datele centralizate de BNR.

În ceea ce priveşte creditele în lei, se păstrează un trend descendent, de la 1.932 milioane lei în august la 1.894 milioane lei.

La creditele în valută, în intervalul august - septembrie acestea au crescut de la echivalentul a 2.166 milioane lei la 2.180 milioane lei.

Datorii neonorate

În ceea ce priveşte creditele restante, se observă o uşoară redresare în zona creditelor în lei, în septembrie restanţele gălăţenilor fiind de 105 milioane lei, faţă de 114 milioane lei în luna precedentă. În acelaşi timp, pe zona creditelor în valută, restanţele au crescut de la 27 milioane lei la 39,8 milioane lei.

Astfel, per ansamblu, creditele restante au scăzut cu aproximativ 3 milioane lei. Situaţia este însă dramatică dacă o raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut. În septembrie 2008 creditele restante în lei erau de doar 19,7 milioane lei şi echivalentul a 8,7 milioane lei în valută. Astfel, în decurs de un an, valoarea creditelor restante a crescut de cinci ori!

Credite cu destinaţie

În privinţa distribuţiei creditelor, agenţii economici au contractat împrumuturi totalizând 2.152 milioane lei, în timp ce populaţia are contracte în valoare de 1.911 milioane lei.

Creditele de consum deţin în continuare supremaţia, spre această destinaţie fiind dirijate 1.437 milioane de lei, din care împrumuturile în moneda naţională au fost de 874 milioane lei, iar în valută echivalentul a 563 milioane lei.

Pentru locuinţe, creditele au fost cu aproape 1 miliard de lei mai mici decât cele pentru consum, respectiv de 415 milioane lei.

Predominante la acest capitol au fost creditele în valută, cu un echivalent de 372 milioane lei, în timp ce în moneda naţională creditele pentru locuinţe au fost de 43 milioane lei.

Citit 863 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.