PIAȚA BANCARĂ | Pe consum sau imobiliare, gălăţenii au prins gustul creditelor

PIAȚA BANCARĂ | Pe consum sau imobiliare, gălăţenii au prins gustul creditelor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Valoarea creditelor contractate de gălăţeni era, la sfârşitul lunii mai, de 3,64 miliarde de lei, în creştere cu 33,3 milioane de lei faţă de luna precedentă şi cu 113,7 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

Pe categorii de credite, împrumuturile în moneda naţională şi împrumuturile în valută au avut o evoluţie divergentă. Astfel, după primele cinci luni ale anului, creditele în lei erau pe piaţa bancară gălăţeană de 2,58 miliarde de lei, numai în cursul lunii mai creşterea fiind de peste 39,7 milioane de lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creditele în moneda naţională au crescut cu 289,5 milioane de lei.

Pe partea creditelor în valută, valoarea acestora era la sfârşitul lunii mai în echivalentul a 1,05 miliarde de lei, cu 6,4 milioane de lei mai puţin decât în luna aprilie şi în scădere cu 142,5 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe categorii de clienţi se observă că ponderea împrumuturilor este orientată spre populaţie, accesul sau interesul agenţilor economici pentru accesarea de credite fiind considerabil mai mic. Mai exact, dacă la nivelul companiilor valoarea împrumuturilor angajate de acestea la sfârşitul lunii mai era de 1,42 miliarde de lei (+8,3 milioane de lei faţă de luna aprilie, +8,6 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), la nivelul populaţiei valoarea creditelor era de 2,2 miliarde de lei (+26 milioane de lei faţă de luna aprilie, +138,3 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).

În ceea ce priveşte destinaţia creditelor contractate de populaţie, ultimele luni au adus un avans atât pe segmentul creditelor de consum, cât şi pe cel al creditelor imobiliare. Creditele de consum au depăşit ştacheta de un miliard de lei, în condiţiile în care acestea au crescut cu 13 milioane de lei în luna mai şi cu 25,3 milioane de lei în ultimele 12 de luni. În cazul creditelor destinate achiziţionării de terenuri şi locuinţe, valoarea împrumuturilor pe piaţa bancară gălăţeană era la sfârşitul lunii mai de 1,16 miliarde de lei, cu 13,1 milioane de lei mai mult faţă de luna precedentă şi cu 103,8 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Un lucru îmbucurător este acela că, atât la nivel lunar, cât şi la nivel anual, se înregistrează o diminuare a restanţelor la credite. Mai exact, la sfârşitul lunii mai valoarea creditelor restante era de 176 milioane de lei, din care 114,3 milioane de lei erau restanţele la creditele în moneda naţională, iar 61,7 milioane de lei era valoarea restanţelor la creditele în valută. Spre comparaţie, valoarea totală a restanţelor la împrumuturi a fost în luna precedentă de 186,9 milioane de lei şi de 332,3 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Raportările instituţiilor de credit

Soldul creditelor a crescut în luna mai atât la nivelul neguvernamental, cât şi în sectorul guvernamental, iar depozitele bancare au crescut faţă de luna anterioară, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Soldul creditelor a crescut în luna mai atât la nivelul neguvernamental, cât şi în sectorul guvernamental, iar depozitele bancare au crescut faţă de luna anterioară, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României - BNR.

„Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2018 cu 0,3 la sută (-0,2 la sută în termeni reali) faţă de luna aprilie 2018, până la nivelul de 239,12 miliarde de lei. Creditul în lei s-a majorat cu 1,4 la sută (0,9 la sută în termeni reali), iar creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 1,5 la sută (exprimat în euro, creditul în valută s-a diminuat cu 1,3 la sută)”, arată un comunicat al BNR.

La 31 mai 2018, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 6,4 la sută (0,9 la sutăîn termeni reali) faţă de 31 mai 2017, pe seama majorării cu 16,1 la sută a componentei în lei (10,2 la sută în termeni reali) şi a diminuării cu 7,8 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a diminuat cu 9,4 la sută).

Citit 1461 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.