Premieră la AFDJ Galaţi. Primul transport special pentru remorcherul ”Farul”

Premieră la AFDJ Galaţi. Primul transport special pentru remorcherul ”Farul”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cel mai nou remorcher al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, „Farul”, a fost implicat, recent, în transportul special al unui corp de navă de la Şantierul Naval Vard Brăila la Marea Neagră.

Transportul special a avut loc pe 26 iunie, când convoiul a plecat din portul Brăila în jurul orei 5,00, a intrat pe Canalul Sulina în jurul orei 12,30 și a ieșit în Marea Neagră la ora 17,30. Pentru tractare prova, a fost angajat un remorcher sub pavilion olandez (R/M Multratug 26), iar pentru guvernare/asistență pupa, remorcherul multifuncţional "Farul", proprietate a AFDJ Galați. Cele două remorchere sunt nave-surori, construite în cadrul Şantierului Naval Damen Galați, având lungimea de 28,67 m, lăţimea de 10,43 m, dotate cu două motoare Caterpillar de 2.500 CP (propulsie azimutală), sistem de remorcaj şi la prova şi la pupa, cu tracţiune de 50 de tone-forţă, având totodată şi cârlig de remorcă.

"Pentru remorcherul maritim "Farul", a reprezentat o primă angrenare în efectuarea unui transport special și toți factorii implicați în desfășurarea acestuia au fost pe deplin mulțumiți de prestația sa", afirmă conducerea AFDJ într-un comunicat.

Botezat după numele navei care, în anii ’70, a salvat Galaţiul şi a intervenit pentru a stinge un incendiu teribil izbucnit la bordul navei "Vrachos", ticsită cu azotat de amoniu, "Farul" a "intrat" pe Dunăre acum două luni. Remorcherul reprezintă o investiţie de aproape cinci milioane de euro, de la bugetul de stat. Este automatizat, are dotări pentru orice tip de intervenţie în caz de incidente navale, poate naviga oriunde, chiar şi prin gheaţă, din Portul Galaţi până în nordul Europei.

Citit 3142 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2018 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.