România, în fruntea țărilor europene cu majorări de prețuri. Cea mai mare rată a inflației din UE

România, în fruntea țărilor europene cu majorări de prețuri. Cea mai mare rată a inflației din UE
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

România a avut, în luna iunie, cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. Din datele publicate, ieri, de Eurostat reiese că este a 10-a lună la rând de majorări de prețuri și a cincea lună consecutivă în care țara noastră este pe primul loc la scumpiri din Europa, informează Pro TV. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în sectorul energetic, urmat de servicii, alimente, alcool și tutun.

Datele Eurostat arată că România a avut, în luna iunie, o inflație de 4,7 la sută, în creștere față de luna mai, când a înregistrat 4,6 la sută. Pe de altă parte, în iunie 2018, rata inflației la nivelul UE a fost de 2 la sută, comparativ cu 1,9 la sută în luna mai. Prin comparație, în aceeași perioadă a anului anterior, rata inflației era de 1,3 la sută.

În ultimul an, salariile angajaţilor români au crescut cu 15 la sută, marcând cea mai mare creştere din ultimul deceniu, iar salariul mediu la nivel naţional a ajuns la 2.713 lei net în luna aprilie. În statistica Eurostat, locul 2 în UE, după România, este ocupat de Estonia, cu o rată anuală de 3,1 la sută în mai, urmată de Lituania şi Ungaria, cu 2,9 la sută. La polul opus, ţările membre cu cele mai mici rate sunt Irlanda - cu 0,7 la sută, şi Grecia - cu 0,8 la sută. În restul Europei, Islanda are inflaţie zero în mai, Elveţia de 1 la sută, iar Norvegia de 2,3 la sută.

La nivelul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a urcat în mai la 1,9 la sută, faţă de 1,3 la sută în aprilie. Cele mai importante contribuţii la creşterea inflaţiei le-au avut serviciile, cu 0,72 puncte, urmate de energie, cu 0,58 puncte, şi alimentele, alcoolul şi tutunul, cu 0,5 puncte.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în luna aprilie estimările privind inflaţia medie anuală de la 2,2 la sută la 2,8 la sută, urmând ca în următorii doi ani să scadă la 2,5 la sută (faţă de 2 la sută) în 2019 şi 2,4 la sută (faţă de 1,8 la sută) în 2021.

Ziarul Financiar informează că, la rândul ei, Banca Naţională a României (BNR) a majorat uşor în mai, de la 3,5 la sută la 3,6 la sută, prognoza de inflaţie pentru luna decembrie 2018, menţinând-o la 3 la sută pe cea pentru decembrie 2019. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat că majorarea salariilor este inevitabilă, dar se va reflecta în preţuri.

Citit 1266 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2018 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.