ArcelorMittal nu renunţă la procesul cu greviştii

ArcelorMittal nu renunţă la procesul cu greviştii
Combinatul vrea ca greva din ianuarie să fie declarată nelegală
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Administraţia combinatului gălăţean ArcelorMittal a făcut apel la hotărârea din martie a Tribunalului Galaţi, astfel că procesul cu cei 55 de siderurgişti chemaţi în instanţă după protestele spontane din ianuarie merge mai departe.

Vă amintiţi, probabil, că mai multe proteste spontane au avut loc în combinatul ArcelorMittal, în perioada negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă. Au fost printre cele mai tensionate negocieri din ultimii ani dintre sindicatul Siderurgistul AMG şi administraţia ArcelorMittal, mai multe proteste spontane având loc în această perioadă, la ele participând chiar şi peste 1.000 de muncitori din combinat. Protestele, atât cele de la Turn, cât şi cele din faţa Direcţiei de Resurse Umane au fost zgomotoase şi de durată, dar fără incidente notabile. Protestele nu s-au rezumat doar la scandări în faţa celor două sedii, ci s-a înregistrat şi oprirea neprogramată a lucrului, în mai multe secţii ale combinatului, printre care şi laminoarele. Au fost secţii unde muncitorii au refuzat să reia lucrul chiar şi după 26 ianuarie, când noul contract colectiv de muncă fusese deja semnat între administraţia ArcelorMittal şi Sindicatul Siderurgistul AMG.

În acest context, pe 12 februarie 2018, la numai două săptămâni după semnarea noului contract colectiv de muncă de pe platforma siderurgică gălăţeană, administraţia ArcelorMittal a intentat un proces, prin dosarul cu numărul 498/121/2018, la Tribunalul Galaţi, Secţia I Civilă - Litigii de muncă, cerând instanţei să declare nelegală greva din perioada 25-27 ianuarie.

Pe 20 martie, în primă instanţă, Tribunalul a respins acţiunea ArcelorMittal ca inadmisibilă, dar administraţia a făcut apel, cerând rejudecarea dosarului. "Sindicatul Muncitorilor ArcelorMittal Galaţi anunţă participanţii la protestele ce au avut loc la începutul anului 2018 că administraţia combinatului dă dovadă de o neruşinare fără margini, după ce procesul ce a avut loc în lunile februarie, respectiv, martie s-a încheiat cu respingerea plângerii ce a fost făcută unui grup de 55 de muncitori, pe motiv că, dacă vor fi iertaţi, vor mai face şi în alte dăţi proteste, la care chiar şi completul de judecată a zâmbit. Administraţia ArcelorMittal a decis să facă apel la Curtea de Apel, astfel că invit toţi muncitorii implicaţi în acest proces să ne contacteze cât mai curând posibil, pentru a da detalii despre ceea ce trebuie făcut", a declarat liderul Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal Galaţi, Mihai Groza.

Siderurgistul AMG: Dacă sunt membrii noştri, avem datoria să-i apărăm [află detalii]

Citit 4742 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.