UPDATE | Siderurgistul AMG: Dacă sunt membrii noştri, avem datoria să-i apărăm

UPDATE | Siderurgistul AMG: Dacă sunt membrii noştri, avem datoria să-i apărăm
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

UPDATE | Secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vasile Crişan, afirmă că sindicatul are datoria să-i apere pe membrii săi aflaţi printre cei 55 de siderurgişti chemaţi în instanţă de administraţia combinatului după protestele de la sfârşitul lunii ianuarie.

„Acest proces deschis de administraţie este chiar o problemă pur managerială. Dacă, printre cei citaţi ca pârâţi, se află membri ai Sindicatului Siderurgistul AMG, avem datoria să-i apărăm, dacă sunt cinstiţi şi dacă au fost acuzaţi pe nedrept. Siderurgistul AMG face parte din Comitetul European de Întreprindere, cu sediul în Luxemburg - un grup de experţi care ne oferă inclusiv suport juridic şi financiar”, ne-a spus Vasile Crişan.

Administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal s-a adresat instanţei de judecată pentru a cere constatarea nelegalităţii grevei din 25-27 ianuarie. În dosarul înregistrat la Tribunalul Galaţi sunt peste 50 de pârâţi, toţi angajaţi ai combinatului.


UPDATE, luni, 19 februarie 2018. ArcelorMittal Galaţi merge în instanţă. ZECI DE SIDERURGIȘTI, DAȚI ÎN JUDECATĂ, după protestele spontane (EXCLUSIV VLG) | Administraţia combinatului siderurgic gălăţean a decis să se adreseze instanţei de judecată pentru a cere constatarea nelegalităţii grevei din 25-27 ianuarie. În dosarul înregistrat la Tribunalul Galaţi sunt citaţi 55 de angajaţi ai Combinatului.

Acţiunea în instanţă a administraţiei ArcelorMittal, despre care aţi putut citi în premieră în ziarul nostru de sâmbătă, este înregistrată la trei săptămâni de la finalizarea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă de pe platforma siderurgică gălăţeană, care s-a produs pe 26 ianuarie. Au fost unele dintre cele mai tensionate negocieri din ultimii ani între sindicatul Siderurgistul AMG şi administraţia ArcelorMittal, mai multe proteste spontane având loc în această perioadă, la ele participând chiar şi peste 1.000 de muncitori. Protestele, atât cele de la Turn, cât şi cele din faţa Direcţiei de Resurse Umane au fost zgomotoase şi de durată, dar fără incidente notabile. Protestele nu s-au rezumat doar la scandări în faţa celor două sedii, ci s-a înregistrat şi oprirea neprogramată a lucrului în mai multe secţii ale Combinatului, printre care şi laminoarele. Important este că, în unele secţii, oamenii au refuzat să reia lucrul chiar şi după ce, pe 26 ianuarie, noul contract colectiv de muncă fusese semnat între administraţia ArcelorMittal şi sindicatul Siderurgistul AMG, acesta din urmă fiind singurul sindicat reprezentativ al angajaţilor de pe platforma siderurgică.

Instanţa, solicitată să declare greva ilegală

În acest context, acţiunea în instanţă demarată de ArcelorMittal Galaţi vizează perioada 25-27 ianuarie. Prin cererea de chemare în judecată (dosarul înregistrat pe 12 februarie, cu numărul 498/121/2018, la Tribunalul Galaţi, Secţia I Civilă - Litigii de muncă), conducerea Combinatului solicită instanţei de judecată "să dispună declararea ca nelegală a grevei care a avut loc la ArcelorMittal Galaţi SA în perioada 25.01.2018 - 27.01.2018".

Doi pârâţi, trecuţi din greşeală ca reclamanţi?

Conform datelor publice de pe portalul instanţelor de judecată (portal.just.ro), dosarul 498/121/2018 are trei reclamanţi: ArcelorMittal SA, Vasile Mazilu şi Marian Gelu Panaitescu. Se pare însă că, dintr-o EROARE de redactare, cele două persoane fizice sunt în realitate tot pârâţi! Surse din Combinat spun că cei doi au primit până acum nenumărate mesaje şi ameninţări din cauză că oamenii le-au văzut numele pe lista reclamanţilor. Ceilalţi 53 de pârâţi sunt următorii: Groza Mihai, Şerban Mircea Adrian, Milea Gabriel, Iftode Florin, Axente Nicu, Petcu Marian, Manole Ştefan, Pintilie Costel, Boboescu Gheorghe Mircea, Varnali Lucian, Aldea Cristian, Andronache C. Gigi, Biclea D. Ionel, Boza Gr. Dănuţ, Budescu P. Vasilica, Buganu D. Dumitru Marius, Buhociu Gh. Cornel, Buiuc V. Daniel Tudor, Buzenche Adrian, Cehan Sorin, Constantin Vasilescu, Frunză Aurel, Grigoraş I. Mihăiţă, Halapciug I. Cristinel, Hîrşină A. Săndel, Ioan Bogdan Cosmin, Ionaşcu Gh. Neculae, Iorga Gabriel, Lepădatu I. Adrian Marius, Munteanu Adrian, Petrea Mihăiţă, Pepelea Cătălin, Pleşca Nicuşor, Profir N. Mihai, Renta George, Slabu I. Ionuţ Marcel, Spiru Maricel, Ştefan Silviu, Stegaru T. Costel, Ioniţă P. Neculai, Ursu Cătălin, Zaldea I. Eugen, Bangata P. Ionel, Gavrilescu Georgeta, Ginghină Gh. Sorin Gabriel, Melinte V. Florentin, Drăguţ Aurel, Sava Lucian, Materniuc A. Dănuţ Ionel, Mocanu Aurelian Gheorghe, Munteanu Adriana, Materniuc Gheorghe şi Prodan Ilie Liviu.

Fiecare dintre aceştia a primit acasă câte un plic format A4, cu mai multe documente şi un... CD cu filmări din timpul protestelor şi din secţiile unde s-a oprit lucrul! În documentul "Comunicare adresă" este scris: "În legătură cu dosarul având datele de identificare de mai sus, în calitate de Pârât, vă comunicăm că în termen de 10 zile de la primirea prezentei comunicări, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai depune probe şi de a invoca excepţii, aveţi obligaţia de a depune întâmpinarea. Depuneţi documentele solicitate şi înscrisurile doveditoare într-un exemplar pentru instanţă şi câte un exemplar pentru fiecare parte cf. art. 150 NCPC". Oare este cineva să le "traducă" siderurgiştilor ce au de făcut? Şi cât îi costă avocaţii pentru procesul în care au fost citaţi?

Administraţia ArcelorMittal nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea dosarului deschis la Tribunalul Galaţi.

Ribo: "Oprirea producţiei, ilegală"

Într-un interviu publicat de "Viaţa liberă" pe 6 februarie, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, spunea, printre altele: "Un număr de angajaţi a oprit câteva linii de producţie, ceea ce este cu siguranţă ilegal. Oprirea liniilor nu a fost doar ilegală, ci a adus şi pierderi financiare suplimentare. Trebuie să înţelegem că acest lucru afectează nu doar situaţia Combinatului, ci şi situaţia privată a fiecăruia dintre noi. Banii pierduţi reprezintă o pagubă".

Ce fac sindicatele din Combinat?

În contextul în care au fost citaţi în procesul deschis de administraţie, cei 55 de siderurgişti vor avea nevoie de avocaţi pentru a fi apăraţi. Numai depunerea întâmpinărilor cerute la dosar se pare că-i va costa cel puţin 200 de lei pe fiecare, conform surselor noastre.

În acelaşi timp, acest proces reprezintă un moment în care sindicatele ar trebui să aibă un cuvânt greu de spus în apărarea membrilor lor. Ce se întâmplă însă cu cei care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt înscrişi în sindicat? Conform aceloraşi surse, se pare că pe platformă a început deja "vânătoarea" de noi membri de sindicat, iar cei care nu au semnat încă sunt înştiinţaţi că vor trebui să se apere singuri. Şi nu vorbim de un singur sindicat, cel reprezentativ în acest moment!

În ciuda tuturor încercărilor, începând de vineri la prânz şi până duminică după-amiază, nu am reuşit să obţinem niciun punct de vedere oficial al conducerii sindicatului Siderurgistul AMG.


Acţiune în instanţă a ArcelorMittal, după protestele spontane | Protestele spontane de pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi din perioada 25-27 ianuarie, plus oprirea neprogramată a lucrului la laminoare şi în alte secţii, cu toate că noul contract colectiv de muncă fusese semnat pe 26 ianuarie, se lasă cu urmări în instanţă.

Luni, 12 februarie, la Tribunalul Galaţi a fost înregistrat dosarul 498/121/2018, prin care ArcelorMittal Galaţi solicită "constatarea nelegalităţii grevei". Dosarul a fost înregistrat la Secţia I Civilă - Litigii de muncă. Sunt 53 de siderurgişti citaţi ca pârâţi în dosar - toţi persoane fizice, cu nume şi prenume, precum şi trei reclamanţi - ArcelorMittal SA, Vasile Mazilu şi Marian Gelu Panaitescu. Conducerea ArcelorMittal nu a dorit să facă niciun comentariu.

Vom reveni.

Citit 15330 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2018 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.