Asistenţă pentru şomerii de lungă durată
Foto: Arhivă VL

Asistenţă pentru şomerii de lungă durată
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În condiţiile în care şomajul de lungă durată este una dintre marile probleme ale economiei autohtone, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a iniţiat un sistem menit să pună în mişcare resursele nefolosite de pe piaţa muncii. Mai exact, şomerii de lungă durată vor beneficia de orientare personalizată şi vor încheia un acord special de integrare în muncă cu serviciul public de ocupare a forţei de muncă.

Galaţiul este în prezent unul dintre judeţele cu o rată a şomajului dintre cele mai ridicate din ţară - la sfârşitul primului semestru era de 7,14 la sută - dar cel mai grav este nu atât numărul de şomeri, cât lipsa de perspective de angajare a celor mai mulţi dintre aceştia. În acest context, nu poate fi decât binevenit Ordinul nr. 254/2018 al ANOFM, publicat recent în Monitorul Oficial, "pentru aprobarea Procedurii privind punerea în aplicare a prevederilor art. 58 alin. (5) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi a modelului acordului de integrare în muncă". Mai exact, este vorba de punerea în aplicare a unei recomandări europene (2016/C67/01), privind integrarea pe piaţa forţei de muncă a şomerilor de lungă durată.

Conform documentelor amintite, serviciile ANOFM împreună cu alţi parteneri trebuie să ofere orientare personalizată şomerilor de lungă durată, ceea ce presupune asigurarea faptului că toate aceste persoane fac obiectul unor evaluări individuale aprofundate și că li se oferă consiliere cel târziu la 18 luni de la intrarea în șomaj. Totodată, serviciile publice de ocupare trebuie să îi informeze cu privire la ofertele de locuri de muncă și la sprijinul disponibil în diferitele sectoare ale economiei, în diferitele regiuni și în alte state membre, în special prin intermediul serviciilor europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES).

Rămâne de văzut în ce măsură acest sistem va reuşi să urnească piaţa muncii. Lucrurile nu vor fi simple, pentru că, după cum reiese inclusiv din statisticile AJOFM Galaţi, şomajul de lungă durată a devenit un fel de "modă", mai ales în rândul persoanelor cu o educaţie precară sau provenind din mediul rural. Mai exact, din cei 13.859 de şomeri înregistraţi la sfârşitul primului semestru la nivelul judeţului Galaţi, doar 1.308 erau şomeri indemnizaţi, restul fiind şomeri neindemnizaţi, grosul acestora neavând altă sursă de venit decât ajutoarele sociale acordate în baza Legii 416. De altfel, chiar în ultima şedinţă a Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Galaţi, într-un raport al AJOFM Galaţi se preciza că actualele tendinţe negative de pe piaţa locală a muncii au printre cauze inclusiv "deprofesionalizarea unei părţi a populaţiei active civile, din cauza unei perioade îndelungate de inactivitate, perioadă în care majoritatea au devenit beneficiari ai venitului minim garantat". Slaba pregătire a unora dintre absolvenţii de învăţământ, dar şi selecţia, uneori discriminatorie, pe criterii de vârstă prea înaintată, sunt alte cauze care alimentează şomajul. La modul concret, în judeţul Galaţi, 83,69 la sută dintre şomeri sunt persoane cu un nivel redus de şcolarizare, în timp de 82,06 la sută dintre şomeri provin din mediu rural.

Citit 1884 ori Ultima modificare Marți, 21 August 2018 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.