Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
5 comentarii

Tranzacţia prin care cel mai mare producător de oţel din lume, ArcelorMittal, vrea să vândă combinatul siderurgic de la Galaţi şi alte active din Europa, pentru a compensa preluarea colosului Ilva din Italia, pare să fi trecut de cel mai mare hop: acordul sindicatelor italiene.

Presa din Peninsulă relatează că acest acord a fost obţinut în cursul săptămânii trecute şi că astfel tranzacţia Ilva poate merge mai departe. Surse apropiate industriei siderurgice au spus pentru "Viaţa liberă" că întâlnirea de negocieri dintre reprezentanţii ArcelorMittal şi sindicaliştii din Ilva a durat 18 ore fără întrerupere şi că, în final, cele două părţi s-au înţeles asupra tuturor punctele nevralgice. Acest acord a fost obţinut mai târziu decât era programat, astfel că toate etapele ulterioare vor fi "împinse" corespunzător în calendar, inclusiv anunţarea cumpărătorului sau cumpărătorilor pentru activele scoase la vânzare.
Tot presa italiană comentează faptul că unitatea de la Galaţi ar putea fi vândută la pachet cu cele din Skopje (Macedonia) şi Piombino (Italia). Nu se ştie nimic concret deocamdată, dar un pachet Galaţi - Skopje este perfect credibil; cele două unităţi funcţionează în cadrul aceleiaşi divizii, iar combinatul din Skopje consumă ceea ce produce combinatul din Galaţi.
Pe platforma siderurgică din Galaţi, unde există cea mai mare îngrijorare în privinţa viitorul locurilor de muncă, nu se ştie nimic. "Toată lumea se întreabă ce va fi, dar nimeni nu ne spune nimic", ne-a declarat liderul Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal Galaţi, Mihai Groza.
Sursele noastre ne-au mai spus că există mai multe oferte pentru combinatul din Galaţi, dar că două dintre ele sunt cu adevărat serioase. "Aflarea numelui celui care va cumpăra combinatul de la Galaţi este o chestiune de câteva săptămâni", ne-au mai spus acestea.
Un aspect foarte important este că tranzacţia activelor grupului ArcelorMittal scoase la vânzare trebuie să obţină avizul pozitiv din partea Comisiei Europene. Dacă avizul va fi negativ, întregul proces de vânzare se va relua.
Reamintim că ArcelorMittal s-a oferit să vândă unităţile sale din Piombino, singura linie de zincare din Italia, Galaţi, Skopje (Macedonia), Ostrava (Cehia), Dudelange (Luxemburg), şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle, decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege (Belgia), pentru a răspunde îngrijorărilor UE în materie de concurenţă.
Analiștii băncii de investiții Jefferies, citaţi de Reuters, estimează că valoarea combinată a activelor de vânzare este cuprinsă între 752 şi 940 milioane de dolari, iar cel mai mare dintre aceste active este Galațiul, cea mai mare fabrică de oțel din România, cu aproximativ 5.600 de angajaţi.

Citit 11489 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 00:33

5 comentarii

 • postat de Melinte Marian Vineri, 14 Septembrie 2018 18:01 86.187.166.*** Link la comentariu
  2
  1

  Un nou TRAI PE VĂTRAI în viitorul apropiat .

  Raportează
 • postat de Galatean Joi, 13 Septembrie 2018 15:18 82.137.8.*** Link la comentariu
  4
  19

  Păcat de Combinatul de la Ilva, Italia !!!

  Ăia nu ştiu ce îi aşteaptă... daramarea a jumatate din furnale şi date la fiare vechi,
  demisii cât mai multe...

  Raportează
 • postat de Archibald Joi, 13 Septembrie 2018 14:23 217.156.52.*** Link la comentariu
  5
  18

  Adica sindicatul siderurgistilor italieni a trebuit sa-si de-a acordul la cumparare, iar sindicatul siderurgistilor romani nici macar nu a primit vreo informatie despre identitatea cumparatorului.
  Cica sa mai ai incredere in comisarii UE cu tot cu regulamentelor lor ...
  Adica, romanii conteaza
  - doar ca piata de desfacere,
  - doar ca mana de lucru calificata si ieftina,
  - doar pentru prostitutie,
  - doar ca"sclavi" pe plantatiile agricole (au fost cazuri mediatizate),
  doar ca sa se poarte razboaiele pe teritoriul tarii (ce nevoie aveam de bateria antirachete ca nu eram dusmani nici cu Siria nici cu Iranul, iar pentru Rusia nici nu prezentam interes) ...
  Concluzia, intr-o "gasca" trebuie sa fie si vreo cativa prosti care sa iasa la inaintare.

  Raportează
 • postat de yo Joi, 13 Septembrie 2018 11:38 82.137.8.*** Link la comentariu
  6
  27

  La noi cum au negociat sindicatele predarea (cu mainile sus) catre Mittal? Du-te Mittal, ti-ai batut joc de siderurgistii din Galati!

  Raportează
 • postat de CSG ,..NU MAI E... Joi, 13 Septembrie 2018 06:31 108.245.201.*** Link la comentariu
  6
  34

  Cate-un pic cate-un pic pan-o ramanea nimic ,cate-un strop cate-un strop pan-o ramanea deloc .
  Oare viaductul se va prabusi inaite sau dupa inchidere ....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.