Împrumuturile gălăţenilor au crescut cu peste 207 milioane de lei

Împrumuturile gălăţenilor au crescut cu peste 207 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Valoarea creditelor contractate de gălăţeni era, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al acestui an, de 3,89 miliarde de lei, în creştere cu 207 milioane de lei faţă de trimestrul precedent şi cu 280 milioane de lei mai mult faţă de începutul anului, rezultă din datele centralizate de BNR.

Creşteri ale valorilor împrumuturilor s-au înregistrat atât la creditele în moneda naţională, cât şi la creditele acordate în valută. Pe de altă parte, ponderea creditelor în lei este dublă comparativ cu creditele în valută. Mai exact, creditele în moneda naţională erau, la sfârşitul lunii septembrie, în valoare de 2,74 miliarde de lei, faţă de 2,62 miliarde de lei la sfârşitul trimestrului doi şi 2,47 miliarde de lei la începutul anului. În cazul creditelor în valută, acestea aveau, la sfârşitul trimestrului trei, o valoare în echivalentul a aproape 1,15 miliarde de lei, în condiţiile în care, la sfârşitul trimestrului doi valoarea era de 1,06 miliarde de lei, iar la începutul anului valoarea era de aproape 1,14 miliarde de lei.

Pe categorii de clienţi, piaţa bancară gălăţeană este dominată de împrumuturile acordate strict la nivelul populaţiei. La sfârşitul trimestrului trei, populaţia din judeţul Galaţi avea credite de 2,3 miliarde de lei (1,12 miliarde de lei credite în moneda naţională, iar 1,58 miliarde de lei era valoare creditelor în valută). Spre comparaţie, la sfârşitul trimestrului doi, populaţia avea credite de 2,23 miliarde de lei (1,53 miliarde de lei credite în moneda naţională, 698 milioane de lei credite în valută), iar la începutul anului creditele erau în valoare 2,17 miliarde de lei (1,44 miliarde de lei credite în moneda naţională, 731 milioane de lei credite în valută).

În cazul creditelor contractate de companii, acestea aveau, la sfârşitul trimestrului trei, o valoare de 1,58 miliarde de lei, din care 1,12 erau credite în moneda naţională şi 457 milioane de lei erau credite în valută. La sfârşitul trimestrului doi, firmele aveau împrumuturi de 1,44 miliarde de lei (1,08 miliarde de lei credite în moneda naţională, 353 milioane de lei credite în valută), iar la începutul anului împrumuturile erau de 1,42 miliarde de lei (1,03 miliarde de lei credite în moneda naţională, 396 milioane de lei credite în valută).

În ceea ce priveşte destinaţia împrumuturilor, creditele imobiliare au un uşor avans faţă de creditele de consum. Mai exact, creditele direcţionate pentru achiziţia de locuinţe aveau, la sfârşitul trimestrului trei, o valoare de 1,21 miliarde de lei (729,1 milioane de lei credite în moneda naţională, 480,9 milioane de lei credite în valută), în creştere faţă de suma de 1,18 miliarde de lei înregistrată la sfârşitul trimestrului doi şi faţă de un total de 1,13 miliarde de lei, la începutul anului. În ceea ce priveşte creditele de consum, acestea aveau, la sfârşitul trimestrului trei, o valoare de 1,03 milioane de lei (831,7 milioane de lei credite în moneda naţională, 201,3 milioane de lei credite în valută). La sfârşitul trimestrului doi, creditele de consum aveau o valoare de 1 miliarde de lei, iar la începutul anului erau de 996 milioane de lei.

Citit 1326 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2018 10:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.