Hidroelectrica își golește conturile, la comanda statului

Hidroelectrica își golește conturile, la comanda statului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii deţinute de stat, se alătură Transelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz prin contribuţii cu bani la bugetul național. Este vorba despre 550 de milioane de lei, sub formă de dividende speciale, anunță Economica.net.

Potrivit publicației economice, directoratul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a convocat Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) societății pe 19 decembrie, la solicitarea Ministerului Energiei, pentru supunerea la vot a unei propuneri de acordare de dividende suplimentare, în sumă totală de 550 milioane de lei, din rezervele Hidroelectrica, din care ministerului îi va reveni suma de 440 milioane de lei. Dividendele ar urma să fie plătite în cel mult cinci zile de la data adoptării hotărârii AGA. Ministerul Energiei controlează Hidroelectrica, deţinând 80 la sută din acțiuni. Celălalt acționar al companiei este Fondul Proprietatea, care deţine 20 la sută din capitalul companiei.

Hidroelectrica a raportat un profit brut de aproape două miliarde de lei pentru primele nouă luni din acest an, iar directorul companiei a dezvăluit recent şi planul de afaceri pe următorii cinci ani. Compania pregăteşte investiţii de peste cinci miliarde de lei, pentru noi hidrocentrale şi pentru achiziţii de parcuri eoliene şi fotovoltaice. "S-a bătut orice record. Pe primele nouă luni am avut venituri din exploatare de 3,2 miliarde de lei, cât în tot anul 2017, iar profitul brut a fost de 1,98 de miliarde de lei, în contextul în care în tot anul trecut am generat 1,6 de miliarde de lei", a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Cine mai umblă la "puşculiţă"

Compania care a dat statul anunţurilor a fost Romgaz. Potrivit Economica.net, săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie a avizat solicitarea Ministerul Energiei (acţionar majoritar, cu 70 la sută din acţiuni), privind distribuirea unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune, iar suma totală alocată este de 501,05 milioane de lei. Ulterior, suma a crescut la peste 700 de milioane de lei, la solicitarea statului. Romgaz a început pe 27 iulie plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2017 şi a dividendelor rezultate din repartizarea unei părţi a rezultatului reportat. Valoarea dividendului brut este 4,99 lei/acţiune, impozitul pe dividende aferent fiind reţinut la sursă în cota prevăzută de lege.

Contul Nuclearelectrica a fost vizat şi el pentru contribuţii suplimentare: Consiliul de Administraţie a aprobat plata suplimentară a unor dividende brute în valoare de 238 de milioane de lei.

Şi Transgaz îşi va goli conturile la comanda statului. Operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale va contribui cu bani, însă valoarea nu a fost făcută publică. Totuşi, calculele Profit.ro arată că în cele două conturi se afla, la jumătatea anului, suma cumulată de circa 2,66 de miliarde de lei. Dacă întreaga sumă ar fi distribuită sub formă de dividende, Ministerul Economiei, ca acționar majoritar, ar încasa peste 1,5 miliarde de lei.

Transelectrica este şi ea pe lista companiilor care vor cotiza în buzunarul statului. În contul vizat de Guvern al operatorului sistemului naţional de transport al energiei electrice sunt circa 1,5 miliarde de lei.

Citit 3444 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2018 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.