Apetitul gălăţenilor pentru afaceri este în scădere

Apetitul gălăţenilor pentru afaceri este în scădere
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dinamica mediului de afaceri gălăţean a intrat într-o perioadă de regresie, înregistrările de noi agenţi economici fiind într-o continuă scădere, rezultă din datele centralizate la sfârşitul trimestrului trei de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

După primele nouă luni ale anului 2018, numărul noilor intraţi în mediul de afaceri gălăţean se ridica la 1.962 de agenţi economici, faţă de 2.182 de agenţi economici în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o scădere a înmatriculărilor, fie ele persoane fizice sau juridice, de 10,08 la sută, rezultă din datele furnizate de Registrul Comerţului.

Scăderea zelului pentru afaceri s-a făcut simţit mai ales în ceea ce priveşte deschiderea de noi societăţi cu răspundere limitată. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate doar 1.334 societăţi cu răspundere limitată (SRL), în condiţiile în care anul trecut erau trecute "la catastif" nu mai puţin de 1.656 de noi SRL-uri. Noii întreprinzători par a se orienta spre forme juridice mai simple, dar unele care denotă mai degrabă un antreprenoriat de subzistenţă decât intenţia de dezvolta o afacere la o anvergură mai mare. Mai exact, până la sfârşitul trimestrului trei al acestui an au fost înregistrate 298 de persoane fizice autorizate (PFA), 274 de întreprinderi individuale (II), 49 de întreprinderi familiale (IF), cinci cooperative agricole (CA) şi două societăţi pe acţiuni (SA). Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut la Registrul Comerţului erau înregistrate 225 noi persoane fizice autorizate (PFA), 259 întreprinderi individuale (II), cinci întreprinderi familiale (IF), două cooperative agricole (CA) şi o societate pe acţiuni (SA).

"Atmosfera" mai degrabă reţinută din mediul de afaceri gălăţean se vede şi din dinamica firmelor care au ales să-şi suspende activitatea sau chiar să recurgă la dizolvare sau radiere voluntară. Potrivit datelor Registrului Comerţului, 1.950 de companii au ieşit din mediul de afaceri gălăţean în primele nouă luni ale acestui an, faţă de 1.785 de companii trase pe "linie moartă" în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai numeroase au fost radierile voluntare, cu un total de 1.163 la sfârşitul trimestrului trei din 2018, faţă de 1.138 de cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere de 2,20 la sută a unor astfel de situaţii. Creşteri mai semnificative au fost, însă, la dizolvări, de la 454 de cazuri la 572 de cazuri (+25,99 la sută), precum şi la suspendările de activitate, de la 193 de cazuri la 215 de cazuri (+11,4 la sută).

În acelaşi timp, potrivit Registrului Comerţului, un fapt pozitiv ar fi acela că au scăzut numărul dosarelor de insolvenţă. La sfârşitul trimestrului trei al acestui an, erau înregistrate 155 de cazuri de insolvenţă, faţă de 184 de cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o scădere 15,76 la sută.

Una peste alta, un alt factor pozitiv ar fi şi acela că, per total, numărul de comercianţi activi era, după primele nouă luni ale acestui an de 25.645 de agenţi economici, faţă de 24.820 de agenţi economici în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca formă de organizare, cele mai multe sunt în prezent persoanele juridice, cu un total de 18.044, cărora li se adaugă 7.601 persoane fizice autorizate.

Citit 1390 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.