Noi reguli pentru credite, de la 1 ianuarie

Noi reguli pentru credite, de la 1 ianuarie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Începând din 2019, băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN-urile) vor aplica, în contractele de credit pentru populaţie, noile plafoane ale gradului de îndatorare stabilite de Banca Naţională a României pe 17 octombrie. Noile reguli se aplică atât creditelor de consum şi celor ipotecare, cât şi celor prin programul "Prima casă".

Astfel, pentru creditele în lei, românii nu vor putea plăti mai mult de 40 la sută din veniturile nete şi de cel mult 45 la sută, la creditele "Prima casă", iar la creditele în valută, maximum 20 la sută (25 la sută pentru "Prima casă"). Aceste plafoane nu se vor aplica însă creditelor deja existente.

Conform BNR, modificarea Regulamentului BNR privind creditarea aduce multe simplificări şi reduce birocraţia bancară pentru acordarea unui credit. Practic, oricine doreşte un credit poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci şi IFN-uri. Are nevoie doar de valoarea venitului net pe care îl încasează, la care calculează rata lunară maximă, care este de 40 la sută la creditele în lei şi 20 la sută la creditele în valută.

Dacă există solicitări de credit încă nefinalizate, dar care au fost formulate înainte de 1 ianuarie 2019, acestea se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019, precizează BNR.

De asemenea, refinanţările sunt posibile şi în continuare. Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior datei de 1 ianuarie 2019 sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui sau celor existente.

Conform BNR, o persoană cu venitul net de 3.000 de lei poate plăti, până la 31 decembrie 2018, o rată lunară maximă de 1.413 lei. După 1 ianuarie 2019, rata maximă lunară va fi de 1.200 de lei. De asemenea, pentru o gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5.000 lei net lunar (în jurul mediei naționale), rata maximă lunară va fi, de la 1 ianuarie 2019, de 2.000 de lei, faţă de 1.996 lei cât este în prezent.

Ca nivel de îndatorare calculat faţă de media pieţei, BNR oferă următoarele date: la creditele de consum, gradul de îndatorare este, la ora actuală, de 45 la sută (media pieţei), urmând să scadă la 40 la sută. La creditele ipotecare, gradul de îndatorare este de 47 la sută (media pieţei) până la 31 decembrie 2018, urmând să scadă la 40 la sută (45 la sută pentru "Prima casă") după 1 ianuarie 2019.

Citit 7224 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.