Avertismentul specialiştilor privind piaţa imobiliară. Ce sunt sfătuiți cumpărătorii

Avertismentul specialiştilor privind piaţa imobiliară. Ce sunt sfătuiți cumpărătorii
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cei care se gândesc să îşi cumpere un apartament sau o casă anul acesta sunt sfătuiţi de experţi să nu se grăbească, anunță Pro TV, care informează că, spre finalul anului sau cel mai târziu anul viitor, preţurile ar urma să scadă cu cel puţin 25 de procente, potrivit analizelor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari.

Anul 2019 ar urma să aducă preţuri mai mici cu până la o treime, pe fondul cererii în scădere, cel puţin asta spun analiştii. "Salariile nu vor mai creşte, avem o emigrare record şi un spor natural negativ, avem şi această taxă pe activele bancare care scumpeşte creditul cu cel puţin 0,8-1 punct procentual pe an. Având în vedere oferta oarbă în creştere, vedem în toate părţile, se construieşte din ce în ce mai mult, va fi o scădere inevitabilă a preţului imobiliarelor cu cel puţin 25-30 la sută anul acesta sau cel mai târziu în prima parte a anului următor", a declarat Iancu Guda, din cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari.

Lipsa de interes a oamenilor s-a văzut deja în vânzări, relatează Pro TV, care precizează că tranzacţiile de apartamente, case şi terenuri au fost constant în scădere, din vara anului trecut și până în prezent, conform datelor Agenţiei de Cadastru, cu până la un sfert, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Şi pentru programul "Prima casă" ultimul an a fost atipic. Spre deosebire de anii anteriori, când fondurile se terminau în câteva luni, acum au ajuns până la finalul anului. Specialiştii spun însă că este nevoie de o schimbare în ceea ce privește acest program. "Și-a atins scopul, a crescut şi a susţinut piaţa imobiliară în timpul crizei. În acest moment, consider că programul ar trebui să se restrângă în zona socială, a familiilor cu venituri foarte mici, şi poate ar trebui să apară o compensaţie pe dobândă, astfel încât cei care îşi cumpără prima locuinţă şi sunt şi într-o situaţie socială să aibă rate mici", a declarat analistul financiar Dragoş Nichifor, citat de Pro TV.

În contextul creşterii dobânzilor, şi băncile au noi reguli impuse de Banca Națională a României pentru a-i feri de riscuri pe românii cu venituri mici. Potrivit noilor reguli impuse de BNR, din această lună cei care fac un credit pot avea rate de cel mult 40 la sută din totalul veniturilor, faţă de 50-55 la sută, cât era până acum, cu excepţia celor care fac un credit pentru primul imobil. În acest caz, gradul de îndatorare poate merge până la 45 la sută.

Cele mai scumpe locuinţe din ţară sunt, în prezent, în Cluj-Napoca, unde preţul pe metru pătrat depăşeşte 1.500 de euro, în creştere cu peste șapte la sută faţă de finalul anului 2017. În Bucureşti, media este de 1.300 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Timişoara, al treilea în top, locuinţele se vând cu 1.200 de euro pe metru pătrat, conform imobiliare.ro.

Citit 3870 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 23:36

6 comentarii

 • postat de Depopulăm și ocupăm
  Duminică, 13 Ianuarie 2019 17:00
  213.233.101.***
  ,,Băieți deștepți'' timp de 29 de ani și-au tras o Românie, nu ,,ca-n afară'' ci, după profilul lor moral și ''bună creștere''. Români izgoniți din țară, cam 5 milioane, mortalitate ridicată prin sănătate de formă asigurată, natalitate scăzută, bugetați cât cuprinde, ,,clasa muncitoare'', asigurând bugetul prin muncă forțată peste hotare, pentru a lor și familii subzistență.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 11 Ianuarie 2019 07:52
  82.137.13.***
  Galaţi - Brăila are potenţialul cel mai mare din România !!

  Suntem departe şi de 700€ mp şi mai este loc de creştere.

  Să vedeţi că aceste ipoteze ale unor analişti cu interese poate, nu se vor materializa !!
  7
  1
  Raportează
 • postat de P
  Miercuri, 09 Ianuarie 2019 16:51
  70.28.93.***
  Legea cererii si ofertei functioneaza si aici.
  Daca numarul locuitorilor scade scad si preturile.
  Dar exista optimisti care nu cred sau nu au ce face cu bani.

  Problema este de ce pleaca tineri din Galati si nu de ce scad preturile.
  Guvernanti au toata vina.
  2
  10
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Miercuri, 09 Ianuarie 2019 16:17
  86.34.180.***
  Romania este singura tara europeana fara viitor . Cei ce detin astazi puterea ne vor aduce in sapa de lemn, iar Romania va disparea ca stat in urmatorii 20 de ani. Probabil ca prima provincie care se va desparti de Bucuresti va fi Transilvania...Daca peste 2 ani, PSD se va mentine la carma tarii, va fi cu principalul concurs al voturilor din Moldova si Muntenia. Prin urmare Clujul, Timisoara, Arad, Sibiul, Brasov si Oradea vor fi tot atatea centre care vor initia miscari de fronda in jurul ideii de descentralizare a bugetelor provenite in linii mari din zonele vestice. Ca atare vor refuza sa-si mai trimita banii la Bucuresti, acestia fiind orienati spre nevoile lor locale. De aici pana la autonomia fiscala totala nu mai este decat un pas, urmand apoi desprinderea totala de restul tarii. Asa ca priviti mai departe la Antena 3 si votati in consecinta!
  4
  11
  Raportează
 • postat de Petrica
  Miercuri, 09 Ianuarie 2019 08:10
  86.124.201.***
  E clar ca va pica piata imobiliara locala in urmatorii ani, multi pleaca din oras iar cei care vin nu-si permit sa plateasca 45 - 48.000 pentru doua camere sau 250 E chirie. Preturile sunt mai mari ca in Brasov sau Sibiu, numarul imobilelor ofertate fiind mult mai mic, plus ca multi proprietari prefera tin la pret si prefera sa stea cu apartamentele goale. Cand se vor dubla sau tripla impozitele (cu astia de la putere foarte probabil) unii vor fi disperati sa vanda, dar nu stiu cati se vor inghesui sa cumpere.
  Urmaresc piata de ceva vreme, dar la momentul actual nu mi-as lua apartament aici. Mai degraba intr-un oras mai dezvoltat si bine conectat, gen Sibiu.
  6
  13
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani
  Miercuri, 09 Ianuarie 2019 05:04
  89.137.224.***
  ITI MULTUMIM DIN SUFLET, PARTID UNIC SI IUBIT, CA AI REUSIT SA DISTRUGI NU DOAR ECONOMIA TARII, CI SI PIATA EI IMOBILIARA ! (oda pesedeului iubit)
  5
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.