Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
6 comentarii

UPDATE – ora 20.00 - Grupul Damen nu a fost încă informat în mod oficial cu privire la suspendarea de către Ministerul Apărării a procedurii de achiziţie a celor patru corvete pentru Forţele Navale, dar şi-a manifestat susţinerea pe deplin a investigaţiei declanşate de autorităţile române în legătură cu o serie de scurgeri de informaţii confidenţiale cu privire la această licitaţie, se arată într-un comunicat de presă al companiei remis redacţiei în cursul zilei de sâmbătă, 12 ianuarie. În acelaşi timp, Damen îşi exprimă regretul că programul de reînnoire a flotei va fi din nou întârziat.
„Acesta este al patrulea an de proceduri de când România a început negocierile pentru o nouă capacitate navală de apărare, iar 2019 ar fi fost anul în care am fi sărbătorit lansarea primei nave, în locul acestei suspendări. Astfel, în loc de lansarea primei nave Sigma pentru marina română, inginerii români de la Șantierul Naval Damen Galați au sărbătorit la finalul anului trecut lansarea unei corvete Sigma pentru marina mexicană, unde au avut o contribuție directă. Acesta a fost a 11-a navă Sigma construită de Grupul Damen”, se arată în comunicatul de presă.
„Înțelegem necesitatea unor proceduri de verificare și sprijinim în totalitate autoritățile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu strictețe procedurile de licitație și normele în vigoare”, se precizează în document. Grupul olandez mai arată că „oferta sa este pe deplin conformă cu întregul program de reînnoire a flotei Forțelor Navale Române”.


Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziţie a patru corvete pentru Forţele Navale, contract evaluat la 1,6 miliarde de euro, de care era interesat şi Şantierul Naval Damen Galaţi. Rezultatul procesului de atribuire a contractului ar fi trebuit anunţat în cursul zilei de 12 ianuarie, însă vineri, 11 ianuarie, Ministerul Apării a anunţat suspendarea procedurii de achiziţie.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale se precizează care au fost motivele care au stat la baza noii amânări:
„Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.
Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.
Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”.
Din câte se pare, „suspiciunile rezonabile” la care se referă oficialii MApN privesc o serie de scurgeri de informaţii din procesul de derulare a licitaţiei, informaţii care ar fi trebuit să fie confidenţiale şi a căror dezvăluire intră sub incidenţa penală.
În ceea ce priveşte acţiunea în instanţă deschisă de asocierea Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa, aceasta a fost iniţiată în luna octombrie, pe motiv că nu ar încălca normele europene privind achiziţiile publice.
Potrivit datelor oficiale, prezentate în portalul Curţii de Apel Constanţa, dosarul, de contencios administrativ şi fiscal, a fost deschis la Secţia a II-a civilă de către Şantierul Naval Constanţa SA, în calitate de reclamant, împotriva Guvernul României, prin Ministerul Apărării Naţionale. Dosarul este în stadiul procesului de fond, obiectul acestuia fiind „anulare acte administrativ cu caracter normativ”. Dosarul figurează ca fiind înregistrat la data de 19 octombrie 2018 şi are ca prim termen data de 16 ianuarie 2019. În fapt, în termeni comerciali, se pare că asocierea în cauză contestă condiţia impusă de MApN ca navele să fie construite integral într-un şantier naval din România.
În cursa pentru atribuirea contractului de construire a celor patru corvete participă Grupul Damen, italienii de la Fincantieri şi francezii de la Naval Grup. Până în prezent, Şantierul Naval Damen Galaţi este singurul din ţară în care, în ultimele decenii, s-au construit nave militare, 29 de nave din această categorie fiind livrate pentru diferite ţări ale lumii. De altfel, grupul olandez, a anunţa că, în cazul în care va câştiga licitaţia, corvetele vor fi construite integral în şantierul naval gălăţean.

Citit 6707 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 15:02

6 comentarii

 • postat de Loby la francezi Luni, 14 Ianuarie 2019 19:48 188.24.240.*** Link la comentariu
  1
  3

  @ un locuitor.

  Unul din Constanta probabil, care a vazut corvetele franceze construite la SNC de Naval Group. Care sunt modulare ... si mai militare ... Si au catarg, etc.
  Dar nu au relatii, saracii. Si n-au de unde sa dea spaga.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 14 Ianuarie 2019 09:17 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  7

  Si este de mirare ca sunt pareri ca peste 50 de ani vom fi colonie in toata regula ?

  Raportează
 • postat de Parerea mea : Duminică, 13 Ianuarie 2019 15:38 89.137.225.*** Link la comentariu
  4
  10

  sa faca fiecare participant la licitatie cate o corveta.
  Si cine face cea mai frumoasa corveta...ala sa castige !

  Raportează
 • postat de Noi nu avem PIB-2019, de unde bani pentru corvete ?!? Au mâncat banii noștri !!! Duminică, 13 Ianuarie 2019 12:44 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  24

  Hai, mai simplu....dacă nu ai PIB pe 2019, nu ai bani și pentru corvete. Ăștia de la guvernare, au rămas fără bani și semne rele are noul an, nu investiții serioase, întârzieri de plată la bugetați de la stat și întârzieri de plată la pensii, șeful ANAF, cel care adună banii din taxe și impozite, schimbat, scumpiri pe toate planurile, leul se duce de râpă față de euro...și mai vrem corvete ?!? Și mai simplu, dintr-un an, muncești pentru stat timp de 6 luni și poate mai mult, prin taxele și impozitele introduse, restul de timp, 6 luni, muncești pentru casă și familie. Ineficiența guvernării, o plătim scump, din buzunarul nostru.

  Raportează
 • postat de UBSD (Una Bucată Social-Democrat) Duminică, 13 Ianuarie 2019 00:28 78.96.82.*** Link la comentariu
  6
  13

  @Un locuitor,

  După "minunatele" comentarii de la articolul cu ratarea achiziției de noi autobuze, trebuia să dau și peste al tău... Ca orice alt frustrat din n motive, ai reușit să umpli INUTIL secțiunea de comentarii. Totodată, ai oferit un exemplu la întrebarea „Cum să scriu mult, fără rost și fără a transmite nimic, nimic bun?”. Pe urmă, ai reușit să demonstrezi că ești un analfabet funcțional... Ce scrie mai sus??! „Secretarul de stat a adus la cunoștință faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor SUSPICIUNI REZONABILE privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului național de securitate”. Deci, există bănuieli accentuate, cel mai probabil generate de informațiile culese de Direcția Generală de Informații a Apărării, iar acele date cu siguranță sunt inserate în sesizare. De asemenea, deși NU sunt fanul lui, în urmă cu câteva luni, fostul președinte Traian Băsescu transmitea că sunt niște interese ca să iasă unii și să piardă alții...

  Cu toate că am certitudinea că scriu din nou degeaba, având informațiile de mai sus și punându-le cap la cap, nu vi se pare firesc să se cerceteze pentru ca totul să se desfășoare corect din toate punctele de vedere, pentru ca banii publici să fie utilizați transparent și nu spălați, pentru ca securitatea României să devină și mai puternică?? Nah... noi suntem niște frustrați și ADORĂM, DIN LIPSĂ DE OCUPAȚIE, să postăm verzi și uscate! Iupiiii, ce buni suntem, deci hai la o bere asezonată cu câteva pungi de semințe, ale căror coji să le aruncăm pe jos în timp ce ne manifestăm cu urlete, înjurături și glume cu mult mai puțin sărate decât semințele! Pffff... dacă se efectuează o anchetă pentru ca românul să vadă că instituțiile statului funcționează TRANSPARENT, NU e bine! Dacă contractul se semna din prima, iar acum se descopereau nereguli minore sau majore, cine erau vinovații?!?! Vinovații erau, EVIDENT, șleahta de „hoți, analfabeți și curve” din PSD, împreună cu votanții lor - „handicapații, asistații social, morții din Teleorman” și încă câteva specii inferioare nedescoperite încă - care s-au vândut pe o pungă cu alimente și cinci mititei...

  În încheiere, îmi place enorm că vii, precum un expert (anonim), cu detalii despre produsele pe care le realizează francezii și olandezii. Exceptând culoarea berii și gustul semințelor, acesta este ultimul lucru pe care ți-l amintești din seara precedentă petrecută cu prietenii... Și, "ma dude"... suntem în România și aici limba oficială este ROMÂNA! Dar, cum spunea o profesoară de-a mea, românul este de multe ori fals și ipocrit. Deși nu știe multe, dacă cunoaște câteva vocabule într-o limbă străină, de preferat engleza, este de ajuns un SINGUR cuvânt ca să prostească pe cinci inși mai puțin luminați ca el.

  PS Întrucât mi-e silă și lene să mai scriu un comentariu pentru articolul cu autobuzule... este IMPOSIBIL ca cei care au muncit la documentație să fi omis, din greșeală sau cu rea intenție, un tabel și numerotarea paginilor. Cineva „din alte primării”, cum zicea cineva pe Facebook, a intervenit prin diverse tertipuri. Totuși, dacă este vina celor de la primărie... respectivii imbecili să aibă minimul de bun simț de a ieși în față, de a-și recunoaște vina și prostia și de a lăsa postul vacant! Numai un imbecil / o imbecilă ar trimite un document esențial la care a muncit fără a se uita încă o dată pe el pentru a detecta eventualele greșeli!!!

  Raportează
 • postat de Un locuitor Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 18:06 86.124.202.*** Link la comentariu
  14
  22

  Asa e in Romania, ca in tarile bananiere.
  Daca nu a castigat cine trebuie reluam licitatia.
  Castigatorul au fost francezii, NavalGroup si SNC, dar astia nu au relatii, nu dau nimic la partid, nu-s acoperiti, si nu e bine.
  Desi Damen a construit la Galati, nave militare, fata de SNC adica un plus, corveta propusa de NavalGroup este superioara (e construita modular, are catargul si electronic ascunsa, semnatura radar mai mica, e gandita ca o nava militara) , si in plus e mai ieftina deoarece armamentul (in plus e mai bun si mai mult) e facut in Franta(cu usoara colaborare italiana).
  Sigma este mai mult pentru speriat somalezi, Branconieri, paza de coasta, nu prea e nava de "razboi"., de altfel ei le vand pe la alte tari, nu au in flota asa ceva,; sunt pentru ce am spus anterior.
  In plus olandezii nu prea aveau de gand sa le faca la Galati.
  Iar pentru ca trebuiesc modernizate si fre gatele vechi, oare ce tara produce tehnica si armament din cele 3. Ordinea ar fi Franta, mai departe Italia si apoi Olanda.
  Ar fi misto sa ne vanda Olandezii electronica Thales cu 50% adaos cumparata din Franta, sau rachete franceze si tunuri italiene

  Deci nu cumparam ce este mai bun, avem alte interese.
  .
  Welcome to Galati, Romania

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.