UPDATE. Reacţia Damen - MApN a suspendat achiziţia celor patru corvete pentru Forţele Navale

UPDATE. Reacţia Damen - MApN a suspendat achiziţia celor patru corvete pentru Forţele Navale
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

UPDATE – ora 20.00 - Grupul Damen nu a fost încă informat în mod oficial cu privire la suspendarea de către Ministerul Apărării a procedurii de achiziţie a celor patru corvete pentru Forţele Navale, dar şi-a manifestat susţinerea pe deplin a investigaţiei declanşate de autorităţile române în legătură cu o serie de scurgeri de informaţii confidenţiale cu privire la această licitaţie, se arată într-un comunicat de presă al companiei remis redacţiei în cursul zilei de sâmbătă, 12 ianuarie. În acelaşi timp, Damen îşi exprimă regretul că programul de reînnoire a flotei va fi din nou întârziat.

„Acesta este al patrulea an de proceduri de când România a început negocierile pentru o nouă capacitate navală de apărare, iar 2019 ar fi fost anul în care am fi sărbătorit lansarea primei nave, în locul acestei suspendări. Astfel, în loc de lansarea primei nave Sigma pentru marina română, inginerii români de la Șantierul Naval Damen Galați au sărbătorit la finalul anului trecut lansarea unei corvete Sigma pentru marina mexicană, unde au avut o contribuție directă. Acesta a fost a 11-a navă Sigma construită de Grupul Damen”, se arată în comunicatul de presă.

„Înțelegem necesitatea unor proceduri de verificare și sprijinim în totalitate autoritățile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu strictețe procedurile de licitație și normele în vigoare”, se precizează în document. Grupul olandez mai arată că „oferta sa este pe deplin conformă cu întregul program de reînnoire a flotei Forțelor Navale Române”.


Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziţie a patru corvete pentru Forţele Navale, contract evaluat la 1,6 miliarde de euro, de care era interesat şi Şantierul Naval Damen Galaţi. Rezultatul procesului de atribuire a contractului ar fi trebuit anunţat în cursul zilei de 12 ianuarie, însă vineri, 11 ianuarie, Ministerul Apării a anunţat suspendarea procedurii de achiziţie.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale se precizează care au fost motivele care au stat la baza noii amânări:

„Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.

Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”.

Din câte se pare, „suspiciunile rezonabile” la care se referă oficialii MApN privesc o serie de scurgeri de informaţii din procesul de derulare a licitaţiei, informaţii care ar fi trebuit să fie confidenţiale şi a căror dezvăluire intră sub incidenţa penală.

În ceea ce priveşte acţiunea în instanţă deschisă de asocierea Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa, aceasta a fost iniţiată în luna octombrie, pe motiv că nu ar încălca normele europene privind achiziţiile publice.

Potrivit datelor oficiale, prezentate în portalul Curţii de Apel Constanţa, dosarul, de contencios administrativ şi fiscal, a fost deschis la Secţia a II-a civilă de către Şantierul Naval Constanţa SA, în calitate de reclamant, împotriva Guvernul României, prin Ministerul Apărării Naţionale. Dosarul este în stadiul procesului de fond, obiectul acestuia fiind „anulare acte administrativ cu caracter normativ”. Dosarul figurează ca fiind înregistrat la data de 19 octombrie 2018 şi are ca prim termen data de 16 ianuarie 2019. În fapt, în termeni comerciali, se pare că asocierea în cauză contestă condiţia impusă de MApN ca navele să fie construite integral într-un şantier naval din România.

În cursa pentru atribuirea contractului de construire a celor patru corvete participă Grupul Damen, italienii de la Fincantieri şi francezii de la Naval Grup. Până în prezent, Şantierul Naval Damen Galaţi este singurul din ţară în care, în ultimele decenii, s-au construit nave militare, 29 de nave din această categorie fiind livrate pentru diferite ţări ale lumii. De altfel, grupul olandez, a anunţa că, în cazul în care va câştiga licitaţia, corvetele vor fi construite integral în şantierul naval gălăţean.

Citit 7232 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.