Exporturi în creştere pentru firmele gălăţene

Exporturi în creştere pentru firmele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Exporturile agenţilor economici din judeţul Galaţi au crescut cu peste 40 la sută în luna septembrie a anului trecut comparativ cu septembrie 2017. Cu toate acestea, nivelul exporturilor rămâne, în continuare, sub cel al valorii mărfurilor internaţionale pe care Galaţiul le importă. Din judeţul nostru pleacă spre export în special metale comune şi articole provenite din acestea, în vreme ce importurile constau mai ales în produse minerale şi metale comune.

În septembrie 2018, estimările Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că valoarea exporturilor FOB realizate de agenţii economici din judeţul Galaţi a fost de aproape 101 milioane de euro. În comparaţie cu septembrie 2017, exporturile au crescut astfel cu 41,8 la sută. Faţă de august 2018, exporturile din luna următoare au fost într-o uşoară creştere de 1,5 la sută. „În ceea ce priveşte exporturile, principalii parteneri comerciali ai judeţului Galaţi în septembrie 2018 au fost: Olanda, Turcia, Polonia, Grecia, Bulgaria şi Republica Macedonia”, se arată într-un material al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi.

În ciuda creşterii semnificative de la un an la altul, exporturile agenţilor economici gălăţeni nu reuşesc încă să se apropie de valoarea importurilor. Astfel, în septembrie 2018, estimările arată importuri CIF de peste 110 milioane de lei, în scădere cu 5,7 la sută faţă de septembrie 2017 şi cu 2,3 la sută faţă de august 2018. Am importat în special din Polonia, Brazilia, Turcia, Ucraina şi Olanda, dar şi din Germania şi Federaţia Rusă.

Cum balanţa comercială a înclinat din nou în dreptul importurilor, în septembrie 2018 a rezultat un sold comercial negativ în valoare de aproape zece milioane de euro.

Ce reprezintă FOB şi CIF

Preţul FOB (Free on Board / Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord. Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight / Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Citit 2059 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2019 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.