Scădere a restanţelor la creditele contractate de gălăţeni

Scădere a restanţelor la creditele contractate de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Valoarea restanţelor la creditele contractate pe piaţa bancară gălăţeană aveau o valoare, la sfârşitul anului 2018, de 127,3 milioane de lei, în scădere cu 62,9 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, rezultă din datele centralizate de BNR. Acest rezultat a fost obţinut în condiţiile în care restanţele la împrumuturi au scăzut atât la creditele contractate în moneda naţională, cât şi la creditele contractate în valută.

Mai exact, în cazul creditelor în moneda naţională, restanţele au scăzut de la peste 121,9 milioane de lei la 69,1 milioane de lei. În cazul creditelor în valută, scăderea a fost de la echivalentul a 68,3 milioane de lei la 58,2 milioane de lei.

Anul 2019 are toate şansele să aducă în continuare o scădere a restanţelor la credite, dar fiind faptul că, de la 1 ianuarie, au intrat în vigoare noile plafoane privind creditarea, stabilite de banca centrală. Gradul maxim de îndatorare a fost stabilit, de la începutul anului, la 40 la sută din venitul net la creditele în lei şi la 20 la sută la cele în valută, în timp ce pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe, rata maximă de îndatorare este cu 5 puncte procentuale mai mare. Măsurile urmează să se aplice atât băncilor, cât şi instituţiilor financiare nebancare (IFN). Îndatorarea la nivel individual pe segmentul creditelor ipotecare era, până la 31 decembrie, de 47 la sută, în timp ce, la creditele de consum, gradul de îndatorare la nivel individual era de 45 la sută. Măsura este menită să protejeze populaţia cu venituri mici, în sensul păstrării capacităţii de plată.

Citit 1102 ori Ultima modificare Marți, 19 Februarie 2019 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.