Lovitură de teatru la scumpirea energiei electrice
Foto: Iulia Kelt

Lovitură de teatru la scumpirea energiei electrice
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, ieri, majorarea tarifelor de distribuţie a energiei electrice, în medie, cu 2,5 la sută, începând de vineri, 1 martie, dar a decis ca această majorare să nu mai fie suportată de consumatorii casnici.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat astăzi, 25.02.2019, tarifele reglementate de energie electrică pentru clienții finali casnici, care se vor aplica începând cu data de 1 martie 2019. Tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor și informațiilor transmise de furnizorii de ultimă instanță, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali aprobate prin Ordinul ANRE nr. 11/2019. Tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienții finali casnici valabile începând cu data de 1 martie 2019 NU SE MODIFICĂ față de cele care sunt, în prezent, în vigoare”, precizează un comunicat remis de ANRE.

Decizia de ieri a ANRE vine la doar câteva zile după ce instituţia a publicat, pe site-ul propriu, proiectele de ordin de modificare a tarifelor de distribuție, prin care acestea sunt majorate de la 1 martie cu peste 2 la sută. În cazul distribuitorului Electrica SDEE Muntenia Nord, de care aparţine Galaţiul, preţul energiei electrice, în reţelele de joasă tensiune, va creşte cu 2,29 la sută, de la 114,18 lei/MWh, cât este tariful actual, la 116,8 lei/MWh – tariful valabil de la 1 martie.

O decizie bulversantă

Decizia de ieri a ANRE, de a menţine neschimbate tarifele pentru populaţie în perioada 1 martie - 31 decembrie 2019, se bate cap în cap cu ceea ce instituţia postase pe site-ul propriu la sfârşitul săptămânii trecute: „Noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuție a unor costuri pentru serviciul de distribuție majorate conform creșterilor de tarife menționate în proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară”, afirma ANRE la sfârşitul săptămânii trecute, comunicat din care reieşea că populaţia va plăti energia electrică, de la 1 martie, la tarifele majorate aprobate.

„De fapt, re-reglementarea pieţei a fost necesară pentru că, în această perioadă, statul a vrut să nu se transfere în facturi preţurile în creştere de pe piaţa de energie. ANRE a tăiat din preţurile producătorilor şi a recunoscut furnizorilor o parte din costurile mari cu achiziţia de energie mai scumpă din trecut, pe baza unui mecanism de reglementare care este contestat de toată piaţa. Se pune aşadar întrebarea: de ce a fost nevoie de întoarcerea la reglementat, în perioada 2019-2022, când, după mulţi ani, România a trecut în 2018 la piaţă 100 la sută liberă, în condiţiile în care factura populaţiei nu scade? Răspunsul scurt este: pentru că preţurile ar fi putut creşte şi mai mai mult, iar puterea politică a ales cea mai simplă soluţie, pe care ANRE o transpune acum în metodologii, bulversând toată piaţa, dar protejând, cel puţin teoretic, populaţia”, consideră site-ul economica.net. Atenție, însă, protecția populației este valabilă doar până la finele anului.

Citit 5275 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2019 12:32

5 comentarii

 • postat de Radu
  Marți, 05 Martie 2019 14:12
  82.137.44.***
  De asta este bine sa fiti foarte atenti ce furnizor de energie electrica va alegeti. Este valabil si pentru furnizorul de gaze naturale!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vasilica
  Marți, 26 Februarie 2019 07:18
  5.13.137.***
  Nu-i nimic, vom suporta si noi, consumatorii casnici, majorarile de preturi pentru cei industriali. Va creste pretul la orice produs si serviciu care (surpriza!!!) au nevoie de energie electrica pentru a fi produse. Si cum orice scumpire de materie prima ajunge in pretul final, ca pentru producator e un cost, noi vom plati majorarea energiei. Guvernul merge de mult pe binecunoscutul principiu "prosti, da' multi", majoreaza cu 2 lei salariile si pensiile si ne pune tot pe noi sa platim efectele majorarilor, ca doar alti bani nu se mai produc, economia nu merge. treaba buna. Mult succes la urmatoarele alegeri.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Onut
  Marți, 26 Februarie 2019 06:25
  188.24.197.***
  Ca la nebuni , ne jupoaie de viu ,o sa ajungem sa dam toata leafa pe curent, gaze, telefonie, cablu, intretinere, taxe si impozite si sa nu mai ramai cu nimic in mana . Se scumpeste curentul se scumpeste in lant tot . Statul iti da cu o mana si ia cu doua inapoi. Mai doriti mariri de pensii si salarii ? Banii se vor intoarce la stat sub alta forma prin scumpiri.
  0
  17
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 26 Februarie 2019 06:05
  86.124.202.***
  Aiureli marca PSD &ALDE de la guvernare , ANRE fiind in subordinea guvernului. Cica,nu scumpesc energia electrica la populatie dar o scumpesc la operatori economici ,pana la urma tot populatia va suporta si aceasta scumpire datorata Ordonantei 114 , indirect prin scumpirea servicilor si a produselor cumparate.
  0
  18
  Raportează
 • postat de Andrei
  Marți, 26 Februarie 2019 04:19
  86.124.203.***
  Ba da cresterea va fi suportata tot de populatie in final.Poate acasa voi plati aceeasi factura dar,cresterea se va duce pe orizontala in servicii si produse
  0
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.