Lovitură de teatru la scumpirea energiei electrice
Foto: Iulia Kelt

Lovitură de teatru la scumpirea energiei electrice
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, ieri, majorarea tarifelor de distribuţie a energiei electrice, în medie, cu 2,5 la sută, începând de vineri, 1 martie, dar a decis ca această majorare să nu mai fie suportată de consumatorii casnici.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat astăzi, 25.02.2019, tarifele reglementate de energie electrică pentru clienții finali casnici, care se vor aplica începând cu data de 1 martie 2019. Tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor și informațiilor transmise de furnizorii de ultimă instanță, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali aprobate prin Ordinul ANRE nr. 11/2019. Tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienții finali casnici valabile începând cu data de 1 martie 2019 NU SE MODIFICĂ față de cele care sunt, în prezent, în vigoare”, precizează un comunicat remis de ANRE.

Decizia de ieri a ANRE vine la doar câteva zile după ce instituţia a publicat, pe site-ul propriu, proiectele de ordin de modificare a tarifelor de distribuție, prin care acestea sunt majorate de la 1 martie cu peste 2 la sută. În cazul distribuitorului Electrica SDEE Muntenia Nord, de care aparţine Galaţiul, preţul energiei electrice, în reţelele de joasă tensiune, va creşte cu 2,29 la sută, de la 114,18 lei/MWh, cât este tariful actual, la 116,8 lei/MWh – tariful valabil de la 1 martie.

O decizie bulversantă

Decizia de ieri a ANRE, de a menţine neschimbate tarifele pentru populaţie în perioada 1 martie - 31 decembrie 2019, se bate cap în cap cu ceea ce instituţia postase pe site-ul propriu la sfârşitul săptămânii trecute: „Noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuție a unor costuri pentru serviciul de distribuție majorate conform creșterilor de tarife menționate în proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară”, afirma ANRE la sfârşitul săptămânii trecute, comunicat din care reieşea că populaţia va plăti energia electrică, de la 1 martie, la tarifele majorate aprobate.

„De fapt, re-reglementarea pieţei a fost necesară pentru că, în această perioadă, statul a vrut să nu se transfere în facturi preţurile în creştere de pe piaţa de energie. ANRE a tăiat din preţurile producătorilor şi a recunoscut furnizorilor o parte din costurile mari cu achiziţia de energie mai scumpă din trecut, pe baza unui mecanism de reglementare care este contestat de toată piaţa. Se pune aşadar întrebarea: de ce a fost nevoie de întoarcerea la reglementat, în perioada 2019-2022, când, după mulţi ani, România a trecut în 2018 la piaţă 100 la sută liberă, în condiţiile în care factura populaţiei nu scade? Răspunsul scurt este: pentru că preţurile ar fi putut creşte şi mai mai mult, iar puterea politică a ales cea mai simplă soluţie, pe care ANRE o transpune acum în metodologii, bulversând toată piaţa, dar protejând, cel puţin teoretic, populaţia”, consideră site-ul economica.net. Atenție, însă, protecția populației este valabilă doar până la finele anului.

Citit 5382 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2019 12:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.