BNR a anunţat noul indice de referinţă pentru creditele în lei

BNR a anunţat noul indice de referinţă pentru creditele în lei
ROBOR, înlocuit cu IRCC
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, 5 mai 2019, că indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este 2,36 la sută. Indicele ROBOR la 3 luni era, în 30 aprilie, 3,37 la sută, şi a scăzut, ieri, la 3,32 la sută, informează news.ro.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut. Indicele IRCC pentru ultimul trimestru din 2018, anunţat joi, pentru prima dată, de BNR, este 2,36 la sută. În 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37 la sută, iar indicele ROBOR la 6 luni era 3,42 la sută. Joi, ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,32 la sută, iar ROBOR la 6 luni a coborât la 3,39 la sută.

Începând din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor. "Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)", se arată în comunicatul publicat recent de BNR.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare. Băncile se vor raporta la IRCC doar pentru noile contracte încheiate.

"Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare", anunţa, la sfârşitul lunii martie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, precizând şi că, la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

Analiştii atrag însă atenţia că ordonanţa de urgenţă lasă loc de interpretări, care ar duce la păstrarea ROBOR în creditele din programul "Prima casă".

Citit 1344 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.