Galaţiul şi viitorul spaţiului european

Galaţiul şi viitorul spaţiului european
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Mediul de afaceri gălăţean, mediul universitar, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene au marcat vineri, 17 mai, în sala Aula Magna a Universităţii "Danubius", "Ziua Întreprinzătorilor din România", dar au abordat şi o serie de subiecte de interes privind spaţiul comunitar, în cadrul Conferinţei "Integrare europeană. Realităţi şi perspective".

Complementare în dimensiunile lor tematice, cele două evenimente au fost organizate în parteneriat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) - Patronatul IMM-urilor Galaţi, Universitatea "Danubius" şi Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi. Numărul mare de participanţi, inclusiv din străinătate, dovedeşte interesul pentru dinamica economică, socială şi administrativă a Galaţiului, dar şi pentru conexiunea acestuia cu potenţiali parteneri din UE şi nu numai.
Momentul unor astfel de abordări este, de altfel, amplificat de oportunităţile pe care le deschide în planul cooperării internaţionale exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE. În calitate de amfitrion al manifestărilor, rectorul Universităţii "Danubius", conf. univ. dr. Andy Puşcă, a subliniat faptul că mediul universitar este nu numai în avangarda procesului educaţional, ci şi în avangarda modelării societăţii viitorului, inclusiv în plan economic, prin răspunsurile pe care le caută la provocările contemporane. De altfel, cooperarea la nivel universitar şi dimensiunea ei internaţională ar trebui să fie un exemplu şi pentru alte segmente ale societăţii de azi.
La rândul lor, reprezentanţi a administraţie publice - prefectul Dorin Otrocol, primarul Ionuţ Pucheanu, county-managerul CJ Galaţi, Doina Cucu, deputatul Victor Paul Dobre - au ţinut să sublinieze oportunităţile pe care Galaţiul, ca veritabilă "poartă" a spaţiului comunitar la graniţa de est a UE le oferă. Fie că vorbim de Dunăre - "autostradă transeuropeană" - de industria siderurgică şi construcţiile navale, de noile întreprinderi care încep să se afirme şi să capete inclusiv o dimensiune europeană, Galaţiul are încă poli economici importanţi. Desigur, spaţiul de afirmare în plan economic este mult mai larg, iar reprezentanţii administraţiei au făcut şi o trecere în revistă şi a principalelor oportunităţi de investiţii în plan local.
În contextul dezbaterilor privind viitorul Europei, reprezentanţii mediului de afaceri - preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, vicepreşedintele Consiliului Economic şi Social din România, Liviu Rogojinaru, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon - au subliniat că viitorul spaţiul comunitar trebuie să fie şi un spaţiu al antreprenoriatului, stimulativ pentru IMM-uri, segment care asigură nu numai 80 la sută din economia UE, dar formează şi un pilon de stabilitate economică şi socială. E vorba aici nu numai de competitivitatea economică, ci şi de generarea de locuri de muncă, derularea unor activităţi de cercetare - dezvoltare, valorificarea noilor tehnologii şi asigurarea finanţării, din taxe şi impozite, inclusiv a unor proiecte sau servicii din zona de interes public.
Altfel spus, "Ziua Întreprinzătorilor" nu este strict o sărbătoare a mediului de afaceri, ci a întregii comunităţi. Nu ne rămâne decât să sperăm că, la Galaţi, vom avea, de la an la an, tot mai mulţi "sărbătoriţi", pe măsură ce şi investiţiile în economia locală vor creşte.

Citit 1995 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Mai 2019 12:20

2 comentarii

 • postat de Suparatu
  Marți, 21 Mai 2019 07:50
  5.13.248.***
  "Ziua intreprinzatorilor"....tocmai chiriasul care il aveam isi inchide firma din cauza - citez: "taxelor nesimtite si haosului ANAF".

  Asa ca ce gluma buna.

  Nu autostrada.
  Nu cale ferata sa faci 30 de minute pana la Bucuresti ( da fraierilor, asa e in afara !! )
  Nu transport nava.
  Nimic. Zero.

  Mai baga niste borduri si santiere neterminate sau "modernizari" in stil cavou kitschos.
  Galatiul e mort deja. Acum putrezeste. De aia e plin de viermi...mai ales prin aparatul de stat.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Moldoveanul
  Sâmbătă, 18 Mai 2019 11:51
  109.102.62.***
  Terminati cu prostiile. Vorbim sa ne auzim si sa ma cheltuim niste bani. Fara acces la autostrada si aeroport Galatiul ramane la coada tarii. Oameni ca primarul si city managerul ar trebui sa se ia de gat cu mai marii partidului de unde vin si sa ii intrebe de ce au lasat zona asta fara sprijin?
  1
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.