Reorganizarea ANAF, declarată neconstituţională

Reorganizarea ANAF, declarată neconstituţională
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aşa cum a fost iniţiată de UDMR şi susţinută de majoritatea PSD - ALDE, nu se mai face deocamdată.

Pe 20 mai, Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de către partidele de Opoziție cu privire la legea pentru modificarea OUG 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF și completarea unor acte normative. Prin urmare, legea urmează să se reîntoarcă în Parlament, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții.

Practic, legea prevedea desființarea direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și reînființarea direcțiilor județene, adică o revenire la situația existentă până în prima parte a anului 2013. Parlamentarii stabiliseră şi o a doua modificare - trecerea Direcției Generale a Vămilor în subordinea MFP, aceasta fiind acum în subordinea ANAF. Aceste reorganizări ale ANAF implicau preluarea și încadrarea personalului actual în limita numărului maxim de posturi aprobate, lucru cu care sindicatele nu sunt de acord, după cum „Viaţa liberă” a scris la vremea respectivă.

Deputaţii PNL, USR, PMP și Pro România care au sesizat CCR în 5 martie au făcut referire la două articole din Constituție - „Nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare” și „În cazul în care o inițiativă legislativă implică modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării Guvernului este obligatorie”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţinea reforma propusă prin această lege şi afirma că decizia reorganizării ANAF a fost luată deoarece în actuala formulă nu a performat.

În 2013, reorganizarea ANAF a fost făcută, în esență, pentru a simplifica implementarea unui proiect de modernizare a administrării fiscale, derulat cu ajutorul unor bani de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Citit 5602 ori Ultima modificare Duminică, 26 Mai 2019 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.