Fermierii își pot asigura culturile și animalele prin PNDR

Fermierii își pot asigura culturile și animalele prin PNDR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) acordă sprijin financiar pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor de către fermierii activi, prin intermediul submăsurii 17.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de primire a cererilor de finanțare este deschisă până pe 30 noiembrie 2019, iar alocarea financiară disponibilă este de 42,8 milioane de euro. 

În cazul fermelor mici, cu dimensiunea economică de până la 12.000 SO, rata sprijinului nerambursabil  este de 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv de către fermier, iar în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO, rata sprijinului nerambursabil este de 55 la sută. SO reprezintă Producţia Standard Totală (Standard Ouput), este exprimată în euro şi se calculează înmulțind suprafața, respectiv numărul de animale din exploatație cu coeficienții fiecărei culturi, respectiv, specii. „În ultima perioadă ne confruntăm cu fenomene meteorologice extreme, reprezentate de inundații, căderi de grindină, furtuni și chiar tornade, iar noi trebuie să fim pregătiți să gestionăm eficient astfel de situații. Am deschis în premieră o linie de finanțare prin care fermierii pot obține sprijin financiar pentru a încheia polițe de asigurare atât pentru culturi, cât și pentru animale. Această sesiune este doar prima etapă lansată pentru culturile de primăvară, urmând să deschidem o sesiune și pentru asigurarea celor de toamnă”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitanții trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile menționate în cadrul submăsurii 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Riscurile eligibile în cadrul acestei linii de finanțare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv: seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.

În judeţul Galaţi, sute de hectare afectate

Conform directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene, Valentin Huciu, grindina căzută în judeţul Galaţi în perioada 30 aprilie – 3 mai a afectat 216 hectare de culturi, în comunele Munteni, Negrileşti şi Cerţeşti. Au fost afectate 4 hectare de grâu, 47 de porumb, 32 ha de floarea soarelui, 100 ha de rapiţă, 15 ha plante de nutreţ, 2,5 ha solarii legume şi 15,5 hectare cu alte culturi. De asemenea, îngheţul târziu de primăvară, produs în aceeaşi perioadă, a provocat pierderi de aproximativ 65 la sută la pomii fructiferi, pe o suprafaţă de 589 hectare de pe întreg cuprinsul judeţului. Cei mai afectaţi au fost merii (146 ha), prunii (147 ha), cireşii şi vişinii (215 ha), dar şi caişii (41 ha) şi piersicii (17 ha).

Citit 1324 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2019 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.