Povestea petrolierului ”Independenţa”, la Colocviile navaliştilor

Povestea petrolierului ”Independenţa”, la Colocviile navaliştilor
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Nava "Independența" a fost cel mai mare supertanc petrolier românesc, construit în 1977, la Șantierul Naval Constanța, după un proiect realizat de ICEPRONAV Galaţi. Cu o capacitate de încărcare de 150.000 tdw, "Independența" a fost primul petrolier din această serie și clasă și era cea mai mare navă construită vreodată în România, fiind considerată nava-amiral a flotei comerciale românești, un "Titanic" al României. Cu adevărat "Titanic", dacă îi urmărim destinul.

Nava a fost botezată în 1977, iar sticla de șampanie lansată de Elena Ceaușescu nu s-a spart, ci doar a lovit bordajul navei. Incidentul a fost considerat un semn rău și chiar un blestem. Doi ani mai târziu, pe 15 noiembrie 1979, în timp ce revenea din cel de-al 19-lea voiaj, în Marea Marmara, "Independența" a fost lovită, în babord, de nava grecească "Evriali". La bord s-au declanşat puternice explozii, "Independenţa" a luat foc şi a eşuat arzând. Din cei 45 de marinari aflaţi la bord, numai trei au reuşit să se salveze. Incendiul a fost stins după 29 de zile.

Din cele şase petroliere construite de statul român pentru a aduce petrol din Orientul Apropiat, cu lungimi de 302 metri fiecare, în flota românească au rămas patru: "Independența" (livrat în 1977), "Unirea" (1979), "Libertatea" (1981) şi "Biruința" (1984). "Independența" şi "Unirea" s-au scufundat, în 1979, respectiv, în 1982, în condiții cel puțin ciudate. "Libertatea" a fost dată la casare în 2005, iar "Biruința" este pe coasta Africii, aparţinând unei companii de rafinare a petrolului.

Povestea petrolierului "Independenţa" şi a celor cinci nave-surori este subiectul ediţiei cu nr. 76 a Colocviilor Constructorilor de Nave Galaţi, care are loc vineri, 7 iunie, de la ora 16,00, în Sala "Eminescu" a Bibliotecii "V.A. Urechia". O va spune Ilie Negrea, cel care a fost coordonatorul acestui proiect în ICEPRONAV.

Citit 5080 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2019 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.