Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Nava "Independența" a fost cel mai mare supertanc petrolier românesc, construit în 1977, la Șantierul Naval Constanța, după un proiect realizat de ICEPRONAV Galaţi. Cu o capacitate de încărcare de 150.000 tdw, "Independența" a fost primul petrolier din această serie și clasă și era cea mai mare navă construită vreodată în România, fiind considerată nava-amiral a flotei comerciale românești, un "Titanic" al României. Cu adevărat "Titanic", dacă îi urmărim destinul.
Nava a fost botezată în 1977, iar sticla de șampanie lansată de Elena Ceaușescu nu s-a spart, ci doar a lovit bordajul navei. Incidentul a fost considerat un semn rău și chiar un blestem. Doi ani mai târziu, pe 15 noiembrie 1979, în timp ce revenea din cel de-al 19-lea voiaj, în Marea Marmara, "Independența" a fost lovită, în babord, de nava grecească "Evriali". La bord s-au declanşat puternice explozii, "Independenţa" a luat foc şi a eşuat arzând. Din cei 45 de marinari aflaţi la bord, numai trei au reuşit să se salveze. Incendiul a fost stins după 29 de zile.
Din cele şase petroliere construite de statul român pentru a aduce petrol din Orientul Apropiat, cu lungimi de 302 metri fiecare, în flota românească au rămas patru: "Independența" (livrat în 1977), "Unirea" (1979), "Libertatea" (1981) şi "Biruința" (1984). "Independența" şi "Unirea" s-au scufundat, în 1979, respectiv, în 1982, în condiții cel puțin ciudate. "Libertatea" a fost dată la casare în 2005, iar "Biruința" este pe coasta Africii, aparţinând unei companii de rafinare a petrolului.
Povestea petrolierului "Independenţa" şi a celor cinci nave-surori este subiectul ediţiei cu nr. 76 a Colocviilor Constructorilor de Nave Galaţi, care are loc vineri, 7 iunie, de la ora 16,00, în Sala "Eminescu" a Bibliotecii "V.A. Urechia". O va spune Ilie Negrea, cel care a fost coordonatorul acestui proiect în ICEPRONAV.

Citit 2771 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2019 20:18

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro