Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Ministerul Finanțelor Publice va modifica schemele de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor, iar una dintre măsuri este acordarea acestor facilităţi şi pentru cheltuielile de natură salarială ale beneficiarilor, potrivit unor proiecte de acte normative elaborate de instituţie.

"Principalele modificări ale schemei de ajutor instituite prin HG 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie sunt: introducerea posibilității acordării ajutorului de stat pentru același proiect de investiții, atât pentru cheltuieli de natura activelor corporale şi necorporale, cât şi pentru cheltuieli de natură salarială, fără a se depăși valoarea eligibilă cea mai mare a oricăreia dintre cele două categorii; introducerea anumitor condiții în vederea stabilirii eligibilității cheltuielilor de natura costurilor salariale", precizează un comunicat remis de MFP.
De asemenea, se are în vedere modificarea intensităţilor maxim admise în funcţie de nivelul de dezvoltare a judeţelor, astfel încât să se elimine decalajele prin stimularea realizării de investiţii în judeţele slab dezvoltate, precum şi eliminarea unor formulare în vederea debirocratizării.
În ceea ce priveşte schema de ajutor de stat instituită prin HG 332/2014 pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, modificările vizează următoarele aspecte: înlocuirea mecanismului de depunere a cererilor pentru finanțare în sesiuni cu cel de depunere continuă și eliminarea selecției pe bază de punctaj; introducerea posibilității demarării proiectului de investiții după depunerea cererii pentru finanțare; modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncă precum şi a categoriei acestora, respectiv minimum 30 locuri de muncă ȋnalt calificate şi calificate; introducerea criteriului privind angajarea forței de muncă ȋnalt calificată şi calificată remunerată cu un salariu minim brut lunar ȋn valoare de 8.000 de lei pentru un loc de muncă înalt calificat (cca. 4.600 de lei net), respectiv, ȋn valoare de 5.500 de lei pentru un loc de muncă calificat (circa 3.200 de lei net); eliminarea obligativității operatorului economic de a nu înregistra debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare; nu se mai solicită Cerificat de atestare fiscală la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare. Această obligație rămâne valabilă la momentul plății ajutorului de stat, acestea fiind solicitate de reprezentanții DGAS". Se doreşte, de asemenea, introducerea posibilității utilizării bugetului neconsumat în anii anteriori, precum şi flexibilizarea procedurii de plată a ajutorului de stat. "Vreau să adaptăm prevederile schemelor de ajutor de stat atât la realitățile economice, cât și la nevoile și provocările cărora trebuie să facă față mediul de afaceri din România. Pentru asta, lansăm în dezbatere publică un amplu proces de consultare cu toți actorii din piață care ar putea să beneficieze de cele două scheme de ajutor de stat administrate de MFP", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Citit 954 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2019 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.